Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2024, urmare modificarilor si completarilor aduse Codului fiscal de OUG 115/2024, intra in vigoare noile prevederi (art 841 din Codul fiscal) privind retinerea la sursa a impozitului pe veniturile din chirii, obtinute de persoanele fizice.
In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
Incepand cu acest an, platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila (in calitate de chiriasi) au si obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul corespunzator sumelor platite catre persoanele fizice in calitate de proprietari.
Venitul net din cedarea folosintei bunurilor, altul decat venitul din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, se stabileste la fiecare plata, de catre platitorii de venit, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia.
Asadar, o alta noutate consta in introducerea cotei forfetare de cheltuieli (20% din chirie), in vederea determinarii venitului impozabil.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, la momentul platii veniturilor. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Prin urmare, prevederile de mai sus se aplica pentru impozitul pe venit sub forma veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, datorat de persoanele fizice. In situatia in care o persoana fizica ofera spre inchiriere un bun imobil catre o persoana juridica, persoana juridica are obligatia retinerii si platii la bugetul de stat a impozitului in cota de 10% la diferenta dintre chirie si cheltuielile forfetare (20%).
Manual de politici contabile - Stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
In cazul in care o societate inchiriaza un bun imobil de la o alta societate nu se aplica prevederile de mai sus, deci nu trebuie retinut impozit la sursa.
Foto: pixabay.com