email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxa pe lux: CINE trebuie sa o plateasca si CUM se completeaza corect Formularul 216

Taxa pe lux: CINE trebuie sa o plateasca si CUM se completeaza corect Formularul 216
taxa pe luximpozit special bunuri mobile si imobilecladiri rezidentiale

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat recent o brosura menita sa ofere clarificari contribuabililor in legatura cu noul impozit special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare si Formularul 216.

Brosura privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare are scopul de a ghida contribuabilii cu privire la modul in care trebuie sa declare acest impozit. Brosura detaliaza categoriile de bunuri care intra sub incidenta acestui impozit si, de asemenea, ofera instructiuni pas cu pas pentru completarea si depunerea formularului 216.

Taxa pe lux: cine trebuie sa o plateasca

Depunerea declaratiei fiscale

Declaratia se completeaza si se depune la organul fiscal central competent de catre urmatorii contribuabili:

 a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii depaseste 2.500.000 lei. Aceste persoane au obligatia de a calcula si declara impozitul pana la data de 30 septembrie, inclusiv, a anului fiscal curent;

b) persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei. Aceste persoane au obligatia de a calcula si declara impozitul pana la data de 31 decembrie, inclusiv, a anului fiscal curent.

In vederea declararii acestui impozit, persoanele anterior mentionate completeaza si transmit la organul fiscal central competent formularul 216 - Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare. Aceasta declaratie poate fi corectata prin depunerea unei declaratii rectificative.

Iata doua exemple de calcul pentru cladiri rezidentiale si autoturisme >>

Formularul 216: instructiuni de completare

Sectiunea 1 "Date privind impozitul special pe bunurile imobile"

Se genereaza cate o sectiune pentru fiecare cladire rezidentiala.


Litera A "Date privind bunul imobil"
 Rd. 1 "Adresa imobilului" - se completeaza adresa cladirii rezidentiale.
 Rd. 2 "Numar cadastral" - se inscrie, in mod obligatoriu, numarul cadastral al cladirii rezidentiale, in situatia in care pentru respectiva cladire exista numar cadastral atribuit de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
 Rd. 3 "Cota de detinere" - se completeaza cota-parte detinuta din imobil.

Litera B "Date privind impozitul datorat"
 Rd. 1. "Valoarea impozabila a cladirii rezidentiale" - se inscrie suma reprezentand valoarea impozabila, calculata potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si comunicata de organul fiscal local.
 Rd. 2. "Plafonul neimpozabil" - se inscrie suma de 2.500.000 lei, reprezentand plafon neimpozabil, potrivit legii.
 Rd. 3. "Baza de impozitare" - se inscrie suma rezultata prin aplicarea cotei de detinere asupra diferentei pozitive dintre valoarea impozabila a cladirii rezidentiale (rd. 1) si plafonul neimpozabil (rd. 2).
 Rd. 4. "Impozitul datorat" - se inscrie suma rezultata prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii inscrise la rd. 3.

Sectiunea 2 "Date privind impozitul special pe bunurile mobile"

 Se genereaza cate o sectiune pentru fiecare autoturism.
 Litera A "Date privind bunul mobil"
 Rd. 1. "Numarul de identificare al autoturismului" - se inscrie numarul de identificare al autoturismului (numarul de identificare este inscris in cartea de identitate a vehiculului/ certificatul de inmatriculare dar se regaseste si pe alte documente, precum si poansonat pe
diferite componente ale autoturismului).
 Rd. 2. "Anul in care a avut loc predarea-primirea autoturismului" - se inscrie anul in care autoturismul a intrat in proprietatea contribuabilului.
 Litera B "Date privind impozitul datorat"
 Rd. 1. "Valoarea de achizitie a autoturismului" - se inscrie suma reprezentand costul de achizitie/pretul autoturismului.
 Rd. 2. "Plafonul neimpozabil" - se inscrie suma de 375.000 lei, reprezentand plafon neimpozabil, potrivit legii.
Rd. 3. "Baza de impozitare" - se inscrie suma reprezentand diferenta pozitiva dintre valoarea de achizitie a autoturismului (rd. 1) si plafonul neimpozabil (rd. 2).
 Rd. 4. "Impozitul datorat" - se inscrie suma rezultata prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii inscrise la rd. 3.

Formularul 216 este disponibil pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala >>

Bunuri imobile si mobile de valoare mare - cota de impozitare

Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se calculeaza, dupa cum urmeaza:
 a) in cazul proprietatilor reprezentand cladiri rezidentiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre organul fiscal local si plafonul de 2.500.000 lei;
 b) in cazul proprietatilor reprezentand autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei.

Plata impozitului pe bunurile imobile si mobile de valoare mare

Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare este datorat de catre persoanele fizice si juridice pentru intregul an fiscal si se plateste la bugetul de stat dupa cum urmeaza:

- pana la data de 30 septembrie inclusiv a anului pentru care se datoreaza, de catre persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii depaseste 2.500.000 lei;
- pana la data de 31 decembrie inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, de catre persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei.


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

NOUTATILE momentului sunt aici:


 E-FACTURA - de la 1 iunie se dau deja amenzi!
- Legislatia explicata + Intrebari si Raspunsuri

E-TRANSPORT - intra in totalitate in vigoare - atentie, amenzi!
- CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege

E-TVA - ultimele noutati, OUG nr. 70

Impozite, Salarii, TVA, Contabilitate, Procedura fiscala, case de marcat - noutati

Dezbatem NOUTATILE la Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - transmisa LIVE in 6 august 2024

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxa pe luximpozit special bunuri mobile si imobilecladiri rezidentiale


Data aparitiei: 20 August 2024

Votati articolul "Taxa pe lux: CINE trebuie sa o plateasca si CUM se completeaza corect Formularul 216":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Decontarea ochelarilor de vedere de catre angajator: conditii si procedura de urmat

    • Conform legislatiei romanesti si deciziilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), angajatorii au obligatia de a suporta contravaloarea ochelarilor de vedere pentru salariatii care necesita astfel de dispozitive pentru corectarea problemelor de vedere legate de activitatea la monitor: 1. Conditii pentru Decontare: Activitate la Monitor: Salariatul trebuie sa isi desfasoare activitatea folosind un echipament cu monitor (c...» citeste mai departe aici

  • Radiere SRL/PFA: procedura explicata pas cu pas

    • Este imposibil sa nu va intalniti in activitatea dvs. cu procedura radierii unei entitati juridice (SRL, PFA, II. IF), o procedura foarte prezenta in ultima perioada in mediul de afaceri autohton, dovada ca numarul firmelor radiate in 2024 a atins un record al ultimilor 12 ani.   Peste 32.000 de firme au fost radiate la nivel national in primele 4 luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu perioada similara din 2023, conform statisticilor ONRC. &...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X