email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxarea inversa

taxare inversaTVAcontabilitate

Intrebare:

1.Daca societatea are cod CAEN 4525 si executa lucrari de constructii montaj pentru firmele de telecomunicatii (constr. de turnuri inclusiv fundatia, montaj antene, montaj piloneti pe acoperis , bloc sau casa) se incadreaza in situatia de TVA simplificata (pe facturi se specifica TVA taxa inversa)?

Raspuns:

Prima conditie impusa pentru aplicarea masurilor de simplificare este ca atat prestatorul (constructorul = antreprenor/subcontractor) cat si beneficiarul (antreprenorul sau beneficiarul final) sa fie firme romanesti inregistrate in scopuri de TVA. Pentru lucrarile de constructii-montaj realizate in interiorul tarii se aplica masurile de simplificare conform art. 160 prin inscrierea pe factura emisa a mentiunii "taxare inversa" dar fara sa se inscrie taxa aferenta bazei de impozitare.. La emiterea facturii catre beneficiar, procedati astfel:

  • emiteti factura doar cu valoarea totala a lucrarilor dovedite pe baza de deviz dar fara a inscrie T.V.A. colectata. Valoarea T.V.A. va fi inregistrata in evidenta contabila doar de catre beneficiar prin formula contabila 4426 = 4427.
  • inscrieti pe factura mentiunea "taxare inversa" dar nu utilizati formula contabila 4426 = 4427;
  • inregistrati factura prin formula contabila 411=701 sau 411=704;
  • inregistrati factura in jurnalul pentru vanzari pe care il intocmiti avand in vedere recomandarile mentionate in O.M.F.P. nr. 2217 din 22 decembrie 2006 (M.Of. nr. 1041 din 28 decembrie 2006);
  • preluati operatiunea in decontul de T.V.A.
  • declarati si depuneti semestrial la organul fiscal teritorial situatia facturilor emise pentru beneficiari interni, situatie care va cuprinde date referitoare la numarul si data facturii emise, denumirea si codul de inregistrare al fiecarui beneficiar, valoarea tranzactiei facturate.

Intrebare:

2.Dar daca executa prin subcontractori? Se incadreaza tot in situatia de la intrebarea nr. 1?

Raspuns:

Deoarece legiuitorul nu a facut distinctia dintre valoarea unei lucrari de constructii-montaj facturata de un antreprenor general in relatia sa contractuala cu subantreprenorii sai, se subintelege ca masurile de simplificare se aplica de ambele parti participante la constructia unui bun imobil, pe fiecare treapta de facturare. Aceasta afirmatie are la baza si detalierea operatiunilor de constructii asa cum sunt definite ca activitate in Codul CAEN prin Ordinul Institutului National de statistica nr. 601 din 26 noiembrie 2002.

Deci, masurile de simplificare pentru constructii-montaj se aplica atat de subantreprenor cat si de antreprenor, cu conditia ca acestea sa se fie incluse in diviziunea 45,,Constructii,, din care sintetizam: ,,Aceasta diviziune include constructiile generale si speciale pentru cladiri si de geniu civil, lucrari de instalatii pentru cladiri si finisaje ale cladirilor. Diviziunea include lucrari noi, reparatii, completari si modificari……… Constructiile generale reprezinta realizarea de cladiri integrale …..)…… Aceasta activitate se poate desfasura pe cont propriu, pe baza de onorarii sau contract. Portiuni din lucrari, sau uneori, intreaga activitate, practic, pot fi efectuate de catre subcontractori. ……. In majoritatea cazurilor, constructiile speciale sunt executate prin subcontractare…..,,

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxare inversaTVAcontabilitate


Data aparitiei: 14 Mai 2007

Votati articolul "Taxarea inversa":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X