Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Un aspect important al OUG 138/2024 este clarificarea obligatiei de utilizare a sistemului RO e-Factura in relatia cu consumatorii persoane fizice (B2C). Incepand cu 1 ianuarie 2025, emitentii de facturi B2C utilizeaza un cod format din 13 cifre de zero, daca beneficiarul nu furnizeaza un cod fiscal sau CNP.
Una dintre principalele nelamuriri legate de implementarea sistemului e-Factura in relatia B2C a fost obligatia colectarii codului numeric personal (CNP) al consumatorilor. Forma initiala a prevederilor legislative din OUG 120/2021 a fost perceputa ca impunand furnizorilor colectarea acestor date pentru fiecare factura emisa. Totusi, OUG 138/2024 a adus clarificari importante, precizand ca operatorii economici nu sunt obligati sa colecteze CNP-urile persoanelor fizice in acest context.
Concret, daca beneficiarul persoana fizica nu furnizeaza un cod de identificare fiscala, operatorul economic va utiliza un cod standard format din 13 cifre de zero (0000000000000) in locul codului de identificare fiscala. Aceasta prevedere este stipulata in art. I, pct. 3 din OUG 138/2024, care modifica forma initiala a art. 10 1 alin. (3) din OUG 120/2021.
Factura electronica este factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata.
Care sunt elementele principale ale facturii electronice
a) identificatorii de proces si de factura;
b) data facturii;
c) informatii privind identificarea operatorului economic care a livrat bunurile/produsele, a prestat serviciile sau a executat lucrarile;
d) informatii privind destinatarul facturii electronice;
e) informatii privind beneficiarul platii;
f) informatii privind reprezentantul fiscal al emitentului;
g) identificarea tipului de bunuri/produse livrate, servicii prestate sau lucrari executate;
h) referirea la contractul de achizitii publice/sectoriale, de concesiune de lucrari si servicii, precum si, dupa caz, la contractul de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii;
i) detalii privind executarea lucrarilor, livrarea bunurilor/produselor sau prestarea serviciilor;
j) instructiuni de plata;
k) informatii privind creditari sau debitari;
l) informatii privind pozitiile de pe factura;
m) defalcarea TVA;
n) totalul facturii.
Relatia B2C reprezinta tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii dintre un operator economic - persoana impozabila stabilita in Romania si o persoana neimpozabila .
In relatia B2C, "Livrarile de bunuri/Prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care nu se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin niciun cod de identificare fiscala sau opteaza sa se identifice prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C. Daca beneficiarul, persoana fizica, nu se identifica prin niciun cod de identificare fiscala, facturile se emit utilizand un cod format din 13 cifre de zero in locul codului de identificare fiscala a beneficiarului."
Se abroga de la 1 ianuarie 2025 prevederile privind transmiterea in sistem a facturilor emise pentru vouchere de vacanta titularilor acestora de catre unitatile afiliate, avand in vedere ca toate facturile emise in relatia B2C vor fi raportate in sistem de la 1 ianuarie 2025.
Facturile simplificate se vor transmite prin sistemul
Cartea Verde a Contabilitatii
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Sunt exceptate de la obligatia transmiterii prin sistemul e-factura, facturile emise pentru livrari intracomunitare de bunuri, pentru care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania comunica un cod de inregistrare in scopuri de TVA din alt stat membru.
Ca si in cazul relatiei B2B, daca nu se transmit facturile prin sistem in relatia B2C, operatorii economici vor risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei, in functie de categoria contribuabilului. Amendarea se face pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice.
Intrebare: O societate (SRL), neplatitoare de TVA conform art. 310 din Codul fiscal, emite lunar facturi de prestari servicii catre persoane fizice, in baza contractelor incheiate intre parti, facturi care se incaseaza exclusiv prin transfer bancar. Are obligatia, incepand cu data de 01.01.2025, de a transmite aceste facturi prin sistemul e-Factura?
Raspuns:
Regimul special de scutire pentru intreprinderi mici (art. 310 din Codul fiscal), consta in efectuarea de operatiuni impozabile in regim de scutire fara drept de deducere. Pe perioada regimului special, societatea este neplatitoare de TVA.
Operatiunile impozabile pot fi:
a) operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 291;
b) operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa, dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii (Art. 292 1 si art. 294 296 C.fiscal);
c) operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii (Art. 292 C.fiscal);
d) importuri si achizitii intracomunitare, scutite de taxa, conform art. 293 C.fiscal;
e) operatiuni prevazute la lit. a) - c), care sunt scutite fara drept de deducere, efectuate de intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire prevazut la Art. 310, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.
Pana la un anumit nivel al activitatii, societatea dvs. poate alege daca sa urmeze un regim special de scutire sau nu. Acest nivel este stabilit si in functie de pragul de 300.000 lei pentru cifra de afaceri.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania, efectuate in relatia B2C, au obligatia sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Persoanele impozabile stabilite in Romania care emit facturi pentru operatiuni care nu sunt in sfera de aplicare a TVA sau pentru sume care nu se includ in baza de impozitare a TVA, conform Codului fiscal, pentru care nu exista obligatia emiterii unei facturi conform Art. 319 din Codul fiscal, nu au obligatia utilizarii sistemului national RO e-Factura pentru aceste facturi.
Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii (Art.319, alin.6 din C.fiscal):
a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;
b) pentru fiecare vanzare la distanta pe care a efectuat-o, impozabila in Romania (Art. 275 alin. (2)), cu exceptia cazului in care persoana impozabila utilizeaza regimul special prevazut la art. 315;
c) pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) - c);
d) pentru orice avans incasat in legatura cu una dintre operatiunile mentionate la lit. a) si b).
(7) Prin exceptie de la alin. (6) lit. a) si d), persoana impozabila nu are obligatia emiterii de facturi pentru operatiunile scutite fara drept de deducere a taxei conform art. 292 alin. (1) si (2).
La exceptiile art. (292) alin. (1) si (2), avem:
(..)
f) activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011 - formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate. Scutirea se acorda in conditiile prevazute in normele metodologice Art. 42 alin. (1), (2), (3) si (4);
(...)
h) meditatiile acordate in particular de cadre didactice din domeniul invatamantului scolar, preuniversitar si universitar.
Societatea poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la f), in conditiile stabilite prin normele metodologice.
In concluzie, de la 1 ianuarie 2025 toate persoanele impozabile, inclusiv cele care aplica art. 310, sunt obligate sa transmita facturile emise in relatia B2C prin sistemul national RO e-Factura. Doar activitatile care nu intra in sfera TVA nu sunt obligate sa emita e-factura Art .292 Codul fiscal. Daca societatea desfasoara activitatile care nu sunt incadrate la exceptii, atunci emite si trimite facturi in e-factura.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Intrebare: Societatea are ca obiect de activitate cursuri de formare profesionala in special catre persoane fizice, in baza unui contract. Incasarea acestor cursuri se face atat prin banca, cat si prin casa de marcat.
Este obligatoriu emiterea de facturi catre persoanele fizice si transmiterea lor in e-Factura?
Raspuns:
Conform Hotararea nr. 355/2023 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003 art. 2, utilizatorii, cu exceptiile prevazute de ordonanta de urgenta, au obligatia sa elibereze clientilor bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate cu amanuntul si/sau serviciile prestate, iar la solicitarea acestora, sa elibereze si factura, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, la data eliberarii bonului fiscal.
In concluzie emiterea facturii aferenta bonului fiscal devine obligatorie doar daca este solicitata in mod expres de catre client la data emiterii bonului fiscal.
Incepand cu data de 01.01.2025, prin Legea nr. 317/2024 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precum si pentru modificarea art. 319 din Codul fiscal, se introduce o exceptie de la obligatia de tiparire a bonurilor fiscale si inmanarea acestora clientilor pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii incasate prin utilizarea cardurilor de credit/debit. La solicitarea clientilor insa utilizatorii pot imprima si inmana acestora bonul fiscal.
Prin OUG 69/2024, Guvernul Romaniei a reglementat extinderea utilizarii Sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in relatia B2C, in sensul instituirii obligatiei persoanelor impozabile care emit facturi pe aceasta relatie de a le raporta in sistem, ca element important pentru ecosistemul de date utilizat de instrumentele digitale implementate pentru reducerea GAP-ului de TVA si combaterea evaziunii fiscale.
OUG 69 /2024:
(1) In perioada 1 iulie 2024-31 decembrie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2C, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n1), pot transmite facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2C, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n1), au obligatia sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, in afara de faptul ca factura se elibereaza doar la cererea clientilor persoane fizice, aceasta trebuie emisa maxim in ziua emiterii bonului fiscal.
Indata ce ati emis o factura, automat trebuie transmisa si in SPV in 5 zile calendaristice in relatia B2B si/sau B2C.
Daca persoanele fizice nu ofera CNP, veti completa cu 13 de zero in campul corespunzator pentru validare trimitere factura in SPV.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Intrebare: PFA la norma de venit cu codul CAEN 8559 presteaza servicii catre persoane fizice (CNP) pe baza de contract. Banii ii incaseaza lunar in contul PFA.
Are obligatia de a detine casa de marcat sau de a emite facturi pentru sumele incasate? Facturile trebuie transmise in e- Factura?
Raspuns: In privinta casei de marcat, conform art. 1 alin. 1 din OUG 28/1999 operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Exceptiile de la aceasta obligatie sunt reglementate la art. 2 din ordonanta, insa activitatile specifice codului CAEN 8559 ori cele realizate de PFA-uri impuse la norma de venit nu fac parte din aceste exceptii. Pe cale de consecinta, daca PFA incaseaza contravaloarea serviciilor catre persoane fizice, in numerar sau cu substitute de numerar ori card, va fi nevoie de detinerea unei case de marcat. Insa, daca PFA incaseaza contracaloarea serviciilor exclusiv prin virament bancar, atunci nu este nevoie de dotarea cu casa de marcat.
Referitor la facturi, PFA care presteaza servicii educative si de formare profesionala specifice codului CAEN 8559 are calitatea de persoana impozabila in sensul prevederilor art. 269 alin. 1 din Codul fiscal. Activitatea desfasurata nu este scutita de TVA, nefiind vorba de activitate de invatamant prevazute in legile educatiei nationale ori de formare profesonala a adultilor autorizata specific, asa cum se prevede la art. 292 alin. 1 lit. f din Codul fiscal si pct. 42 alin. 1 din Normele metodologice de aplicare si, in consecinta, nu poate beneficia de exceptia de la art. 319 alin. 7 din Codul fiscal in sensul neobligativitatii emiterii de facturi pentru activitati scutite fara drept de deducere. Ca atare, PFA in calitate de persoana impozabila este obligata sa emita facturi pentru prestatiile efectuate conform art. 319 alin. 6 lit. a din Codul fiscal, chiar si in situatia in care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici (adica nu este inregistrata in scopuri de TVA/nu este platitoare de TVA deoarece valoarea prestatiilor este sub plafonul de scutire de 300.000 lei prevazut la art. 310 alin. 1 din Codul fiscal).
Facturile emise trebuie transmise in sistemul RO e-Factura avand in vedere prevederile art. 10 1 alin. 2-4 din OUG 120/2021, cu modificarile ulterioare potrivit carora, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania efectuate in relatia B2C au obligatia sa transmita facturile emise in sistemul RO e-Factura, cu exceptia bonurilor fiscale are indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile legislatiei specifice de TVA. Livrarile de bunuri/Prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care nu se identifica in relatia cu furnizorul/ prestatorul prin niciun cod de identificare fiscala sau opteaza sa se identifice prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C. Daca beneficiarul, persoana fizica, nu se identifica prin niciun cod de identificare fiscala, facturile se emit utilizand un cod format din 13 cifre de zero in locul codului de identificare fiscala a beneficiarului. De asemenea, furnizorii/prestatorii sunt obligati sa transmita facturile emise in relatia B2C catre beneficiari, in mod obisnuit (prin inmanare directa, prin posta, prin email etc.).
In concluzie, PFA nu are nevoie de casa de marcat daca realizeaza incasarile exclusiv prin virmanet bancar, insa este obligata sa emita facturi si sa le trimita (incarce) in sistemul RO e-Factura.
Raspuns oferit in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sarbatorim 30 de ani de Rentrop&Straton! Primiti CADOUL nostru: