TRANSFERUL DE MARFURI SUB ACOPERIREA UNUI REGIM ECONOMIC
Ordinul nr. 7788/2007 pentru aprobarea Normelor privind transferul de marfuri sub acoperirea unui regim economica fost emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si publicat in Monitorul Oficial, Nr. 623 din 10 septembrie 2007. Acest act legislativ reglementeaza definirea termenului de transfer, conditiile prealabile in care acesta poate avea loc, cazurile si modalitatile prin care se poate realiza un transfer de marfuri.
1.Dispozitii generale
Prin transfer se intelege circulatia pe teritoriul vamal comunitar, sub acoperirea unui regim vamal economic, a marfurilor in aceeasi stare, a marfurilor in curs de transformare sau a produselor compensatoare. Circulatia acestor marfuri se efectueaza fara incheierea regimului economic sub care au fost plasate.
Transferul marfurilor sub acoperirea unui regim vamal economic este conditionat de constituirea unei garantii iar aceasta garantie este cea corespunzatoare regimului.
In cazul operatiunilor care beneficiaza de scutire de la obligatia garantarii datoriei vamale, transferul marfurilor beneficiaza de aceeasi facilitate.
2. Conditii prealabile de transfer
Procedura de transfer acopera mai multe situatii de circulatie a marfurilor si reprezinta o alternativa la obligatia utilizarii regimului de tranzit comunitar. Cand operatorul economic nu are bonitate, marfurile fac parte din categoria celor sensibile din punct de vedere economic sau masurile de control ce ar trebui instituite sunt disproportionate in raport cu importanta economica a operatiunii, autoritatea vamala poate refuza transferul.
Procedura de transfer este inscrisa in autorizatia de utilizare a regimului vamal economic si presupune tinerea de catre titular a evidentelor aferente regimului si nu poate fi utilizata cand locul de plecare a marfurilor sau cel de destinatie este un antrepozit de tip B.
In cazul marfurilor cu risc ridicat de frauda, transferul se poate face numai daca titularul sau titularii regimului, dupa caz, indeplinesc urmatoarele conditii suplimentare:
a) sunt stabiliti pe teritoriul Comunitatii;
b) evidentele tinute de agentul economic pentru controlul regimului cuprind in mod minimal urmatoarele informatii: data si numarul declaratiei de plasare sub regim, denumirea transportatorului, cuantumul drepturilor de import si altor taxe, dupa caz, ce fac obiectul garantarii sau scutirii de la garantare, data de prezentare a marfurilor la locul de destinatie, cantitatea de marfa ce a ramas de transferat pana la definitivarea transferului intregii cantitati; la aceste evidente se pastreaza copiile documentelor de transport.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
In
cazul regimului de admitere temporara sunt aplicabile urmatoarele dispozitii particulare:
a) nu este necesara tinerea evidentelor aferente regimului;
b) transferurile in cadrul unei autorizatii unice, cu locuri de utilizare in mai multe state membre, se fac pe baza fisei de informatii INF 6;
c) transferul marfurilor cu risc ridicat de frauda prevazute in anexa 44 C la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993.
3.Cazuri si modalitati de transfer
A. Transferul in cadrul aceleiasi autorizatii
Transferul marfurilor intre diferite locuri prevazute in cadrul aceleiasi autorizatii a unui regim vamal economic se efectueaza fara formalitati vamale, cu conditia inscrierii regimului in evidente si justificarea statutului marfurilor.
Exemplul 1:
Transferul marfurilor de import intre o fabrica din Brasov si o fabrica din Madrid.
Exemplul 2: Transferul unor magnetoscoape intre antrepozitul din Constanta si cel din Timisoara.
Transferul marfurilor intre biroul de plasare sub regim si locurile de stocare, utilizare sau transformare ale titularului de regim sau ale unuia dintre operatorii mentionati in autorizatie se efectueaza sub acoperirea declaratiei de plasare sub regim.
In situatia in care marfurile aflate intr-un regim vamal economic au ca destinatie o tara terta din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS), scoaterea marfurilor de pe teritoriul vamal al Comunitatii se poate efectua dupa cum urmeaza:
a) prin utilizarea procedurii de transfer, cu efectuarea formalitatilor vamale de reexport, caz in care operatorii au obligatia de a solicita un alt regim vamal la intrarea in tara terta respectiva; sau
b) prin utilizarea regimului de tranzit comunitar extern (T1) aplicabil intre locul de plecare din interiorul teritoriului vamal comunitar si locul de sosire in tarile AELS, cu efectuarea formalitatilor vamale de reexport.
B. Transferul intre 2 titulari de autorizatie
Autoritatea vamala aproba transferul marfurilor sau produselor compensatoare intre 2 titulari de autorizatie, beneficiari ai aceluiasi regim vamal economic sau a doua regimuri diferite, numai cand cel de-al doilea titular foloseste procedura simplificata de vamuire la domiciliu pentru plasarea sub regim a marfurilor ce i-au fost transferate. Transferul nu se aplica in cazul regimului de admitere temporara.
Informarea biroului de destinatie si inscrierea marfurilor sau a produselor compensatoare in evidente se efectueaza de cel de al doilea titular, in momentul sosirii marfurilor sau a produselor compensatoare; din acest moment, obligatiile si responsabilitatile primului titular in ceea ce priveste marfa si regimul vamal sunt transferate celui de-al doilea titular.
Transferul marfurilor sau al produselor compensatoare intre 2 titulari de autorizatie, beneficiari ai aceluiasi regim vamal economic sau a doua regimuri diferite, se poate efectua conform procedurii standard sau procedurii simplificate prevazute in anexa 68 la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993.
Optiunea privind transferul marfurilor cu utilizarea procedurii standard sau a procedurii simplificate, dupa caz, este mentionata expres in fiecare autorizatie.
Procedura standard
, prin utilizarea a 3 exemplare din documentul administrativ unic, se solicita de titular, la plecare, cand acesta intretine legaturi comerciale ocazionale cu cel de-al doilea titular si are, in consecinta, informatii restranse privind procedurile vamale aplicabile de catre destinatar.
Procedura simplificata, prin utilizarea a doua exemplare din documentul administrativ unic sau a unui alt document ori metode, se solicita de titular, la plecare, cand acesta intretine legaturi comerciale frecvente cu cel de-al doilea titular, cum este cazul societatilor ce apartin aceluiasi grup sau parteneriat, pe baza unui contract, si are, in consecinta, informatii detaliate privind procedurile vamale aplicabile de catre destinatar.
Exemplul 1: Transferul de produse compensatoare obtinute pe baza autorizatiei de perfectionare activa emise societatii Y din Budapesta catre un antrepozit vamal, altul decat cel de tip B, emis societatii Z din Bucuresti.
Exemplul 2: Transferul unui produs compensator obtinut in urma unei operatiuni de perfectionare activa de la societatea X din Cluj catre societatea Y din Barcelona pentru a fi plasate sub regimul de perfectionare activa.