email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Emiterea facturii fara TVA. In ce conditii se poate emite?

Emiterea facturii fara TVA. In ce conditii se poate emite?
facturatvacod fiscal

Emiterea facturii fara TVA se poate dovedi o dilema care sa dea batai de cap in contextul modificarilor legislative ce au intrat in vigoare in ultima perioada. Luam drept exemplu cazul unui furnizor platitor de TVA. Vom afla in randurile urmatoare de la expertul nostru daca acesta poate factura fara TVA serviciile prestate catre o societate scutita fara drept de deducere a TVA.



Emiterea facturii fara TVA: raspunsul specialistului

 

 Serviciile scutite de TVA fara drept de deducere sunt prevazute la art. 292 din Codul fiscal.

De exemplu, daca societatea inregistrata in scop de TVA, presteaza servicii pentru formarea profesionala a adultilor prevazute la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, aceasta poate fi o activitate scutita de TVA.
 

In Normele metodologice la pct. 42 alin. (1) _(4) se prevede ca:
 

"(1) Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesionala a adultilor se aplica de persoanele autorizate in acest scop conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarilesi completarile ulterioare, de persoanele autorizate pentru formarea profesionala a personalului aeronautic civil navigant prevazut de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, cu modificarilesi completarile ulterioare, precum si de Agentia Nationala a Functionarilor Publici pentru activitatea de perfectionare profesionala. Sunt de asemenea scutite serviciile de formare profesionala prestate de furnizorii de formare profesionala in baza contractelor de parteneriat incheiate cu Institutul National de Administratie.

(2) Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu se aplica pentru studiile sau cercetarea efectuate cu plata descoli, universitati sau orice alta institutie de invatamant pentru alte persoane. In acest sens a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cazul C-287/00.

(3) Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal se aplica si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii strans legate de serviciile educationale, precum vanzarea de manuale scolare, organizarea de conferinte legate de activitatea de invatamant, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate pentru activitatile de invatamant sau pentru formarea profesionala a adultilor, prestarea de servicii de examinare in vederea obtinerii accesului la serviciile educationale sau de formare profesionala a adultilor.

(4) Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu este aplicabila pentru achizitiile de bunuri sau servicii efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate pentru activitatile de invatamant sau pentru formare profesionala a adultilor, destinate activitatii scutite de taxa prevazute la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal."

De asemnea inchirierea bunurilor imobile, poate fi efectuata in regim de scutire de TVA, conform prevederilor de la art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.

Desigur, in cazul in care se presteaza servicii intracomunitare catre persoane care comunica un cod valid de TVA, operatiunea este impozabila la beneficiar (in tara UE, respectiva) si operatiunea este scutita de TVA cu drept de deducere.

Acelasi tratament se aplica si prestarilor de servicii pentru beneficiari din afara comunitatii.

Pentru un raspuns complet, va rugam sa ne indicati ce fel de servicii prestati si cine sunt beneficiarii serviciilor, pentru a va indica exact tratamentul cu privire la TVA.



 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facturatvacod fiscal


Data aparitiei: 04 Iunie 2018

Votati articolul "Emiterea facturii fara TVA. In ce conditii se poate emite?":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 16 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X