Firmele inregistrate in scopuri de TVA vor fi obligate, ca de la 1 octombrie 2017, sa-si deschida un cont de TVA sau un cont destinat platii taxei pe valoare adaugata (TVA). Anuntul a fost facut recent printr-un nou proiect de ordonanta emis de Ministerul de Finante. Odata cu noul proiect se doreste implementarea in tara noastra a sistemului Split TVA.
Ce presupune noul cont de TVA?
Conform proiectului amintit, firma nu va putea retrage bani din contul de TVA, acesta fiind utilizat doar pentru a primi sumele din partea clientilor. Atentie! Firmele care nu respecta noile obligatii de plata a TVA prin acest sistem care urmeaza sa fie implementat vor fi sanctionate aspru! Vedeti mai jos amenzile incluse in proiect.
Click aici pentru informatii Split TVA!
Daca la acest moment societatile care fac achizitii de bunuri si servicii sunt obligate sa achite catre furnizori si/sau prestatori intreaga contravaloare a achizitiilor de bunuri/prestarilor de servicii, inclusiv TVA-ul afrerent, prin virarea intr-un cont bancar indicat de furnizor/prestator, in numerar/substitute de numerar, instrumente de plata etc., lucrurile urmeaza sa se schimbe semnificativ la nivelul structurii actuale.
Ce problema se doreste rezolvata?
Noul sistem de plata a TVA sau split TVA care impune firmelor deschiderea unui cont de TVA are ca obiectiv eliminarea situatiilor in care furnizorii sau prestatorii incaseaza TVA-ul, dar "uita" sa il mai achite catre stat.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Conform proiectului, acestia foloses sumele reprezentand TVA incasat de la clienti in alte scopuri decat plata TVA-ului datorat la randul lor furnizorilor/prestatorilor sau bugetului de stat, astfel ca acestia beneficiaza de un avantaj fata de furnizorii/prestatorii corecti.
Daca mecanismul VAT split va fi aplicat de la 1 septembrie 2017, retineti ca de la 1 octombrie se va introduce obligatoriu.
Asadar, firmele vor avea obligatia de a-s deschide separat un cont de TVA.
Iata unele dintre cele mai importante prevederi aduse de noul proiect pentru implementarea mecanismului split VAT:
- "Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa deschida conturi distincte pentru incasarea si plata TVA. Institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa deschida conturi distincte pentru incasarea TVA. Conturile de TVA se deschid in lei si, dupa caz, in valuta".
- "Pana la data de 1 octombrie 2017, persoanele impozabile, inclusiv cele care se afla sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei si de insolvenţa, si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA, trebuie sa deschida cel putin un cont distinct de TVA si sa comunice acest cont tuturor furnizorilor/prestatorilor si beneficiarilor"
- "Persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate intr-un cont distinct deschis de furnizor/ prestator. Prin exceptie, persoanele fizice impozabile care nu sunt inregistrate si nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA nu au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate in contul distinct deschis de furnizor/ prestator".
Conform noilor propuneri referitoare la mecanismul privind plata defalcata a TVA, retineti noile obligatii care, dupa ce proiectul va fi aprobat, vor trebui respectate incepand cu 1 octombrie:
- deschiderea unui cont de TVA de catre persoanele impozabile, inclusiv institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA;
- plata de catre beneficiari - institutii publice, persoane impozabile, cu exceptia persoanelor fizice neinregistrate si care nu au obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA, a TVA aferente operatiunilor taxabile in contul distinct de TVA al furnizorului/prestatorului;
- virarea/depunerea TVA aferente incasarilor in numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar de catre furnizor/prestator in contul sau de TVA in termen de 3 zile de la incasare;
- utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA pentru achitarea de catre furnizor/prestator a taxei aferente achizitiilor sale furnizorilor/prestatorilor sai, precum si a taxei datorate bugetului de stat;
- posibilitatea transferului de sume din conturile de TVA in alt cont de catre titular doar cu aprobarea ANAF;
- interzicerea retragerii in numerar a unor sume din contul de TVA.
Se modifica mai multe reguli de TVA actuale:
- includerea in categoria persoanelor care au obligatia deschiderii de conturi de TVA si a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA aflate sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa;
- stabilirea modului de determinare a TVA care trebuie virata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului in cazul platilor partiale;
- stabilirea regulilor de decontare a TVA in cadrul grupurilor fiscale unice care depun decont centralizat de TVA;
- regulile de deschidere si functionare a conturilor de TVA, respectiv de debitare si de creditare a acestora;
- situatiile in care este necesara aprobarea ANAF pentru debitarea conturilor de TVA;
- obligatiile institutiilor de credit/trezoreriei statului cu privire la conturile de TVA;
- stabilirea unor reguli speciale de functionare a conturilor de TVA in cazul institutiilor publice;
- limitarea executarii silite a conturilor de TVA doar la sumele reprezentand TVA datorate bugetului de stat sau altor creditori;
- stabilirea de contraventii si sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor actului normativ;
- stabilirea unei perioade de tranzitie la mecanismul de plata defalcata a TVA in luna septembrie, prin instituirea posibilitatii de aplicare optionala a acestuia, fara aplicarea de sanctiuni in aceasta perioada.
Ce amenzi risca firmele care nu respecta noul mecanism de la 1 octombrie!
Noile propuneri prevad ca reprezinta contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii ca, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
a) plata TVA de catre persoanele impozabile si institutiile publice in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului, in conditiile in care acesta a comunicat beneficiarului un cont de TVA;
b) nerespectarea de catre persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA, a obligatiilor de a-si deschide cont de TVA si a celor legate de debitarea contului de TVA.
c) nerespectarea de catre persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA , a obligatiilor privind virarea TVA in propriul cont de TVA, in urma diverselor incasari.
d) debitarea contului de TVA de catre titular in alte conditii decat cele prevazute de prezenta ordonanta in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017.
Contraventiile de la literele a) si d) se vor sanctiona cu amenda egala cu 50% din suma reprezentand TVA nevirata in contul de TVA al furnizorului/ prestatorului.
Contraventiile prevazute la litera b) se vor pedepsi cu amenda cuprinsa intre 2000 lei si 4000 lei.
Contraventia de la la litera c) se va pedepsi cu o amenda egala cu 10% din suma reprezentand TVA nevirata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului.
Contravenientul va putea plati amenda la jumatate, daca o achita in maximum 48 de ore de la constatare, mai prevede proiectul de ordonanta.