email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea bacsisului ii nemultumeste pe patronii HoReCa. Ce cer patronii de restaurante din tara?

Impozitarea bacsisului ii nemultumeste pe patronii HoReCa. Ce cer patronii de restaurante din tara?
impozitarea bacsisuluihorecaimpozit pe venitcas si cass

Patronii de restaurante si baruri membri ai patronatului HORA se plang de impozitarea bacsisului pe care, de obicei, clientii il ofera ospatarilor. Exista temerea ca, la controalele ANAF, „veniturile din bacsis distribuite angajatilor sa fie considerate venituri de natura salariala”.


Daca s-ar intampla acest lucru, bacsisul ar fi astfel taxat cu:

    • 10% impozit pe venit;
    • 25% contribustii la asigurarile sociale (CAS);
    • 10% contributii la sanatate (CASS);
    • 2,25% contributie asiguratoare de munca.

Patronii de restaurante din Romania cer ca bacsisul sa fie taxat doar cu impozit pe venit de 10%, fie ca clientii platesc cash ori cu cardul.

Conform startupcafe.ro, patronii membri ai HORA vor ca tratamentul fiscal aplicat bacsisului incasat in cont bancar sa fie facut dupa cum urmeaza:



    • Suma reprezentand bacsisul oferit de client  se evidentiaza in bonul fiscal,  separat de contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate;
    • Bacsisul  nu se supune cotei de TVA  pentru ca nu este  asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii si ca urmare;
    • Bacsisurile oferite de clienti  se distribuie angajatilor  de catre conducerea operatorului economic;
    • Veniturile din bacsis obtinute de persoanele fizice sunt considerate  venituri din alte surse si impozitate la sursaprin aplicarea cotei de 10%;
    • Operatorul economic va intocmi  documente justificative   privind incasarea sumelor din bacsis de la clienti si distribuirea acestora catre angajati;
    • Operatorul economic va  evidentia in contabilitate  operatiunile de incasare a sumelor din bacsis si distribuirea acestora catre angajati.
Daca bacsisul este cash, atunci patronii vor un mecanism de impozitare astfel:
    • Ospatarul sa fie obligat sa declare bacsisul la sfarsitul anului ca venit, urmaad a fi impozitat cu 10%. Va fi declarat numai de o parte si nu intra in responsabilitatea operatorilor.

 

Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) a inaintat Ministerului Finantelor Publice o propunere de reglementare a tipsului, care prevede ca bacsisul oferit de clienti angajatilor din hoteluri si restaurante sa fie evidentiat pe bonul fiscal, separat de contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate, in asa fel incat el sa fie extras din sfera de TVA, si sa fie impozitat ca un venit din alte surse, respectiv cu 10%, anunta horeca.ro.
 

In concluzie, de ce vor patronii sa se impoziteze bacsisul dupa modelul de mai sus?

Acestia isi doresc clarificarea situatiei pentru a evita amenzile si alte sanctiuni primite de la ANAF. In plus, mai este importanti si clientii juridici. Orasele mari ale tarii au devenit in ultimii ani destinatii de business atat pentru firmele romanesti, cat si pentru cele straine. Spre exemplu, un manager ia o masa de afaceri cu un partener ori cu un client la un restaurant poate sa ofere un bacsis ospatarilor de pe cardul de firma si sa-l treaca la cheltuieli, in contabiltatea societatii.

“Propunerea noastra este ca acest tips sa fie evidentiat pe bonul fiscal ca fiind o linie separata, in asa fel incat el sa fie extras din sfera de TVA, pentru ca nu este un serviciu contractual intre companie si clienti, este o suma de bani oferita benevol de catre clienti. Aceasta suma trebuie asadar evidentiata pe bonul fiscal, trebuie sa iasa din sfera de TVA si propunerea noastra este sa fie impozitata ca un venit din alte surse, respectiv cu 10%. In acest fel ar fi o transparenta mult mai mare in ceea ce priveste aceste venituri si in mod evident ar fi un beneficiu pentru angajati, pentru ca ei ar putea sa-si inregistreze aceste venituri, dar si pentru stat, pentru ca ar fi o sursa de impozitare si venituri suplimentare pentru acesta, precum si pentru operatori, care ar putea sa administreze intr-un mod transparent si eficient aceasta problematica a tipsului existenta astazi, dar neadresabila din punct de vedere administrativ”, a declarat Dragos Petrescu, presedintele asociatiei HORA.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitarea bacsisuluihorecaimpozit pe venitcas si cass


Data aparitiei: 07 Decembrie 2018

Votati articolul "Impozitarea bacsisului ii nemultumeste pe patronii HoReCa. Ce cer patronii de restaurante din tara?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X