Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Retrospectiva anului 2024 in materie de TVA

Data actualizarii: 19 Decembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Retrospectiva anului 2024 in materie de TVA
noutati tvamodificari tvanotificare de conformare ro e-tvadecont de tvadecont precompletat e-tva

Anul 2024 a adus modificari importante privind TVA, iar in randurile de mai jos va prezentam o retrospectiva a principalelor noutati si ajustari legislative.

1. H.G. nr. 1.336/2023 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 1/2016

Cu privire la cota redusa de TVA (9%) pentru alimente

Cota redusa de TVA de 9% prevazuta la art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal se aplica pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti, pentru livrarea bunurilor care se incadreaza la urmatoarele coduri NC, indiferent de destinatia acestora, cu exceptia alimentelor cu zahar adaugat al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica, cozonacul si biscuitii:

Pentru alimentele prevazute la art. 291 alin. (2) lit. e) pct. 3 din Codul fiscal, pe baza listei ingredientelor se determina daca au zahar adaugat, indiferent in ce cantitate, iar continutul total de zahar este cel prevazut in informatiile nutritionale.

In cazul in care, pentru produsele prevazute la art. 291 alin. (2) lit. e) pct. 3 din Codul fiscal, continutul total de zahar este exprimat in grame/unitate de masura pentru volum, persoanele impozabile trebuie sa realizeze transformarea din unitatea de masura pentru volum in unitatea de masura pentru masa.

Cu privire la cota redusa de TVA (9%) pentru livrarea de locuinte

Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 291 alin. (2) lit. m) din Codul fiscal se aplica numai pentru livrarea, astfel cum este definita la art. 270 alin. (1) din Codul fiscal, a locuintelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca un proprietar de bunurile prevazute la art. 291 alin. (2) lit. m) din Codul fiscal.

In aplicarea art. 291 alin. (2) lit. m) pct. 3 din Codul fiscal:


a) anexele gospodaresti nu se iau in calculul suprafetei utile a locuintei de 120 mp;
b) valoarea-limita de 600.000 lei cuprinde valoarea locuintei, inclusiv valoarea cotelor indivize din partile comune ale imobilului si a anexelor gospodaresti si, dupa caz, a terenului pe care este construita locuinta, dar exclude unele drepturi de servitute legate de locuinta respectiva.

Spuneti STOP neclaritatilor legate de TVA! Oricare ar fi problema cu care va confruntati, in Revista de TVA gasiti rapid raspunsul cautat!

2. O.U.G. nr. 31/2024 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 274 din 29 martie 2024

Modificari/completari in ceea ce priveste scutirea de TVA pentru bunurile si serviciile destinate unitatilor spitalicesti

Sunt scutite de taxa urmatoarele:
– serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unitati spitalicesti, prestate catre entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de ANAF, daca serviciile achizitionate de catre entitatile nonprofit sunt puse gratuit la dispozitia unitatilor spitalicesti din reteaua publica de stat sau sunt destinate unitatilor spitalicesti detinute si exploatate de entitatile nonprofit;
– serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unitati spitalicesti, prestate catre societati detinute integral de entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de ANAF, daca serviciile achizitionate de catre aceste societati sunt puse gratuit la dispozitia unitatilor spitalicesti din reteaua publica de stat sau sunt destinate unitatilor spitalicesti detinute si exploatate de catre aceste societati. Scutirea de TVA pentru serviciile destinate unitatilor spitalicesti detinute si exploatate de catre societatile detinute integral de entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de ANAF in baza prevederilor art. 25 alin. (41) se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: sa nu imi schimbe destinatia de unitati spitalicesti, sa nu fie instrainate, iar pe toata durata de functionare sa presteze servicii medicale gratuit sau decontate de sistemul de asigurari sociale de sanatate, fara perceperea de taxe hoteliere/de alta natura (prevedere noua);
– livrarile de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, destinate in mod normal utilizarii in domeniul ingrijirilor de sanatate sau pentru utilizarea de catre persoanele cu handicap, bunuri esentiale pentru compensarea si depasirea handicapurilor, precum si adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri, efectuate catre entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de ANAF, daca bunurile/serviciile achizitionate de catre entitatile nonprofit sunt donate/puse gratuit la dispozitia unitatilor spitalicesti din reteaua publica de stat sau sunt destinate unitatilor spitalicesti detinute si exploatate de entitatile nonprofit.
– Livrarile de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, destinate in mod normal utilizarii in domeniul ingrijirilor de sanatate sau pentru utilizarea de catre persoanele cu handicap, bunuri esentiale pentru compensarea si depasirea handicapului, precum si adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri, efectuate catre societati detinute integral de entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de ANAF, daca bunurile/serviciile achizitionate de catre aceste societati sunt donate/puse gratuit la dispozitia unitatilor spitalicesti din reteaua publica de stat sau sunt destinate unitatilor spitalicesti detinute si exploatate de aceste societati. Scutirea de TVA pentru bunurile/serviciile destinate unitatilor spitalicesti detinute si exploatate de catre societatile detinute integral de entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de ANAF in baza prevederilor art. 25 alin. (41) se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: sa nu isi schimbe destinatia de unitati spitalicesti, sa nu fie instrainate, iar pe toata durata de functionare sa presteze servicii medicale gratuit sau decontate de sistemul de asigurari sociale de sanatate, fara perceperea de taxe hoteliere/de alta natura (prevedere noua).

3. H.G. nr. 451/2024 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 1/2016

Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 410 din 30 aprilie 2024 Nu mai este permisa deducerea TVA pentru facturile emise pe numele salariatilor sau administratorilor unei persoane impozabile, aflati in deplasare in interesul serviciului, pentru transport sau cazarea in hoteluri ori in alte unitati similare. (FOARTE IMPORTANT!)
Motivatia acestei prevederi este obligatia trecerii la folosirea RO e-Factura pentru transmiterea tuturor facturilor emise in relatia B2B, astfel ca, incepand cu 01.07.2024, numai facturile trimise prin sistem vor mai fi considerate exemplare originale.

4. O.U.G. nr. 69/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul gestionarii si implementarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si pentru alte masuri fiscale
Publicata in Monitorul Oficial nr. 582/21.06.2024

Principalele modificari/completari privind RO e-Factura
➢ Extinderea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si in relatia B2C, in 2 etape:

1. optional in perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024;

2. obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2025.

5. O.U.G. nr. 78/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare

Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 596 din 26 iunie 2024

Principalele prevederi
Regimul TVA aplicabil in cazul sistemului de garantie-returnare pentru ambalajele primare nereutilizabile – SGR. Garantia aferenta produselor in ambalaje SGR perceputa de producatori, distribuitori si comercianti in cadrul sistemului SGR nu reprezinta contravaloarea unei livrari de bunuri/prestari de servicii in sfera TVA.

6. O.U.G. 87/2024 privind modificarea unor acte normative in domeniul e-Transport, e-TVA si e-Factura, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare

Publicata in Monitorul Oficial nr. 608/28.06.2024

Referitor la decontul de TVA precompletat

--> Informatii din deconturile de TVA se precompleteaza, in sistemul informatic al ANAF, pentru fiecare perioada de raportare, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA.

--> Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA.

--> In situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de TVA, ANAF notifica persoana impozabila prin mijloace electronice. Prin diferente semnificative se inteleg valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din Decontul de TVA depus de persoana impozabila cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA.

--> Dupa identificarea diferentelor semnificative, se transmite prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA, prin intermediul formularului electronic „Notificarea de conformare RO e-TVA”, o notificare de conformare conform art. 1211 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

--> In situatia in care se identifica diferente sub pragul de semnificatie, ANAF, in baza analizei de risc, poate transmite „Notificarea de conformare RO e-TVA”.

--> Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita, prin mijloacele electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA”, ca raspuns la aceasta, in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii.

-->  ANAF analizeaza raspunsul persoanei impozabile la „Notificarea de conformare RO e-TVA” si dispune masurile legale in conformitate cu competentele atribuite si obiectivele prezentului act normativ.

--> „Notificarea de conformare RO e-TVA” nu se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal pana la data de 1 ianuarie 2025.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X