Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Modificarile TVA valabile din 2017 si propunerile MFP de schimbare a Codului fiscal in domeniul TVA

Data aparitiei: 07 Decembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
modificari tva 2017codul fiscal 2017proiect modificare codul de procedura fiscala

Incepand cu 1 ianuarie 2017 cota standard TVA se va reduce de la 20% la 19%. Mai exact, cota de 19% se va aplica pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care faptul generator - data livrarii/prestarii- intervine incepand cu 01 ianuarie 2017.

"In cazul in care se emit facturi in anul 2016 (inainte de livrare/prestare, pentru avansuri incasate) insa faptul generator intervine dupa data de 01 ianuarie 2017 se vor efectua regularizari pentru a se aplica cota in vigoare la data livrari de bunuri/prestarii de servicii.

In cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia situatiilor in care este emisa o factura sau este incasat un avans, inainte de data livrarii/prestarii, pentru care se aplica cota in vigoare la data la care a fost emisa factura ori la data la care a fost incasat avansul.

In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cota de 19% se va aplica pentru achizitiile in cazul carora exigibilitatea taxei pe valoare adaugata intervine dupa 01 ianuarie 2017.

In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul care transpune prevederile art. 222 din Directiva 112 sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii, ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva", a explicat recent economistul Irina Dumitrescu.



Totodata, atragem atentia asupra a doua modificari anuntate cu ocazia unui nou proiect de modificare a Codului fiscal. Modificarile sunt inca la nivel de propunere, dar se vor aplica daca va fi aprobat noul proiect.

I. Facilitati pentru cei care isi redobandesc codul de TVA in sensul acordarii beneficiilor pierdute in perioada aferenta anularii codului.

Proiectul propune instituirea unui tratament fiscal echitabil in cazul contribuabililor care isi redobandesc codul de inregistrare in scopuri de TVA, prin repunerea in drepturi a acestora si a beneficiarilor care au efectuat achizitii de bunuri/servicii de la acestia, in perioada in care nu au avut un cod valid de TVA. Astfel, acesti contribuabili ar putea avea dreptul sa refactureze cu TVA catre clienti toate vanzarile pe care le-au realizat in perioada in care nu au avut cod de TVA iar beneficiarii lor vor putea sa deduca acest TVA pentru cumpararile aferente vanzarilor efectuate in perioada in care furnizorul a avut codul anulat.

In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor efectuate de catre contribuabilii declarati inactivi, proiectul propune ca, in situatia in care inactivitatea si reactivarea, potrivit Codului de procedura fiscala, sunt declarate in acelasi an fiscal, cheltuielile respective sa fie luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, incepand cu trimestrul reactivarii. In cazul in care inactivitatea, respectiv reactivarea, sunt declarate in ani fiscali diferiti, cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul/anii precedenti celui in care se inregistreaza ar fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera acestea si depunerea unei declaratii rectificative, iar cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul reactivarii sa fie luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal incepand cu trimestrul reactivarii

II. Introducerea unui sistem simplificat de TVA pentru agricultori.

Regimul special presupune ca agricultorii:

- nu au obligatia de a colecta TVA pentru livrarile de produse agricole rezultate din activitatea de productie agricola/ prestarile de servicii agricole;
- nu au dreptul sa deduca taxa achitata sau datorata pentru achizitiile sale in cadrul activitatii efectuate in regimul special;
- primesc o compensatie in cota forfetara pentru acoperirea taxei aferente achizitiilor, astfel incat pretul produselor agricole/tariful serviciilor agricole sa fie degrevate de taxa.

Compensatia in cota forfetara reprezinta suma rezultata prin aplicarea procentului de compensare in cota forfetara asupra pretului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrarilor de produse agricole si prestarilor de servicii agricole, efectuate de agricultor.

Procentul de compensare in cota forfetara este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 si 8% incepand cu anul 2019.

Puteti citi aici mai multe despre cele 5 modificari importante aduse de proiectul de modificari a Codului fiscal din 2017.
 









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X