email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul regim fiscal privind impozitul pe chirii

Noul regim fiscal privind impozitul pe chirii
impozit chirii 2024venturi chiriinoutati chirii 2024

Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2024, urmare modificarilor si completarilor aduse Codului fiscal de OUG 115/2024, intra in vigoare noile prevederi (art 841 din Codul fiscal) privind retinerea la sursa a impozitului pe veniturile din chirii, obtinute de persoanele fizice.

In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

Incepand cu acest an, platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila (in calitate de chiriasi) au si obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul corespunzator sumelor platite catre persoanele fizice in calitate de proprietari.

Venitul net din cedarea folosintei bunurilor, altul decat venitul din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, se stabileste la fiecare plata, de catre platitorii de venit, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia.

Asadar, o alta noutate consta in introducerea cotei forfetare de cheltuieli (20% din chirie), in vederea determinarii venitului impozabil.

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, la momentul platii veniturilor. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Prin urmare, prevederile de mai sus se aplica pentru impozitul pe venit sub forma veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, datorat de persoanele fizice. In situatia in care o persoana fizica ofera spre inchiriere un bun imobil catre o persoana juridica, persoana juridica are obligatia retinerii si platii la bugetul de stat a impozitului in cota de 10% la diferenta dintre chirie si cheltuielile forfetare (20%).


In cazul in care o societate inchiriaza un bun imobil de la o alta societate nu se aplica prevederile de mai sus, deci nu trebuie retinut impozit la sursa. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit chirii 2024venturi chiriinoutati chirii 2024


Data aparitiei: 15 Februarie 2024

Votati articolul "Noul regim fiscal privind impozitul pe chirii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X