Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
In cazul bunurilor si serviciilor achizitionate de la un furnizor, entitatile utilizeaza, pentru evaluarea si inregistrarea in contabilitate a acestora, pretul inscris pe documentul de cumparare, respectiv costul de achizitie fara TVA, conform principiului stipulat in Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, la punctul 75 alin. (1) litera a). Acest cost de achizitie nu sufera, de regula, modificari, fiind preluat ca atare din factura in contabilitate si in evidenta tehnico-operativa.
In cazul achizitiilor, asadar, cumparatorul nu depune niciun efort pentru stabilirea marimii cu care se evalueaza bunurile si serviciile intrate in gestiunea sa.
Pretul inscris in factura emisa de furnizor contine deja valorile tuturor elementelor constitutive ale produsului sau a serviciului vandut de acesta.
Ce se intampla in cazul bunurilor si serviciilor produse de catre societate, carora trebuie sa li se stabileasca o marime, o valoare la care acestea sa fie evaluate si inregistrate in contabilitate?
Conform principiului stipulat in Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, la punctul 75 alin. (1) lit. b), pentru evaluarea bunurilor si serviciilor produse de societate se utilizeaza costul de productie.
Costul de productie, potrivit acelorasi reglementari, reprezinta un cumul al tuturor preturilor de achizitie ale materiilor prime si materialelor consumabile si ale altor cheltuieli care pot fi atribuite direct bunului sau serviciului in cauza.
Costul de productie trebuie, astfel, determinat, stabilit de catre unitatea producatoare a bunurilor si serviciilor.
La o prima vedere, s-ar putea spune ca stabilirea unui cost de productie pentru un bun sau serviciu ar reprezenta o simpla adunare aritmetica a tuturor preturilor de achizitie ale elementelor materiale si nemateriale ce se includ in produsul respectiv.
Calculatia costurilor, cunoscuta in practica si sub denumirea de contabilitatea de gestiune, reprezinta mai degraba un proces de studiu si analiza economica, financiara si de calcul, decat o operatiune economica.
Desi, poate, calculatia costurilor ne poarta cu gandul la productia de bunuri materiale, acest proces se poate aplica in toate domeniile de activitate:
1. Productie
2. Servicii
3. Constructii
4. Agricultura
5. Realizare film
Un contabil trebuie sa cunoasca si sa inteleaga modul de inregistrare in contabilitate a productiei, avand in vedere ca exista particularitati fata de activitatea de comert, de exemplu. In activitatea de productie, greseala frecventa care apare este neoperarea corecta in contabilitate a productiei, a evaluarii si obtinerii produselor finite. Acest fapt are consecinte asupra rezultatului contabil si, implicit, asupra rezultatului fiscal, care genereaza plata incorecta a impozitului pe profit catre bugetul de stat. Mai multe detalii in lucrarea "Modele editabile pentru Calculatia Costurilor">>
Unde se poate gasi o mai buna prezentare a scopului calculatiei costurilor decat in insasi reglementarea legala care aduce precizari privind unele masuri referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune, aprobata prin O.M.F.P. nr. 1.826/2003:
„Calculatia costurilor presupune ansamblul lucrarilor efectuate intr-o forma organizata cu scopul de a obtine informatii privind costul bunurilor, lucrarilor, serviciilor, activitatilor sau altor obiecte de calculatie.
Organizarea lucrarilor privind calculatia costurilor depinde de o serie de factori, cum ar fi: marimea unitatii, structura organizatorica a acesteia, tipul si modul de organizare a productiei, tehnologia de fabricatie, gradul de integrare a productiei, caracterul etc.”
Asadar, scopul calculatiei costurilor este acela de a obtine un cost (o marime) pentru evaluarea stocurilor produse de societate, prin anumite procedee complexe, care depind si sunt in legatura directa cu urmatoarele:
- tipul si modul de organizare a productiei;
- tipul si modul de organizare a societatii producatoare;
- tehnologia de fabricatie – prevazuta in fisa tehnologica a produsului/serviciului;
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Manual de politici contabile - Stick USB
Intrebare: "Va rog sa imi prezentati cea mai simplificata monografie contabila in cazul unei persoane juridice, care realizeaza bijutetii handmade. Nu am dori sa facem rapoarte de productie la fiecare bijuterie, fiind vorba despre foarte multe produse. Se poate folosi oare inventarul intermitent, daca da, care ar fi monografia contabila? Sau ce propunere ati avea dumneavoastra?"
Referitor la calculatia costului de productie puteti sa aveti in vedere pentru calculatia costurilor prevederile din OMFP 1826/2003, dispozitii care prevad ca costul de productie sau de prelucrare al stocurilor, precum si costul de productie al imobilizarilor cuprind cheltuielile directe aferente productiei, si anume: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.
Operarea incorecta in contabilitate a costurilor de productie sau, si mai grav lipsa acestora din evidentele contabile, are consecinte cat se poate de grave asupra rezultatului contabil si, implicit, asupra rezultatului fiscal. Impozitul pe profit platit astfel catre bugetul de stat este incorect! Va punem la dispozitie acum Stick-ul Modele editabile pentru Calculatia Costurilor, UNICUL instrument de informare si consultanta specializata pe problemele contabilitatii de gestiune existent pe piata produselor de specialitate. Click aici pentru detalii >>
Cheltuielile directe sunt acele cheltuieli care se identifica pe un anumit obiect de calculatie (produs, serviciu, lucrare, comanda, faza, activitate, functie, centru etc.) inca din momentul efectuarii lor si ca atare se includ direct in costul obiectelor respective.
Cheltuielile directe cuprind: costul de achizitie al materiilor prime si materialelor directe consumate, energia consumata in scopuri tehnologice, manopera directa (salarii, asigurari si protectia sociala etc.), alte cheltuieli directe.
Cheltuielile indirecte sunt acele cheltuieli care nu se pot identifica si atribui direct pe un anumit obiect de calculatie, ci privesc intreaga productie a unei sectii sau a persoanei juridice in ansamblul ei.
Includerea cheltuielilor indirecte in costul obiectelor de calculatie/ purtatorilor de cost se realizeaza in mod indirect, prin repartizare, pe baza unor procedee rationale, aplicate cu consecventa, adecvate tipului de cheltuieli care urmeaza a fi repartizate si obiectelor/purtatorilor de costuri asupra carora se repartizeaza.
In aceasta categorie se includ cheltuieli, cum ar fi:
- materii prime si materiale indirecte;
- cheltuieli indirecte privind forta de munca;
- alte cheltuieli atribuibile obiectului de calculatie.
Cheltuielile indirecte cuprind:
- regia fixa de productie, formata din cheltuielile indirecte de productie care raman relativ constante indiferent de volumul productiei, cum ar fi: amortizarea utilajelor si echipamentelor, intretinerea sectiilor si utilajelor, precum si cheltuielile cu conducerea si administrarea sectiilor;
- regia variabila de productie, care consta in cheltuielile indirecte de productie, care variaza in raport cu volumul productiei, cum ar fi: cheltuielile indirecte cu consumul de materiale si forta de munca.
Cheltuielile indirecte de productie se repartizeaza asupra costului comenzilor utilizand o baza de repartizare.
Aceasta baza poate fi: salariile directe si asigurarile aferente, materiile prime si materialele, cheltuielile directe etc.
Asadar, societatea prin rationament profesional isi stabileste cheltuielile indirecte in baza unei chei de alocare.
Prin manualul de politici contabile societatea poate stabili reguli, criterii si practici de stabilire a costului de productie pentru produsele respective.
Monografia contabila:
- achizitii de materiale: 3xx = 401
- consum de materiale: 6xx = 3xx
- salarii: 641 = 421
- amortizari: 6811 = 281x
- obtinere produse finite: 345 = 711
- vanzare produse: 411 = 7015
- descarcare gestiune de produse vandute: 711 = 345
O varianta mai simpla ar fi sa analizati clasa 6 si 7 din balanta de verificare, la modul global.
Sa identificati tot global costurile aferente productiei din luna curenta: costuri materiale, salariale, servicii, cota parte din chirii etc.
Sa determinati un cost global al productiei din luna respectiva si sa inregistrati: 345 = 711 cu suma respectiva.
Nu este varianta oficiala de calculatie cost de productie; varianta oficiala este de determinare individuala a costului de productie conform fisei de produs.
Nu ajuta evidenta contabila inventar intermitent.
In cazul metodei inventarului intermitent stocurile sunt cunoscute doar in momentul realizarii inventarului, la sfarsitul perioadei.
Monografia contabila:
Aprovizionare materii prime si materiale (inventar intermitent):
60X Conturi de cheltuieli(dupa natura lor) = 401 Furnizori
Inregistrarea, la sfarsitul perioadei (lunar, trimestrial) a stocului faptic conform inventarului:
30X Stocuri (dupa natura lor) = 60X Conturi de cheltuieli(dupa natura lor)
Inregistrarea productiei (conform Raport de productie, Nota de predare etc.):
345 Produse finite = 711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse
Descarcarea produselor finite iesite din gestiune:
711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse = 345 Produse finite
La inceputul perioadei urmatoare (data de 1 a lunii/trimstrului) anularea stocului stabilit prin inventariere:
60X Conturi de cheltuieli(dupa natura lor) = 30X Stocuri (dupa natura lor)
Este obligatoriu sa aveti raport de productie deoarece metoda inventarului intermitent se bazeaza pe cunoasterea intrarilor care se stabilesc in baza unor note de predare a productiei realizate zilnic si a unui raport de productie lunar.
Raspuns oferit in luna mai 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Procesul privind calculatia costului unui produs – desi, dupa denumire am fi tentati sa credem ca este vorba de un simplu calcul aritmetic – este unul extrem de laborios si complex, ingloband deopotriva stiinta si rationamentul specialistilor care se ocupa cu si de realizarea bunului/serviciului si cea a profesionistilor contabili.
Atentie: Inspectiile fiscale pot fi trecute cu brio!
Daca vrei sa intelegi rapid:
comanda acum lucrarea: Cartea Neagra a Controlului Fiscal!
Articole similare
Totul despre CALCULATIA COSTURILOR: Cost de productie vs. pret de achizitie si exemplu practicCALCULATIA COSTURILOR: Ce includ cheltuielile directe si indirecte si cum se determina costul de productieCALCULATIA COSTURILOR la o firma de panificatie: metoda cea mai potrivita de calculare a costului de productieCALCULATIA COSTURILOR: ce este costul de productie si aspectele la care trebuie sa fiti atenti pentru a evita greseliMonografie contabila pentru agricultura cu taxare inversa la cerealeUltimele articole
Sarbatorim impreuna 25 de ani de existenta. R&S ti-a pregatit reduceri si cadouri de neegalatVine Iepurasul la RS! Reduceri de pana la 80% si transport gratuit la lucrarile dorite de fiscalitate si contabilitateCALCULATIA COSTURILOR. Ghid pe domenii de activitate (modele editabile)Black Summer pentru contabili, cu 65% REDUCERE si transport GRATUIT. Grabiti-va sa prindeti ofertaToate modificarile Codului fiscal de la 1 ianuarie 2023, intr-un singur loc. Cadoul RS la final de anArticole similare
Totul despre calculatia costurilor: COST DE PRODUCTIE vs. pret de achizitie si exemplu practicCalculatia costurilor: Ce includ cheltuielile directe si indirecte si cum se determina costul de productieStocuri la dispozitia clientului: tratament fiscal-contabil si studii de cazExamen Consultant Fiscal 2024: 5 intrebari grila rezolvateRetur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparatorUltimele articole
Calculatia costurilor la o firma de panificatie: metoda cea mai potrivita de calculare a costului de productieCalculatia costurilor: ce este costul de productie si aspectele la care trebuie sa fiti atenti pentru a evita greseliCe este capitalul social si cum se face majorarea sau reducerea acestuiaPlusurile de inventar sunt deductibile din punct de vedere fiscal?Vanzare imobil la un pret mai mic decat costul de productie. Care sunt consecintele fiscale?Articole similare
Totul despre calculatia costurilor: Cost de productie vs. pret de achizitie si exemplu practicExamen Consultant Fiscal 2024: 5 intrebari grila rezolvate5 motive pentru care o companie ar putea decide sa vanda la un pret mai mic decat costul de achizitieDiferente constatate cu ocazia inventarierii stocurilor: care este monografia contabila in aceasta situatie?Vanzarea marfurilor sub pretul de achizitie: regimul fiscal al reducerilor de pretUltimele articole
Operatiuni triunghiulare: tratament fiscal si monografie contabilaCe este capitalul social si cum se face majorarea sau reducerea acestuiaPlusurile de inventar sunt deductibile din punct de vedere fiscal?Achizitie autoturism electric: deducere cheltuieli si TVAAchizitie casa de marcat. Model de monografie contabilaArticole similare
Totul despre calculatia costurilor: Cost de productie vs. pret de achizitie si exemplu practicAplicatia digitala destinata managementul angajatilor din contabilitateCalculatia costurilor: ce este costul de productie si aspectele la care trebuie sa fiti atenti pentru a evita greseliModel de monografie CONTABILITATE DE GESTIUNE. Recomandarile specialistuluiStudiu de caz: Editarea documentelor financiar-contabile. Obligativitatea listarii la solicitarea organelor de controlUltimele articole
Cum procedam cand avem doua metode de evaluare a diferitelor categorii de stocuri?Procedura contabila corecta: Scadere materii prime din inventarul fapticLista completa de monografii contabile si cazuri practice din contabilitatea HORECAContabilitatea de Gestiune in 2015. Cel mai bun ghid din domeniu, actualizat de specialistiManualul Contabilului Incepator. Informatia de baza necesara pentru un contabil aflat la inceput de drum