Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Societatile cu obiect de activitate in domeniul productiei intampina dificultati in ceea ce priveste modul de determinare a normelor de consum, precum si a pierderilor tehnologice, care sunt acceptate de catre organele fiscale. Altfel spus, cum se pot calcula si evidentia intr-un regulament/manual de politici contabile astfel de elemente stabilite de o comisie tehnica, pentru a nu exista riscuri de reconsiderare fiscala?
De la inceput precizam faptul ca nu exista o reglementare legala prin care sa se precizeze modul de determinare a pierderilor tehnologice; fiecare entitate, in functie de domeniul de activitate si specificul activitatii, prin studii tehnice si testari, isi stabileste prin proceduri interne propriile norme de consum.
Intrebare:
"Cum se stabileste o norma de consum? Care sunt componentele acesteia? Ce act legifereaza stabilirea normei de consum? Toate pierderile tehnologice fac parte din norma de consum?"
Raspuns:
Norma de consum reprezinta cantitatea de resurse necesara pentru realizarea unui anumit produs, serviciu sau proces, stabilita pe baza unor factori tehnici, economici si tehnologici. Procesul de stabilire presupune analiza riguroasa a consumurilor implicate si a conditiilor de utilizare.
Pierderile inevitabile, rezultate din procesul tehnologic normal (ex. evaporare, resturi de materiale), trebuie sa fie stabilite in limite acceptabile si specificate in normele interne sau legislative.
Consumurile se fac in baza unor retete cu un consum estimat, dar la finalul lunii ar fi trebuit sa determinati consumul real si sa ajustati soldul contului 345 in baza costului efectiv, conform pct. 285 din O.M.F.P. nr. 1.802/2014.
Norma de consum trebuie stabilita de o comisie tehnica, retete pe fiecare produs, iar cantitatea de deseu trebuie evidentiata ca stoc atunci cand acest lucru este posibil.
In procesul de productie se stabilesc norme de consum productiv in fise tehnologice, care reflecta cantitatea maxima de materii prime, materiale, combustibil, energie etc. ce se poate consuma pentru fabricarea unei unitati de produs sau pentru executarea unei lucrari in anumite conditii de productie – particularitatile constructive si tehnologice ale produselor etc.
Pierderile tehnologice sunt cauzate si de defectiuni tehnico-organizatorice (masini nereglate sau cu un grad avansat de uzura, personal cu o calificare necorespunzatoare sau care nu respecta disciplina muncii). Astfel, aceste pierderi normale sunt calculate (normate) de fiecare societate comerciala, in functie de dotarile de care dispune, de tehnologia aplicata, de calificarea salariatilor si se regasesc in fisele tehnologice concepute pentru realizarea produselor respective. Fisele tehnologice stau la baza verificarilor tehnice, contabile si de gestiune. In general, este recomandat ca aceste norme de consum sa fie stabilite de catre specialisti in materie.
Conform art. 25 din Codul fiscal, lit. e), sunt cheltuieli deductibile pierderile tehnologice care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs sau prestarea unui serviciu.
Din punctul de vedere al TVA, conform art. 304 alin. (2) din Codul fiscal, in norme, in cazul pierderilor tehnologice, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei in limitele stabilite potrivit legii ori, in lipsa acestora, in limitele stabilite de persoana impozabila in norma proprie de consum. In cazul depasirii limitelor privind normele tehnologice, se ajusteaza taxa aferenta depasirii acestora.
Conform art. 25 alin. (4) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal, pentru bunurile degradate calitativ, daca se face dovada distrugerii, cheltuiala este deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit. In normele metodologice de aplicare ale acestui articol se prevede: conditia referitoare la distrugerea stocurilor se considera indeplinita atat in situatia in care distrugerea se efectueaza prin mijloace proprii, cat si in cazul in care stocurile sunt predate catre unitati specializate.
Conform art. 304 alin. (2) din Codul fiscal, nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila.
Operarea incorecta in contabilitate a costurilor de productie sau, si mai grav lipsa acestora din evidentele contabile, are consecinte cat se poate de grave asupra rezultatului contabil si, implicit, asupra rezultatului fiscal. Impozitul pe profit platit astfel catre bugetul de stat este incorect! Afla AICI cum sa evitati AMENZI de pana la 4.000 lei inregistrand corect in contabilitate costurile de productie ale firmei!
Scoaterea din evidenta a produselor deteriorate se realizeaza in urma inventarierii. Pe baza propunerii de casare a stocurilor se intocmeste procesul-verbal pentru scoaterea din evidenta.
Receptie deseuri (pe baza de nota de transfer):
346 = 345
„Produse reziduale” „Produse finite”
Daca se vand:
4111 = 703
„Clienti” „Venituri din vanzarea produselor reziduale”
Descarcare gestiune pe baza de bon de consum:
6588 = 346
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Perisabilitatile reprezinta scaderile cantitative naturale ale marfurilor, aparute in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii. Acestea sunt determinate de procese naturale precum: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, oxidare, descompunere, scurgere, inghetare, topire, imprastiere, spargere, fermentare sau alte procese biofizice.
Aceste pierderi sunt asociate activitatilor din retelele de distributie (depozite en gros, unitati de comert cu amanuntul, alimentatie publica).
Nu sunt considerate perisabilitati:
Perisabilitatile efective se aproba de catre conducerea persoanei juridice (manager, director, administrator) in baza pierderilor naturale constatate la receptia marfurilor transportate, inventariere sau predarea gestiunii. Limitele maxime sunt prevazute la art. 13 din Hotararea nr. 831/2004.
Aceste pierderi se verifica prin procedee factuale (cantarire, numarare, masurare) si sunt compensate conform prevederilor legale.
In concluzie, pierderile tehnologice rezultate in procesul de productie a produselor fabricate sunt deductibile la determinarea profitului impozabil daca se incadreaza in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs. Pierderile tehnologice mai mari decat norma de consum nu sunt cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil.
Studiul de caz a fost preluat din Revista Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Detalii aici >>
RO e-Transport - Webinar privind noutati, reguli, sanctiuni, obligatii. Cazuistica
Articole similare
Norma de consum si pierderile tehnologice: Tratament contabilTotul despre calculatia costurilor: Cost de PRODUCTIE vs. pret de achizitie si exemplu practicFara erori si fara stres: Ghidurile de care orice PFA are nevoie in 2025Sistarea unei investitii in curs de executie: Tratament contabil si fiscalManualul mijloacelor fixe: Studii de caz si inregistrari contabile pentru situatii frecvent intalnite in practicaUltimele articole
Profit reinvestit: Ce conditii trebuie indeplinite pentru a beneficia de facilitatile fiscaleIntreprindere individuala: Cum se completeaza Declaratia Unica in 2025Activitati independente: Cum declarati veniturile, cine NU plateste CAS si exemplu practicDiurna administrator: Atentie la deductibilitatea cheltuielilor cu deplasarile interne si/sau externe!Retrospectiva anului 2024 in materie de TVAArticole similare
Norma de consum si pierderile tehnologice: Tratament contabilTotul despre CALCULATIA COSTURILOR: Cost de productie vs. pret de achizitie si exemplu practicCALCULATIA COSTURILOR: Ce includ cheltuielile directe si indirecte si cum se determina costul de productieCALCULATIA COSTURILOR la o firma de panificatie: metoda cea mai potrivita de calculare a costului de productieCALCULATIA COSTURILOR: ce este costul de productie si aspectele la care trebuie sa fiti atenti pentru a evita greseliUltimele articole
Monografie contabila pentru agricultura cu taxare inversa la cerealeSarbatorim impreuna 25 de ani de existenta. R&S ti-a pregatit reduceri si cadouri de neegalatVine Iepurasul la RS! Reduceri de pana la 80% si transport gratuit la lucrarile dorite de fiscalitate si contabilitateCALCULATIA COSTURILOR. Ghid pe domenii de activitate (modele editabile)Black Summer pentru contabili, cu 65% REDUCERE si transport GRATUIT. Grabiti-va sa prindeti oferta