Ministerul Finantelor (MF) initiaza o procedura de consultare a pietei, in vederea achizitionarii de produse si servicii in cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor la distanta (electronice sau telefonice) actuale, prin noi functionalitati si/sau crearea de servicii noi – e-Services ANAF”. Achizitia este structurata astfel:
- Sistem de agent conversational – chatbot,
- Platforma de comunicare audio – video.
Firmele interesate pot transmite propunerile pana la 5 iulie 2023, iar termenul pana la care se desfasoara procesul de consultare este 19 iulie 2023. Ulterior, acestea vor fi implementate in site-ul ANAF cat si in SPV.
Sistem de agent conversational – chatbot
Din punctul de vedere al administratiei fiscale, un chatbot este un software conceput pentru a intelege intrebarile contribuabililor si care ofera raspunsuri automate la acestea, procesand si simuland conversatia umana, cu scopul de a ajuta contribuabilii sa obtina informatii in vederea indeplinirii obligatiilor fiscale sau sa beneficieze de unele drepturi in materie fiscala.
Tehnologia chatbot poate oferi un avantaj substantial administratiei fiscale, reducand incarcarea altor canale de asistenta a contribuabililor si sporind increderea acestora in utilizarea serviciilor electronice, cu scopul de a creste conformarea fiscala.
Platforma de comunicare audio-video in vederea imbunatatirii interactiunii dintre contribuabili si ANAF
Tendinta de modernizare a serviciilor fiscale cu ajutorul aplicatiilor informatice, prin integrarea de solutii digitale bazate pe streaming video, va conduce la cresterea si implicit, la accelerarea operatiunilor de schimb de informatii in relatia cu contribuabilii.
Interactiunea video se utilizeaza in prezent in vederea inregistrarii de catre persoanele fizice in cadrul serviciului Spatiul Privat Virtual, disponibil pe portalul ANAF.
Extinderea comunicarii prin mijloace video si in alte zone de interactiune cu contribuabilii
De asemenea, ANAF vizeaza extinderea comunicarii prin mijloace video si in alte zone de interactiune cu contribuabilii, cum ar fi discutii, audieri, intalniri ale contribuabililor cu structurile de control. ANAF urmareste migrarea pas-cu-pas a celei mai mari parti a contactelor cu contribuabilii catre servicii electronice, urmand a se oferi un spectru complet de astfel de servicii, aceasta fiind o tendinta la nivel global in ceea ce priveste canalele de livrare a serviciilor.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Utilizarea mediului electronic reprezinta o oportunitate pentru agentie si pentru contribuabili de a aloca si gestiona in mod eficient resursele materiale, financiare si de timp.
Foto: pixabay.com