Potrivit unui comunicat ANAF, avand in vedere informatiile aparute in mass-media si pe retelele sociale cu privire la "impozitarea nuntilor", institutia face urmatoarele precizari:
In conformitate cu prevederile art. 61 din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt:
a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite potrivit art.70;
c) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76;
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
e) venituri din investitii, definite conform art. 91;
f) venituri din pensii, definite conform art. 99;
g) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
h) venituri din premii si din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
i) venituri din transferul proprietatilor imobiliare, definite conform art. 111;
j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 117.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
In cadrul fiecarei categorii de venituri, sunt prevazute obligatiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevazut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplica asupra venitului impozabil corespunzator fiecarei surse din fiecare categorie, facand exceptie cotele de impozit prevazute expres pentru categoriile de venituri cuprinse in titlul IV.
Totodata, la art. 62 din acelasi act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, in cazul carora nu exista obligatia declarativa din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevazute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur de investitii, primite cu titlu de mostenire ori donatie. Sursele de fonduri de natura darurilor de nunta/de botez sunt venituri neimpozabile.
Conform prevederilor art. 117 din acelasi act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplica surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevazute la art. 61 si 62.
In concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nunta/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligatiei declararii.
Foto: pixabay.com