email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4.1. Plata impozitului

declaratii fiscaleCodul Fiscal

Impozitul pe dividende se plateste:

 • pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se achita dividendele, daca acestea se achita pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale (inclusiv bilantul contabil) prin care dividendele au fost distribuite, daca beneficiarii dividendelor sunt persoane fizice sau juridice rezidente;
 • pana la data de 31 decembrie a anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale (inclusiv bilantul contabil) prin care dividendele au fost distribuite, dar nu au fost achitate actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului, daca beneficiarii dividendelor sunt persoane fizice sau juridice rezidente;
 • pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se achita dividendele, daca beneficiarii dividendelor sunt persoane fizice sau juridice nerezidente.

Plata impozitului pe dividende se face in lei.

IMPORTANT:

In cazul impozitului aferent dividendelor achitate persoanelor fizice ori juridice nerezidente, acesta se vireaza la bugetul de stat tinandu-se cont de cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti, respectiv a platii dividendelor catre nerezidenti.

Exemplu:

Societatea Comerciala PAR-CON S.R.L. a inregistrat la data de 31 decembrie 2004 un profit net in suma de 3.460.000.000 lei vechi (ROL), din care a fost repartizata pentru dividende suma de 1.500.000.000 lei vechi (ROL), conform hotararii adunarii generale a asociatilor din data de 21 februarie 2005.

In contabilitatea societatii, in anul 2005 se inregistreaza urmatoarele:

 • asociatului Mihai Silaghi i se vireaza integral in contul curent personal dividendele nete cuvenite in suma de 540 milioane lei vechi (ROL) la data de 16 iunie 2005;
 • asociatului S.C. CRISAN S.R.L. i se vireaza partial dividende nete in suma de 540 milioane lei vechi (ROL) la data 6 mai 2005;
 • restul dividendelor cuvenite S.C. CRISAN S.R.L. vor ramane neridicate pana la data de 31 decembrie 2005.

In aceasta situatie S.C. PAR-CON S.R.L. are urmatoarele obligatii de plata in ceea ce priveste impozitul pe dividende:

 • 6.000 lei noi (RON) impozit, platit in data de 25 iulie 2005, pentru dividendele platite catre asociatul Mihai Silaghi (600 milioane lei vechi dividende brute x 10% cota de impozit/10.000);
 • 60 milioane lei vechi (ROL) impozit, platit in data de 24 iunie 2005, pentru dividendele platite catre asociatul S.C. CRISAN S.R.L (600 milioane lei vechi dividende brute x 10% cota de impozit);
 • 3.000 lei noi (RON) impozit de platit pana la data de 31 decembrie 2005, pentru dividendele distribuite si neachitate societatii S.C. CRISAN S.R.L., calculat astfel:
 • dividende neridicate = 1.500.000.000 lei vechi (ROL) dividende totale – 600.000.000 lei vechi (ROL) dividende brute achitate asociatului Mihai Silaghi – 600.000.000 lei vechi (ROL) dividende brute achitate S.C. CRISAN S.R.L. = 300.000.000 lei vechi (ROL) = 30.000 lei noi (RON);
 • impozit pe dividende: 30.000 lei noi (RON) x 10% = 3.000 lei noi (RON).

Pe parcursul anului, platitorii de impozit pe dividende sunt obligati sa completeze formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat“ si sa-l depuna la organul fiscal teritorial lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei la care se refera.

Daca beneficiarii dividendelor sunt persoane fizice, persoana juridica romana platitoare de dividende este obligata sa completeze si formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit”. Aceasta declaratie se completeaza anual si se depune pana la data de 30 iunie a anului urmator celui in care s-a realizat venitul si s-a retinut impozitul.

Daca dividendele sunt distribuite persoanelor nerezidente, platitorii persoane juridice romane sunt obligati sa depuna anual, la organul fiscal teritorial, o declaratie pana la data de 28, respectiv 29 februarie inclusiv, a anului urmator celui pentru care s-a platit impozitul pe dividende.

Totodata, platitorii trebuie sa furnizeze beneficiarilor de dividende informatii in scris despre natura si suma dividendelor impozabile, precum si impozitul retinut in numele beneficiarilor, pana la data de 28, respectiv 29 februarie inclusiv, a anului urmator celui pentru care s-a platit impozitul pe dividende.

Inainte de a efectua plata dividendelor catre nerezidenti, dar nu mai tarziu de o luna calculata de la data platii acestora, platitorii de dividende au urmatoarele obligatii:

 • sa solicite persoanelor fizice straine prezentarea numarului de identificare fiscala, obtinut de la organul fiscal teritorial din Romania, potrivit prevederilor O.M.F.P. nr. 300/2004 pentru aprobarea declaratiilor de inregistrare a contribuabililor si a cererii de inregistrare a domiciliului fiscal, modificat si completat prin O.M.F.P. nr. 1.600/2004;
 • sa solicite persoanelor fizice sau juridice straine prezentarea certificatului de rezidenta fiscala sau a documentului echivalent, pentru a putea aplica cotele de impozitare cele mai favorabile, prevazute in conventiile de evitare a dublei impuneri sau in Codul fiscal, dupa caz.

Platitorii de dividende sunt raspunzatori pentru primirea certificatului de rezidenta fiscala in termenul stabilit si pentru aplicarea prevederilor din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu diverse state.

Daca sunteti persoana fizica rezidenta romana cu domiciliul in Romania, veniturile obtinute din strainatate sub forma de dividende sunt supuse impunerii si in Romania, pe baza cotei de impozit (10%) si a regulilor proprii prevazute de Codul fiscal pentru aceasta categorie de venituri.

Pentru dividendele din strainatate veti completa si veti depune o declaratie speciala, respectiv formularul 206 „Declaratie privind veniturile din strainatate a caror impunere in Romania este finala“.

Dividendele in valuta, precum si impozitul pe dividende achitat in strainatate se transforma la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a veniturilor de dividende. Veniturile din strainatate exprimate in unitati monetare proprii statului unde sunt obtinute, dar care nu sunt cotate de Banca Nationala a Romaniei, se transforma astfel:

 • din moneda statului de sursa, intr-o valuta de circulatie internationala, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu-se cursul de schimb din tara de sursa;
 • din valuta de circulatie internationala in lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului respectiv.

Pentru impozitul pe dividende achitat in strainatate se acorda credit fiscal extern, astfel:

 • in situatia in care in strainatate cota de impozit pe dividende este mai mare decat cota prevazuta in Codul fiscal (10%), creditul fiscal extern este limitat la impozitul pe venit calculat, aplicandu-se cota din legislatia interna;
 • in situatia in care cota de impozit pe dividende este mai mica in strainatate decat cota de impozit prevazuta de Codul fiscal (10%), creditul fiscal extern este calculat la nivelul impozitului platit in strainatate, iar impozitul anual ramas de achitat in Romania se calculeaza ca diferenta intre impozitul pe venit calculat aplicandu-se cota de impozit prevazuta de Codul fiscal si impozitul pe venit platit in strainatate pentru dividendele obtinute din strainatate.

Exemplu

Domnul Francisc Petreanu este cetatean roman, are domiciliul in Bucuresti si este actionar la doua societati comerciale din strainatate, una cu sediul in tara X si cealalta cu sediul in tara Y.

In anul 2005, dl Petreanu obtine venituri din dividende de la aceste societati, si anume:

 • din tara X – dividende brute 5.000 EURO

– impozit pe dividende retinut in strainatate (6%) 300 EURO

 • din tara Y – dividende brute 25.000 USD

– impozit pe dividende retinut in strainatate (15%) 3.750 USD

Pentru impozitul pe dividende, cele doua societati straine i-au eliberat dlui Petreanu adeverinte prin care atesta retinerea impozitului si virarea acestuia la administratiile fiscale din tarile respective.

Presupunem ca, in anul 2005, cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, ce urmeaza a fi comunicat de Banca Nationala a Romaniei, este de 3,5120 lei noi/EURO, respectiv 2,7250 lei noi/USD.

Pana in data de 15 mai 2006, dl Petreanu va completa si va depune doua formulare 206 ,Declaratie privind veniturile din strainatate a caror impunere in Romania este finala”, cate un formular pentru fiecare tara, la care ataseaza cele doua adeverinte.

In aceasta situatie, dl Francisc Petreanu va beneficia de credit fiscal extern pentru veniturile din dividende obtinute din strainatate, astfel:

 • pentru dividendele din tara X

– dividende brute obtinute: 5.000 EURO x 3,5120 lei noi/EURO = 17.560 lei noi (RON)

– impozit pe dividende datorat in Romania (10%): 17.560 lei noi (RON) x 10% = 1.756 lei noi (RON)

– impozit pe dividende achitat in strainatate (6%): 300 EURO x 3,5120 lei noi/EURO = 1.054 lei noi (RON)

– credit fiscal extern: 1.054 lei noi (RON)

– impozit pe dividende de plata in Romania: 1.756 lei noi (RON) – 1.054 lei noi (RON) = 702 lei noi

(RON)
sau

– impozit pe dividende de plata in Romania: 17.560 lei noi (RON) x (10% – 6%) = 17.560 lei noi (RON) x x 4% = 702 lei noi (RON).

 • pentru dividendele din tara Y

– dividende brute obtinute: 25.000 USD x 2,7250 lei noi/USD = 68.125 lei noi (RON)

– impozit pe dividende datorat in Romania (10%): 68.125 lei noi (RON) x 10% = 6.813 lei noi (RON)

– impozit pe dividende achitat in strainatate (15%): 3.750 USD x 2,7250 lei noi/USD = 10.219 lei noi (RON)

– credit fiscal extern: 6.813 lei noi (RON)

– impozit pe dividende de plata in Romania: 6.813 lei noi (RON)- 6.813 lei noi (RON) = 0 lei noi (RON). Observatie: Creditul fiscal extern admis a fi dedus din impozitul datorat in Romania se calculeaza pentru fiecare tara si pe fiecare natura de venit. Din acest motiv, dl Petreanu nu poate compensa impozitul pe dividende achitat in tara Y peste cota de impozit prevazuta de legislatia din Romania (10.219 lei noi – 6.813 lei noi = 3.406 lei noi) cu diferenta de impozit ramasa de plata pentru dividendele obtinute din tara X (702 lei noi).

In mod asemanator, persoanele juridice romane care obtin venituri din dividende pentru participatii in strainatate si ale caror venituri au fost impozitate prin retinere la sursa, atunci impozitul platit catre statul strain se deduce din impozitul pe profit sub forma de credit fiscal extern.

Un exemplu concret de aplicare a creditului fiscal extern pentru persoanele juridice romane il puteti gasi in capitolul „Impozit pe profit“.

Creditul fiscal extern se acorda numai daca impozitul aferent venitului obtinut in strainatate a fost efectiv platit in strainatate, fie in mod direct de persoana respectiva sau prin reprezentantul ei legal, fie prin retinere la sursa de catre platitorul de venit.

Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de:

 • autoritatea fiscala a statului strain respectiv;
 • platitorul de venituri din dividende.

Sinoptic, obligatiile platitorilor de dividende si ale beneficiarilor de dividende se prezinta in centralizatorul urmator:

Pla titorul dedividende

Beneficiarul dividendelor

Obligatii pentru

Facilit`ti pentrubeneficiar

platitorul de dividende

beneficiarul dividendelor

persoana juridica romana

persoana juridica romana

retinerea impozitului

inregistrarea dividendelor primite in conturile de venituri

dividendele sunt venituri neimpozabile la calculul profitului impozabi
persoana fizica romana

retinerea impozitului

nici o obligatie (impozitul estefinal)

X


persoana juridica nerezidenta

retinerea impozitului

prezentarea certificatului derezidenta fiscala in anul realizarii venitului sau in anul urmator realizarii acestuia

cota de impozit cea mai favorabila din conventia de evitare adublei impuneri sau din Codul fiscal, dupa cazPlatitorul de dividende

Beneficiarul dividendelor

Obligatii pentru

Facilitati pentru beneficiar

platitorul de dividende beneficiarul dividendelorcompletarea poz. 31 din formularul 100„Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat“depunerea formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat“ pana pe data de 25 alunii urmatoare platii dividendelor

depunerea cererii de eliberare a certificatului de atestare a impozitului platit in Romania

certificatul de atestare a impozitului retinut si platit in Romania
persoana fizica nerezidenta

retinerea impozitului

prezentarea certificatului derezidenta fiscala in momentul platii venitului, dar nu mai tarziu de o luna calculata de la data platii acestuia

cota de impozit cea mai favorabila din conventia de evitare adublei impuneri sau Codul fiscal, dupa cazdepunerea formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat” pana pe data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor

depunerea cererii de eliberare acertificatului de atestare a impozitului platit in Romania

certificatul de atestare a impozitului retinut si platit in RomaniaPlatitorul dedividende

Beneficiaruldividendelor

Obligatii pentru

Facilitati pentru beneficiar

Platitorul de dividende

beneficiarul dividendelordividendelorlor impozabile, precum si impozitul retinut in numele acestora pana la data de28 (29) februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care s-a platit impozitulPersoana juridica straina

Persoana juridica romana

X

inregistrarea dividendelor primite in conturile de venituri

creditul fiscal extern

obtinerea certificatului de rezidenta fiscala de la autoritatile fiscale romane si transmiterea acestuia catre platitorul de dividende strain

obtinerea documentului justificativ privind retinerea si plata impozitului in strainatate

Persoana fizica romana

X

Obtinerea certificatului de rezidenta fiscala de la autoritatile fiscale romane si transmiterea acestuia catre platitorul de dividende strain

creditul fiscal extern

obtinerea documentului justificativ privind retinerea si plata impozitului in strainatate

completarea si depunerea formularului 206 „Declaratie privind veniturile din strainatate a caror impunere in Romania este finala”

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratii fiscaleCodul Fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 24 Februarie 2006


Votati articolul "4.1. Plata impozitului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 24 Februarie 2006 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Incepand din 2023, Guvernul majoreaza impozitul pe dividende de la 5% la 8%

  • PNL si PSD, partidele din coalitia de guvernare, au hotarat ca de anul urmator sa creasca impozitul pe dividende de la 5%, cat este in prezent, la 8%.  Incepand de la 1 ianuarie 2023, impozitul pe dividende de 8% se va aplica atat companiilor private, cat si celor de stat. Urmeaza ca masura sa fie implementata printr-o Ordonanta de Guvern in viitorul apropiat.  Guvernul spera astfel sa aduca la bugetul de stat venituri suplimentare. Dar cum divid...» citeste mai departe aici

 • O veste buna: DISPARE Registrul Unic de Control

  • Firmele nu vor mai fi sanctionate pentru lipsa Registrului unic de control, potrivit unui proiect de lege inregistrat recent la Senat, care ar urma sa modifice Legea 252/2003.  Mai exact, initiativa legislativa prevede abrogarea articolelor 7 si 8 privind sanctiunile impuse contribuabililor din Legea privind registrul unic de control.  “Articol unic. - Articolele 7 si 8 din Legea 252/2003 privind ...» citeste mai departe aici

 • Iesirile la restaurant vor fi mai scumpe. Creste TVA-ul pentru industria Horeca

  • In coalitita de guvernare a fost propusa revenirea TVA-ului de la 5% la 9% pentru Horeca (catering si alimentatie publica). Astfel romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru iesirile la restaurant fiindca TVA-ul majorat nu va lipsi de pe nota de plata.  Patronatele din Horeca au subliniat recent intr-un comunicat de presa ca este “extrem de nociva” cresterea TVA-ului pentru industrial ospitalitatii.  &...» citeste mai departe aici

 • Facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar. Finantele au publicat procedura de acordare

  • Salariul minim pentru angajatii din industria alimentara si sectorul agricol a crescut la 3000 de lei brut de la 1 iunie. Finantele au publicat recent, in dezbatere publica, si procedura de acordare a facilitatilor fiscale.  Asadar, firmele care activeaza in aceste domenii vor plati, intre iunie 2022 si decembrie 2028, un salariu diferentiat si vor datora taxe salariale reduse, asa cum se intampla deja in sectorul constructiilor.  Facilitatile f...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X