email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumuturi acordate salariatilor - cadrul legal si monografia contabila

Imprumuturi acordate salariatilor - cadrul legal si monografia contabila
imprumuturi salariatimonografie imprumut salariat

Acordarea imprumuturilor este permisa de art. 2.158 alin. 2 din Codul civil care prevede ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale specifice privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare (OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului).

Comform  BNR, operatiunea de imprumut cu caracter ocazional si care nu are ca sursa fonduri rambursabile atrase de la public poate fi realizata in mod liber si nu este supusa reglementarilor speciale in materie de TVA (Legea 93/2009 privind institutiile financiare nebancare).

Imprumuturi acordate salariatilor - studiu de caz

Intrebare: "Daca, potrivit Deciziei Administratorului, sunt acordate imprumuturi fara dobanda salariatilor iar retinerile se fac in rate egale din salariul lunar, ce riscuri de reincadrare sunt?

Subliniez faptul ca aceste imprumuturi au caracter ocazional, avem contract de imprumut semnat de ambele parti, scopul imprumutului este "personal".
Ne puteti ajuta cu o monografie contabila?"

O societate poate acorda imprumuturi propriilor salariati daca o face cu caracter ocazional, iar imprumuturile nu sunt acordate din depozite atrase/fonduri rambursabile de la populatie/grupuri (nu sunt date cu caracter profesional).

Sediul materiei pentru activitatea de creditare, alta decat cea desfasurata prin intermediul institutiilor de credit (banci) - legiferata prin OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, este Legea 93 din 8 aprilie 2009 privind institutiile financiare nebancare - cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 2 alin. (1) din lg 99/2006, stabileste faptul ca activitatea de creditare se desfasoara cu titlu profesional prin urmatoarele tipuri de institutii:
- institutii de credit (banci) ;
- institutii financiare;


-prestatori de servicii de plata care acorda credite legate de serviciile de plata;
-prin institutii financiare nebancare, in conditiile stabilite prin prezenta lege.
La alin. (2) al aceluiasi articol se precizeaza in mod imperativ faptul ca este interzisa desfasurarea cu titlu profesional a activitatii de creditare de alte persoane decit cele stabilite mai sus (la alin. 1).

In conformitate cu art. 3 alin. (2) din Legea 93/2009 , B.N.R., pentru incadrarea activitatilor de creditare in categoria celor cu titlu profesional, va tine cont de urmatoarele aspecte:
- desfasurarea acestora ca activitati economice de sine statatoare, orientate spre obtinerea de venituri cu caracter regulat;
- existenta unor structuri interne specializate in domeniul creditarii care gestioneaza si analizeaza aceste activitati in mod distinct, pe baza unor reguli prestabilite si cu luarea in considerare a activitatilor de creditare la proiectarea bugetului societatii ori la efectuarea de previziuni referitoare la activitatea de ansamblu a societatii.

Ca urmare, daca aceasta activitate de creditare a salariatilor nu se desfasoara in mod regulat, prin departamente specializate, cu obtinere de venituri din dobanzi care sa detina o pondere importanta in totalul veniturilor societatii, ci se desfasoara in mod ocazional, limitat, intimplator, iar eventualele venituri din dobinzi percepute de la salariati sunt nesemnificative in totalul activitatii societatii, atunci nu exista nici un impediment in acordarea acestor imprumuturi salariatilor.

Recomandam, ca document intern al societatii, in afara contractului de imprumut cu fiecare salariat in parte, sa existe si o hotarare a adunarii generale a asociatilor  sau Decizie asociat unic, intocmita in acest sens.
Odata stabilit cadrul legal al desfasurarii acestor operatiuni, trebuie stabilita si latura fiscala a acestor imprumuturi.

Avand in vedere faptul ca mentionati ca imprumuturile sunt rambursabile, atunci nu vor fi considerate avantaje de natura salariala si nu se vor impozita, cf art.76 alin. 3 lit c) Cod fiscal.
In ceea ce priveste dobanda, desi nu mentionati daca aceste imprumuturi sunt sau nu sunt purtatoare de dobanda, la art. 76 alin. (4) litera s) din codul fiscal se specifica faptul ca "Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
...
s) diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite.
Ca urmare, chiar daca ati practica o dobanda mai mica decit dobanda de pe piata, diferenta nu este considerata avantaj pentru salariat si nu se impoziteaza nici cu impozit pe venitul din salariu si nici cu contributii.
Pentru societate, dobanda incasata, indiferent de marimea sa, este venit impozabil, deoarece nu se regaseste in categoria veniturilor neimpozabile expres mentionate in Codul fiscal.

Monografia contabila este urmatoarea:

- inregistrarea imprumutului de acordat pe baza de contract:
461 / imprumut / analitic salariat = 167 / analitic salariat

- plata efectiva a imprumutului catre salariat:
167 / analitic salariat = 5121 (sau 5311)

- incasarea ratelor privind imprumutul:
5121 (5311) = 461 / imprumut / analitic salariat

- daca in contract este prevazuta si dobanda, atunci la fiecare scadenta a dobanzii se va inregistra venitul din dobanda:
461 / dobanda / analitic salariat = 766

- incasarea dobanzii:
5121 (5311) = 461 / dobanda / analitic salariat

 

Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imprumuturi salariatimonografie imprumut salariat


Data aparitiei: 16 Iulie 2024
Ultima actualizare: 17 Iulie 2024

Votati articolul "Imprumuturi acordate salariatilor - cadrul legal si monografia contabila":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X