email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura. Instructiuni de completare

Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura. Instructiuni de completare
formularul 085registrul ro efacturafacturare electronica

Prin  Ordinul ANAF 1713/2021 a fost aprobat formularul 084 prin care se va face atat inscrierea in registrul RO e-factura, cat si renuntarea. 

Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura ar trebui sa devina operational incepand din 6 noiembrie, potrivit OUG 120/2021

Registrul va cuprinde urmatoarele informatii: codul de identificare fiscala al operatorului economic sau codul de inregistrare in scopuri de TVA, in situatia in care acesta este inregistrat in scopuri de TVA, denumirea/numele si prenumele operatorului economic, adresa domiciliului fiscal al operatorului economic, data la care operatorul economic a solicitat inregistrarea in Registrul RO e-Factura si data inscrierii in Registrul RO e-Factura.

Conform unui proiect al Finantelor publicat recent la transparenta decizionala, operatorii economici care aleg facturarea electronica trebuie sa aiba cont in SPV

Ce trebuie sa stii despre Formularul 084 pentru inregistrarea in Registrul RO e-Factura

Inscrierea in Registrul RO e-Factura se face prin transmiterea formularului (084) „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura“, avand bifata sectiunea III.

Formularul (084) „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura“ se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta.Operatorul economic care a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura este inscris in Registrul RO e-Factura incepand cu data de 1 a lunii urmatoare transmiterii formularului (084).

 Operatorii economici pot sa renunte la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura pana la data inscrierii acestora in Registrul RO e-Factura, respectiv pana la data de 1 a lunii urmatoare transmiterii cererii de inregistrare, prin transmiterea unui nou formular (084), avand bifata sectiunea IV „Renuntare la cererea privind inregistrarea in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica (Registrul RO e-Factura)“ si completata cu numarul si data inregistrarii formularului initial (084) prin care operatorul economic a solicitat inregistrarea in Registrul RO eFactura.

Operatorii economici care au renuntat la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura in termenul prevazut la alin. (1) nu vor mai fi inscrisi in acest registru.

 

Operatorii economici sunt radiati din Registrul RO eFactura de la data radierii din Registrul contribuabililor/ platitorilor.

Formularul 084 pentru inregistrarea in Registrul RO e-Factura: instructiuni de completare

Formularul (084) „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura“ se completeaza si se transmite de catre operatorii economici, respectiv orice entitati care desfasoara activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii, care emit facturi electronice catre alti operatori economici (relatii B2B) si care opteaza, in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea (denumita ordonanta de urgenta), pentru transmiterea acestora catre destinatari folosind sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

Formularul se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.

Completarea formularului se face astfel:

Sectiunea I „Date de identificare a operatorului economic“

Caseta „Denumire/Nume, prenume“ se completeaza cu denumirea operatorului economic, respectiv orice entitate care desfasoara activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii, care emite facturi electronice catre alti operatori economici (relatii B2B) si care opteaza pentru transmiterea acestora catre destinatari folosind sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

Caseta „Cod de identificare fiscala“ se completeaza cu codul identificare fiscala atribuit operatorului economic, conform legii, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta. In situatia in care operatorul economic este inregistrat in scopuri de TVA, se completeaza cu codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, inscris in certificatul de inregistrare in scopuri de TVA.

In situatia in care formularul se completeaza de catre imputernicit/reprezentantul legal/reprezentantul fiscal, desemnat potrivit legii, se inscriu codul de identificare fiscala/codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de organul fiscal competent operatorului economic pentru care se completeaza formularul, precum si datele de identificare ale acestuia.

Caseta „Domiciliul fiscal“ se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al operatorului economic.

Sectiunea II „Reprezentare prin imputernicit/reprezentant legal/reprezentant fiscal“

Se marcheaza cu „X“ in functie de reprezentarea contribuabilului in relatia cu organul fiscal, prin imputernicit/ reprezentant legal/reprezentant fiscal, si se inscriu numarul si data inregistrarii la organul fiscal, de catre imputernicit, a actului de imputernicire, in original sau in copie legalizata, sau numarul si data documentului care atesta calitatea de reprezentant legal/reprezentant fiscal, dupa caz.

Date de identificare

Se completeaza cu datele de identificare ale imputernicitului/ reprezentantului legal/reprezentantului fiscal, dupa caz.
Sectiunea III „Cerere privind inregistrarea in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica (Registrul RO e-Factura)“ se bifeaza de catre operatorii economici, respectiv orice entitati care desfasoara activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii, care solicita inregistrarea in Registrul RO e-Factura, conform prevederilor art. 10 alin. (2) din ordonanta de urgenta, in vederea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO eFactura in relatiile comerciale cu alti operatori economici (B2B).

Sectiunea IV „Renuntare la cererea privind inregistrarea in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica (Registrul RO e-Factura)“ se bifeaza de catre operatorii economici care au solicitat inregistrarea in Registrul RO e-Factura in vederea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO eFactura in relatiile comerciale cu alti operatori economici (B2B), in conformitate cu prevederile art. 10 alin. (2) din ordonanta de urgenta, si care, pana la data inscrierii in acest registru, respectiv pana la data de 1 a lunii urmatoare transmiterii cererii privind inregistrarea, renunta la inregistrarea in registru. Se completeaza cu numarul si data inregistrarii formularului (084) prin care operatorul economic a solicitat inregistrarea in Registrul RO eFactura.

Caseta „Numele persoanei care face declaratia“ se completeaza cu numele persoanei care intocmeste formularul (084).
Caseta „Functia/Calitatea“ se completeaza cu functia/calitatea pe care o are persoana care intocmeste formularul (084). In situatia in care formularul (084) se completeaza de catre imputernicit/reprezentantul legal/reprezentantul fiscal, desemnat potrivit legii, se inscrie „Imputernicit“, „Reprezentant legal“ sau „Reprezentant fiscal“, dupa caz.


de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 085registrul ro efacturafacturare electronica

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 03 Noiembrie 2021


Votati articolul "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura. Instructiuni de completare":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 6 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 03 Noiembrie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 8 - 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X