email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Corectare factura electronica: doua posibilitati pe care sa le aveti in vedere

Corectare factura electronica: doua posibilitati pe care sa le aveti in vedere
corectare factura electronicae-facturaOrdinul Nr. 1365/2021

In practica pot aparea situatii in care este necesara corectarea unei facturi electronice emise anterior. In situatia in care sediul beneficiarului se modifica dupa emiterea facturii si se solicita emiterea ei cu noul sediu, veti afla ce aspecte trebuie sa aveti in vedere pentru corectia acesteia.

Corectare factura electronica: studiu de caz

Intrebare: "Dupa emiterea unei facturii in luna martie si validarea ei in SPV am fost instiintati ca sediul beneficiarului s-a modificat drept pentru care se solicita modificarea facturii cu noul sediu, pentru a putea fi inregistrata in contabilitate.

Cum trebuie procedat pentru corectia facturii si transmiterea in SPV (tinand cont si de faptul ca s-a solicitat in luna aprilie)?"

Raspuns: In conformitate cu prevederile din Ordinul Nr. 1365/2021 din 5 noiembrie 2021 pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, precum si de primire si descarcare a facturii electronice de catre destinatarii facturii electronice emise in relatia B2G in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura:

ART. 6 Corectia facturii electronice
(1) In situatia unei facturi electronice emise in relatia B2B asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza emitentul facturii electronice inclusiv in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prin transmiterea unui mesaj, respectand structura publicata in documentatia tehnica prevazuta la art. 4 alin. (2).
(2) In situatia unei facturi electronice emise in relatia B2G asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza inclusiv prin sectiunea Factura electronica disponibila in Spatiul privat virtual din cadrul portalului ANAF sau prin sistemul national de raportare Forexebug emitentul facturii electronice, prin transmiterea unui mesaj respectand structura publicata in documentatia tehnica prevazuta la art. 5 alin. (3).
(3) Factura electronica comunicata destinatarului nu se poate returna in sistemul RO e-Factura.
(4) Corectia facturii electronice comunicate destinatarului in sistemul RO e-Factura se efectueaza conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Factura electronica corectata se transmite in cadrul aceluiasi sistem RO e-Factura.

Art 330 din Codul fiscal prevede, in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, urmatoarele


(1) Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel: (...)
b) In cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.
Normele metodologice prevad urmatoarele:
(3) Organele de inspectie fiscala vor permite deducerea taxei pe valoarea adaugata in cazul in care documentele controlate aferente achizitiilor nu contin toate informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal sau/si acestea sunt incorecte, daca pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale la beneficiar documentele respective vor fi corectate de furnizor/prestator in conformitate cu art. 330 din Codul fiscal.

Furnizorul/Prestatorul are dreptul sa aplice prevederile art. 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, care au fost omise sau inscrise eronat, dar care nu sunt de natura sa modifice baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor ori nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca a fost supus unei inspectii fiscale.

Aceasta factura se ataseaza facturii initiale, fara sa genereze inregistrari in decontul de taxa al perioadei fiscale in care se opereaza corectia, nici la furnizor/prestator, nici la beneficiar.

Cum corectam factura emisa: doua posibilitati pe care trebuie sa le stiti 

Prin urmare, conform prevederilor din Codul fiscal si din Ordinul Nr. 1365/2021 sunt doua posibilitati pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru a corecta factura emisa:

A. Emiterea unei singure facturi:

- Potrivit articolului 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, puteti emite o noua factura care sa cuprinda informatiile din factura initiala, insa cu modificarile necesare pentru a reflecta noul sediu al beneficiarului. Factura corectata trebuie sa includa numarul si data facturii initiale, valorile cu semnul minus, valorile cu semnul plus sau o mentiune corespunzatoare pentru a indica modificarile. In plus, trebuie sa furnizati informatiile si valorile corecte, inclusiv noul sediu al beneficiarului.

- Transmiterea facturii corectate in SPV: Dupa ce ati emis factura corectata, trebuie sa o transmiteti in SPV (Spatiul Privat Virtual) in conformitate cu prevederile legale.

- Atasarea facturii corectate la cea initiala: Factura corectata trebuie atasata la factura initiala, conform normelor metodologice. Acest lucru se face fara a genera inregistrari suplimentare in decontul de taxa al perioadei fiscale in care se opereaza corectia, atat pentru furnizor/prestator, cat si pentru beneficiar.

B. Emiterea a doua facturi:

Conform articolului 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, aveti optiunea de a emite doua facturi in loc de una singura corectata, in cazul unei corectii a informatiilor inscrise in factura initiala. Iata cum puteti proceda:

- Emiterea facturii de stornare: Emiteti o factura de stornare care sa cuprinda informatiile si valorile din prima factura.
- Emiterea celei de-a doua facturi cu valorile corectate sau negative: Emiteti o a doua factura, care sa cuprinda informatiile din factura initiala, cu valorile si informatiile corectate.
- Transmiterea ambelor facturi in SPV: Ambele facturi, atat cea corectata cat si cea negativa, trebuie transmise in SPV conform prevederilor legale pentru a asigura coerenta informatiilor, dar acesta se va putea face in luna aprilie.

Prin urmare, aveti la dispozitie doua posibilitati prin care se corectati factura emisa cu informatii eronate in ceea ce priveste sediul clientului (beneficiarului/ destinatarului facturii). Desigur, alegerea uneia dintre aceste optiuni depinde de procedurile adoptate de dvs. precum si de modul de lucru cu clientul sau de prevederile contractului incheiat cu acesta.

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
corectare factura electronicae-facturaOrdinul Nr. 1365/2021


Data aparitiei: 10 Aprilie 2024
Ultima actualizare: 12 Aprilie 2024

Votati articolul "Corectare factura electronica: doua posibilitati pe care sa le aveti in vedere":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • ANAF a actualizat lista entitatilor publice pentru e-Factura

  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a actualizat lista entitatilor publice pentru sistemul RO e-Factura, un fisier util in relatia B2G, in data de 1 mai 2024.  Lista institutiilor publice este actualizata periodic de catre reprezentantii Fiscului. Documentul contine 14.036 de entitati publice si datele lor (judet, CIF, adresa).  Relatia B2G este definita, conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a...» citeste mai departe aici

 • Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, anexa la Formularul 100: noi modificari propuse de ANAF

  • Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.43/2024 au fost aduse modificari si completari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal care au vizat reglementarea, incepand cu 1 iunie 2024, a unei accize pentru produsele cu nicotina, care nu contin tutun, destinate consumului pe cale orala, prezentate sub forma de pulbere sau particule sau in orice combinatie a formelor respective, comercializate in portii ambalate in pliculete. Potrivit art.446 din Codul fiscal, platitori...» citeste mai departe aici

 • Noutati privind adeverintele de venit eliberate de ANAF la cererea persoanelor fizice

  • Va aducem la cunostinta ca ANAF a publicat recent un proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii de eliberare a unor adeverinte de catre organul fiscal central, in cazul persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare. Potrivit dispozitiilor art.1 din Ordonanta Guvernului nr.33/2002 privind reglementarea eliberarii certificatelor si adeverintelor de catre autoritatile publice centrale si locale, aprobata cu modificari prin Legea nr.223/2002...» citeste mai departe aici

 • e-Transport: Noua procedura propusa de ANAF privind monitorizarea transporturilor de bunuri

  • ANAF a publicat un proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport. Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii Prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere insemnand o deplasare cu incarcatura, realizata de un vehicul rutier, efectuata pe drumurile publice avand un loc de plecare/intrare pe teritoriul...» citeste mai departe aici

 • Recomandari financiare pentru vacanta de vara

  • Planificarea financiara pentru vacanta de vara este esentiala pentru a te asigura ca te poti bucura de calatorie fara a te ingrijora de cheltuieli. Iata cateva recomandari financiare pentru a te ajuta sa iti organizezi bugetul de vacanta:   Stabilirea Bugetului Definirea Bugetului Total: ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X