Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Impozitarea transferului de parti sociale sau actiuni

Data actualizarii: 06 Decembrie 2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozitarea transferului

Impozitarea transferului de parti sociale sau actiuni

Operatiunea de vanzare-cumparare de parti sociale sau actiuni implica un pret pe titlu de valoare mai mare decat valoarea nominala a acestuia sau decat valoarea la care acesta a fost achizitionat de vanzator. Prin urmare, apare impozitul pe transferul de parti sociale sau actiuni, reglementat de Codul Fiscal al Romaniei.

In cazul vanzarii titlurilor de valoare (parti sociale/actiuni), apar doua situatii:

1. Daca vanzatorul este persoana fizica, atunci se impoziteaza diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare;

-in cazul transferului de parti sociale, castigul se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala sau pretul de cumparare. Incepand cu a doua tranzactie, valoarea nominala va fi inlocuita cu pretul de cumparare, care include si cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzactiei si alte cheltuieli similare conform documentelor justificative.

-in cazul transferului de actiuni, castigul se determina ca diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare, din care se scad, dupa caz, cu costurile aferente tranzactiei.

Castigul din investitii trebuie calculat, retinut si virat la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti. Acesta se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului, la fiecare tranzactie, impozitul fiind final.

Termenul limita de virare a impozitului il reprezinta data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale sau actiunilor la registrul comertului ori in registrul asociatilor sau actionarilor, dupa caz.

2. Daca vanzatorul este persoana juridica, atunci profitul obtinut in urma transferui de parti sociale/actiuni va fi impozitat, potrivit art. 13 din Codul Fiscal, ca si impozit pe profit.









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X