La art. 67 alin. 2 din Legea societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare se prevede ca dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
De asemenea, potrivit art. 1902 alin. 2-3 din Codul civil, partea fiecarui asociat la profituri si pierderi este proportionala cu aportul sau la capitalul social, daca nu s-a convenit altfel. Asociatii pot participa la castig in proportie diferita de contributia la pierderi, cu conditia ca astfel de diferente sa fie rezonabile potrivit cu imprejurarile si sa fie expres prevazute in contract.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Spre exemplu, o societate comerciala are 2 asociati cu parti sociale egale 50-50. Dividendele au fost distribuite catre un singur asociat, iar asociatul 2 este de acord sa renunte la dividende. Vom vedea in cotninuare daca este posibil acest lucru si ce documente sunt necesare.
Tinand cont de baza legala prezentata mai sus, reiese ca dividendele pot fi distribuite intr-o proportie diferita fata de procentele diferite de fiecare asociat din capitalul societatii, daca acest lucru este prevazut in actul constitutiv sau intr-un act aditional la actul constitutiv adoptat in baza unei decizii a asociatilor/hotarari AGA, dupa caz. Actele care precizeaza o asemenea impartire (decizie asociati/hotarare AGA, act constitutiv actualizat etc.) trebuie inregistrare la Registrul comertului printr-o cerere de inscriere de mentiuni, pentru a fi opozabile tertilor, inclusiv organelor fiscale.
Observatie: As dori sa accentuez "inclusiv organelor fiscale" si va sfatuiesc sa aveti mare grija ca toate actele sa fie redactate corect si inregistrate la ONRC, deoarece inspectorii ANAF pot considera ca acordarea dividendelor doar catre asociatul X (fara a plati 50% si catre asociatul Y), a reprezentat de fapt o "portita" prin care doar asociatul X trebuie sa depuna declaratia unica si sa plateasca CASS (daca este cazul). Pe cand, daca presupunem ca fiecarui asociat ii revineau cel putin 18.000 lei/persoana (6 * 3.000 salariu minim brut luat in calcul in 2023), atunci ambii asociati trebuiau sa depuna declaratia unica si ar fi platit fiecare CASS de 10%.
In cazul prezentat, nu este suficienta o simpla hotarare AGA prin care asociatul X sa primeasca integral dividendele (inclusiv partea asociatului Y 50%), ci este nevoie de o hotarare AGA prin care sa se modifice actul constitutiv al societatii in sensul dorit. Odata modificat actul constitutiv cu aceasta precizare, asociatii au dreptul sa distribuie dividendele in proportii diferite, in baza hotararii AGA de distribuire dividende.
Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Foto: pexels.com