email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe reprezentantele firmelor straine incepand cu 1 ianuarie 2018. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

impozit reprezentante firme straineimpozit reprezentantaevidenta contabila

Societatile straine pot infiinta reprezentante in Romania daca acest drept le este recunoscut de legea statutului lor organic. 
Societatile si organizatiile economice straine pot avea reprezentante in Romania pe baza de autorizatie eliberata, in acest scop, in conditiile Decretului-lege nr. 122/1990 privind autorizarea si functionarea in Romania a reprezentantelor societatilor comerciale si organizatiilor economice straine.

Reprezentanta efectueaza in numele societatii comerciale sau al organizatiei economice straine numai acte juridice si activitati conforme cu obiectul de activitate stabilit prin autorizatia de functionare. Reprezentantele si personalul acestora isi desfasoara activitatea cu respectarea dispozitiilor legale din Romania. 

Astfel, persoanele juridice straine nu sunt abilitate sa desfasoare activitati de productie, comert sau prestari de servicii prin reprezentante infiintate in Romania, aceste reprezentante neavand calitatea de persoana juridica. Ele efectueaza numai acte juridice si activitati conforme cu obiectul de activitate stabilit prin autorizatia de functionare, in numele societatii comerciale sau al organizatiei economice straine.

Avand in vedere ca nu desfasoara activitati de comert, productie sau prestarii de servicii reprezentantele nu sunt persoane impozabile din punct de vedere al TVA.

Inregistrarea fiscala

Orice persoana juridica straina, care infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in cursul anului fiscal, are obligatia de a depune o declaratie fiscala la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care reprezentanta a fost infiintata sau desfiintata (Declaratie fiscala privind infiintarea sau desfiintarea unei reprezentante in cursul anului fiscal). 

Evidente contabile

Reprezentantele sunt obligate sa conduca evidenta contabila prevazuta de legislatia in vigoare din Romania. 

Impozit pe venit

Persoanele juridice straine care au o reprezentanta autorizata sa functioneze in Romania au obligatia de a plati un impozit anual. 

Incepand cu anul 2018 impozitul pe reprezentanta pentru un an fiscal este de 18.000 lei. 

In cazul reprezentantei unei/unor persoane juridice straine, care se infiinteaza sau desfiinteaza in cursul unui an fiscal, impozitul datorat pentru acest an se calculeaza proportional cu numarul de luni de existenta a reprezentantei in anul fiscal respectiv.

Pentru anul 2018 reprezentanta unei/unor persoane juridice straine are obligatia sa declare si sa plateasca impozitul pe reprezentanta la bugetul de stat pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere. 

Reprezentanta unei/unor persoane juridice straine infiintata in Romania in cursul unei luni din anul de impunere are obligatia sa calculeze, sa depuna declaratia fiscala la organul fiscal competent si sa plateasca impozitul pentru anul de impunere, in termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost infiintata. Impozitul se calculeaza incepand cu data de 1 a lunii in care aceasta a fost infiintata pana la sfarsitul anului respectiv. 

Incetarea activitatii

Reprezentanta unei/unor persoane juridice straine desfiintata din Romania in cursul anului de impunere are obligatia sa recalculeze impozitul pe reprezentanta si sa depuna declaratia fiscala la organul fiscal competent in termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost desfiintata. Reprezentanta recalculeaza impozitul anual pentru perioada de activitate de la inceputul anului pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se desfiinteaza. 
 

 

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit reprezentante firme straineimpozit reprezentantaevidenta contabila


Data aparitiei: 11 Octombrie 2017

Votati articolul "Impozitul pe reprezentantele firmelor straine incepand cu 1 ianuarie 2018. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X