Din 2013 prin legea nr. 159, publicata in Monitorul Oficial nr. 283, completata prin Ordonata Guvernului nr. 13 din 2016 publicata in Monitorul Oficial nr. 68, achizitionarea unui certificat energetic este obligatorie indiferent de tipul tranzactiei imobiliare fie ca vorbim despre o locuinta/imobil personala fie ca este un spatiu comercial. Singurele care sunt excluse obligativitatii acestui act sunt cladirile si monumentele protajate, lacasurile de cult, cladirile rezidentiale care sunt utilizate mai putin de 4 luni pe an, dar si constructiile cu o suprafata mai mica de 50 m2.
Ce este un certificat energetic?
Eliberat investitorului, proprietarului unei locuinte sau administratorului unui imobil/bloc de locuinte, un certificat energetic este un act ce incadreaza imobilul respectiv intr-una din cele 7 clase energetice, de la A (125 de kWh/m2/an), unde consumul energetic este cel mai mic pâna la G unde consumul depaseste 820 kWh/m2/an.
De altfel, locuintele nereabilitate se incadreaza indeosebi in clasa energetica de tipul B, C sau chiar D, daca sunt amplasate la ultimul etaj, iar in cazul in care aceste locuinte au incalzire pe baza de sobe cu lemn sau gaz, acestea pot fi incadrate chiar in clase energetice mai inferioare. Astfel, un certificat energetic Bucuresti, sau in alte orase, este valabil 10 ani din momentul emiterii si poate fi folosit de nenumarate ori in acest interval cu ocazia oricarei tranzactii, fiind un act obligatoriu.
Importanta unui certificat energetic
Certificatul este intocmit de un auditor energetic atestat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si pe langa incadrarea energetica aferenta, indica consumul estimativ pentru incalzire, racire, apa calda menajera, climatizare, ventilatie, dar si iluminat, indicele emisiilor de CO2, dar si recomandari pentru eficientizarea consumului energetic.
De altfel, prin ordonanta nr. 13/2005 publicata in Monitorul Oficial nr. 68/2016, primarii localitatilor urbane cu peste 5.000 de locuitori sunt obligati sa initieze planuri locale pentru cresterea numarului de cladiri eficiente energetic. Acest lucru poate fi posibil prin reabilitatea locuintelor deja existente, reabilitare ce poate presupune atât termoizolarea suplimentara, dar si modernizarea instalatiilor de incalzire, apa calda de consum, climatizare si iluminare.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Locatarilor interesati in cautarile lor de termeni precum "pret certificat energetic", trebuie sa li se faca cunoscut faptul ca investitia e minima in raport cu avantajele obtinute. Certificatul energetic aduce, acolo unde este cazul daca se implementeaza recomandarile, avantaje in reducererea costurilor de intretinere cu pana la 15-20%, dar si confort sporit utilizatorilor cladirilor respective.