Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Foaia de parcurs legislatie. Ce trebuie sa stie firmele in 2023

Data aparitiei: 25 Aprilie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Foaia de parcurs legislatie. Ce trebuie sa stie firmele in 2023
foaie de parcurscombustibiltransportfactura

Potrivit legislatiei, foaia de parcurs este un act obligatoriu in domeniul transporturilor, fiind necesara atat pentru eventualele controale efectuate de politia rutiera, dar si in alte situatii. 

Dezbatem in continuare daca in legislatie este prevazuta stampilarea foii de parcurs, dar si alte informatii utile firmelor din domeniu. 

Specialistul nostru clarifica situatia unei societati comerciale care este platitoare de TVA si platitoare de impozit pe profit. Detine un autoturism pe care il utilizeaza in activitatea curenta a societatii. Are foile de parcurs intocmite pe suport de hartie pentru deductibilitatea 100% a TVA.

Pe foile de parcurs sunt completate urmatoarele elemente: categorie de autovehicul, scopul si locul deplasarii, kilometri parcursi, norma proprie de consum pe kilomtru, nr. kilometru pe deplasarea respectiva.

Pe langa aceste informatii, foaia de parcurs trebuie stampilata de catre clientii societatii pentru a deduce integral TVA?
 

Citeste si: Intocmirea foii de parcurs. Care sunt informatiile obligatorii?


Foaia de parcurs legislatie: raspunsul specialistului

Foaia de parcurs nu trebuie semnata si stampilata de catre reprezentantul fiecarui magazin la care se efectueaza livrarea produselor, fie in baza avizelor de insotire a marfurilor, fie in baza facturilor emise de catre vanzator, fiind suficient ca reprezentantul fiecarui magazin sau fiecare cumparator  sa  semneze avizul de insotire sau factura pentru a confirma, d.p.d.v. cantitativ, ca a  primit  toate produsele inscrise in aviz sau in factura.

Click pentru

foaie de parcurs model. ►

Avizul de insotire (Cod 14-3-6A) este un document financiar contabil reglementat prin O.M.F.P. nr. 2634/2016, fiind  intocmit in baza dispozitiei de livrare si insotind  marfurile pe timpul transportului. Conform prevederilor O.M.F.P. nr. 2634/2016, avizul de insotire a marfii se intocmeste de catre furnizorul  care fie  nu are posibilitatea intocmirii facturii in momentul livrarii marfurilor, fie a stabilit conform procedurilor proprii sau conform contractului cadru incheiat cu fiecare client, ca factura se emite o data sau de doua ori pe luna, pentru toate livrarile efectuate conform avizelor de insotire emise prin care clientul confirma, prin semnatura, ca a primit produsele. 
 
Foaia de parcurs este un document reglementat  prin H.G. nr. 1391 din  4 octombrie 2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, regulament publicat in M.Of. nr. 876 din 26 octombrie 2006, fara a fi un document financiar contabil. Prin articolul 27 alineatul 2 litera b) din Regulament se impune  proprietarilor sau detinatorilor de vehicule sa elibereze foaie de parcurs sau ordinul  de serviciu pentru vehiculele care se deplaseaza in cursa. Deci, intocmirea foii de parcurs este necesara atat in trafic pentru eventualele controale efectuate de politia rutiera, cat si pentru: 

    • organizarea evidentei contabile si fiscale referitoare la combustibilul consumat efectiv, in functie de numarul de kilometri parcursi;
    • a face dovada ca vehiculul respectiv este utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice.

Astfel, foaia de parcurs se semneaza si poate fi stampilata (fara ca stampila sa fie obligatorie) doar de catre emitentul acestui document (persoana juridica care detine vehiculul), fara a fi necesara semnarea  si stampilarea de catre diversi clienti care primesc bunurile transportate cu vehiculul respectiv.

 


Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.  






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X