email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OFICIAL Operatorii economici nerezidenti pot opta pentru sistemul e-Factura prin completarea formularului 083

OFICIAL Operatorii economici nerezidenti pot opta pentru sistemul e-Factura prin completarea formularului 083
e-facturanerezidentiOUG 120/2021

Operatorii economici nerezidenti pot opta pentru utilizarea sistemului national RO e-Factura in relatia comerciala B2B sau in relatia B2G prin completarea formularului 083, conform Ordinului 1831/2021 (M.O. 1096 din 17 noiembrie 2021).

 Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr.78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.960 din data de 7 octombrie 2021, a fost reglementata implementarea unui sistem cu privire la facturile emise, transmise si primite intr-un format electronic, care sa permita prelucrarea lor electronica si automata. 

Potrivit prevederilor art.13 din aceasta ordonanta de urgenta, operatorii economici nerezidenti pot opta pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in relatia comerciala B2B sau in relatia B2G, potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, emis in termen de 15 zile de la data publicarii ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial.


 De asemenea, din cuprinsul dispozitiilor art.10 alin.(1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 rezulta ca,in relatia comerciala B2B emitentul facturii electronice care opteaza pentru transmiterea acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, este obligat sa fie inregistrat in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura (Registrul RO e-Factura). 

Prin urmare, ANAF precizeaza ca este necesara elaborarea unei proceduri privind exercitarea optiunii de utilizare, de catre operatorii economici nerezidenti, a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in relatia comerciala B2B sau in relatia B2G, precum si aprobarea unui formular prin care operatorii economici nerezidenti sa-si poata exercita optiunea privind utilizarea acestui sistem. 


 Procedura privind exercitarea optiunii de utilizare, de catre operatorii economici nerezidenti, a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura 


 1. Operatorii economici nerezidenti pot opta, in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea (denumita in continuare ordonanta de urgenta), pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura. 

2. Operatorii economici nerezidenti isi exercita optiunea pentru utilizarea sistemului pentru relatii comerciale B2B cu operatori economici si/sau pentru relatii B2G cu autoritati contractante/entitati contractante prin depunerea formularului (083) „Optiune privind utilizarea, de catre operatorii economici nerezidenti, a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura”. 

3. (1). Formularul (083) „Optiune privind utilizarea, de catre operatorii economici nerezidenti, a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura” se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii. 

(2). Ghidul privind exercitarea optiunii de utilizare, de catre operatorii economici nerezidenti, a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura este pus la dispozitia operatorilor economici nerezidenti pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. 

4. (1). Dupa depunerea formularului (083), avand bifata sectiunea IV. Optiune privind utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, pentru relatii comerciale B2B, organul fiscal competent, respectiv Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei generale regionale a finantelor publice Bucuresti atribuie operatorului economic nerezident un numar de evidenta, utilizat numai in cadrul sistemului national privind factura electronica RO e-Factura. 

(2). Numarul de evidenta are structura codului de inregistrare fiscala/numarului de identificare fiscala. Numarul de evidenta nu reprezinta cod de identificare fiscala, in sensul titlului IV ”Inregistrarea fiscala” din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. 

(3). Organul fiscal comunica operatorului economic nerezident, numarul de evidenta atribuit, la adresa de e-mail inscrisa in formularul (083). 

5. (1). Operatorul economic nerezident care a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in relatii comerciale B2B este inscris in Registrul RO e-Factura, organizat de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, incepand cu data de 1 a lunii urmatoare exercitarii optiunii. 

(2). Procedurile pentru inscrierea/radierea operatorilor economici nerezidenti in/din Registrul RO e-Factura, precum si procedura aplicabila in cazul renuntarii la optiunea pentru utilizarea sistemului sunt cele prevazute de reglementarile referitoare la organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura. 

(3). Identificarea operatorilor economici nerezidenti in Registrul RO e-Factura se face utilizand numarul de evidenta atribuit potrivit pct. 4.(1). 

6. Operatorii economici nerezidenti care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in relatia B2G sunt inscrisi intr-o evidenta speciala, care cuprinde: numarul de evidenta atribuit potrivit pct. 4.(1), datele de identificare si data la care a fost exercitata optiunea de utilizare a acestui sistem. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-facturanerezidentiOUG 120/2021

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 18 Noiembrie 2021


Votati articolul "OFICIAL Operatorii economici nerezidenti pot opta pentru sistemul e-Factura prin completarea formularului 083":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 18 Noiembrie 2021 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X