email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formularul 216 - 'Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare': instructiuni de completare si depunere

Formularul 216 - 'Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare': instructiuni de completare si depunere
declaratia 216formular 216impozitul special pe bunurile de valoare mare

Modelul si continutului formularului 216 „Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare”, precum si Procedura privind modalitatea in care se realizeaza colaborarea dintre organul fiscal local si organul fiscal central privind primirea/transmiterea unor informatii referitoare la contribuabilii care datoreaza impozit special pe bunurile imobile de valoare mare, au fost oficializate prin OPANAF nr. 3.738, publicat in Monitorul Oficial nr. 689 din 17 iulie 2024.

Cum se completeaza Formularul 216 „Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare”

I. Depunerea declaratiei 216

1. Declaratia se completeaza si se depune la organul fiscal central competent de catre urmatorii contribuabili:
a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii, calculata potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, depaseste 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei.

2. Termenul de depunere:
a) in cazul contribuabililor prevazuti la pct. 1 lit. a) declaratia se depune la organul fiscal central competent pana la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent;
b) in cazul contribuabililor prevazuti la pct. 1 lit. b) declaratia se depune la organul fiscal central competent pana la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent.

3. Rectificarea declaratiei
3.1. Declaratia poate fi corectata prin depunerea unei declaratii rectificative, conform art. 105 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie „X” in casuta prevazuta in acest scop.


3.2. Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.

4. Declaratia se depune la organul fiscal central la care persoana fizica sau juridica este inregistrata ca platitor de impozite si taxe.

5. Modul de completare si depunere
5.1. Declaratia se completeaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul/reprezentantul legal/curatorul fiscal al acestuia, potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriind, corect, complet si cu bunacredinta informatiile prevazute de formular, corespunzatoare  situatiei sale fiscale.
5.2. Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
5.3. Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro.

II. Completarea declaratiei

6. Perioada de raportare In rubrica „Anul” se inscrie, cu cifre arabe cu 4 caractere, anul pentru care se completeaza declaratia.
7. Caseta „Declaratie rectificativa” se bifeaza in cazul declaratiilor rectificative.
8. Capitolul I „Date de identificare a contribuabilului”
8.1. Rubrica „Nume, prenume/Denumire” — se inscriu, dupa caz, numele si prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice.

8.2. Caseta „Cod de identificare fiscala” se completeaza, dupa caz:
a) in cazul persoanelor fizice se inscrie codul numeric personal al contribuabilului sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale;
b) in cazul persoanelor juridice se inscrie codul de identificare fiscala atribuit contribuabilului, conform legii.

8.3. In situatia in care declaratia se completeaza de catre imputernicitul/reprezentantul legal/curatorul fiscal, desemnat potrivit legii, se inscriu codul de identificare fiscala atribuit persoanei ale carei obligatii sunt indeplinite, precum si datele de identificare ale acesteia. In cazul in care contribuabilul este inregistrat in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, in prima casuta se inscrie prefixul RO.

8.4. Rubricile privind adresa se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.

9. Capitolul II „Date privind sectiunile completate” — se bifeaza rubricile corespunzatoare sectiunilor completate.

10. Capitolul III „Date privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare”
10.1. Sectiunea 1 „Date privind impozitul special pe bunurile imobile”
10.1.1. Se completeaza de catre persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii, calculata potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, depaseste 2.500.000 lei.
10.1.2. Se genereaza cate o sectiune pentru fiecare cladire rezidentiala.
10.1.3. Litera A „Date privind bunul imobil”
Rd. 1 „Adresa imobilului” — se completeaza adresa cladirii rezidentiale.
Rd. 2 „Numar cadastral” — se inscrie, in mod obligatoriu, numarul cadastral al cladirii rezidentiale, in situatia in care pentru respectiva cladire exista numar cadastral atribuit de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
Rd. 3 „Cota de detinere” — se completeaza cota-parte detinuta din imobil.
10.1.4. Litera B „Date privind impozitul datorat”
Rd. 1. „Valoarea impozabila a cladirii rezidentiale” — se inscrie suma reprezentand valoarea impozabila, calculata potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si comunicata de organul fiscal local.
Rd. 2. „Plafonul neimpozabil” — se inscrie suma de 2.500.000 lei, reprezentand plafon neimpozabil, potrivit legii.
Rd. 3. „Baza de impozitare” — se inscrie suma rezultata prin aplicarea cotei de detinere asupra diferentei pozitive dintre valoarea impozabila a cladirii rezidentiale (rd. 1) si plafonul neimpozabil (rd. 2).
Rd. 4. „Impozitul datorat” — se inscrie suma rezultata prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii inscrise la rd. 3.

10.2. Sectiunea 2 „Date privind impozitul special pe bunurile mobile”
10.2.1. Se completeaza de catre persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei.
10.2.2. Se genereaza cate o sectiune pentru fiecare autoturism.
10.2.3. Litera A „Date privind bunul mobil”
Rd. 1. „Numarul de identificare al autoturismului” — se inscrie numarul de identificare al autoturismului.
Rd. 2. „Anul in care a avut loc predarea-primirea autoturismului” — se inscrie anul in care autoturismul a intrat in proprietatea contribuabilului.
10.2.4. Litera B „Date privind impozitul datorat”
Rd. 1. „Valoarea de achizitie a autoturismului” — se inscrie suma reprezentand costul de achizitie/pretul autoturismului.
Rd. 2. „Plafonul neimpozabil” — se inscrie suma de 375.000 lei, reprezentand plafon neimpozabil, potrivit legii.
Rd. 3. „Baza de impozitare” — se inscrie suma reprezentand diferenta pozitiva dintre valoarea de achizitie a autoturismului (rd. 1) si plafonul neimpozabil (rd. 2).
Rd. 4. „Impozitul datorat” — se inscrie suma rezultata prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii inscrise la rd. 3.
11. Capitolul IV „Sumarul obligatiilor privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare”
Rd. 1. „Impozitul special pe bunurile imobile” — se preia sau se insumeaza, dupa caz, valoarea/valorile inscrisa/inscrise la rd. 4 „Impozitul datorat” de la lit. B sectiunea 1 capitolul III din declaratie.
Rd. 2. „Impozitul special pe bunurile mobile” — se preia sau se insumeaza, dupa caz, valoarea/valorile inscrisa/inscrise la rd. 4 „Impozitul datorat” de la lit. B sectiunea 2 capitolul III din declaratie.

12. Capitolul V „Date de identificare a imputernicitului/ reprezentantului legal/curatorului fiscal”
12.1. Se completeaza numai in cazul in care obligatiile declarative se indeplinesc de catre un imputernicit/reprezentant legal/curator fiscal, dupa caz, desemnat potrivit legii.
12.2. In caseta „Cod de identificare fiscala” se inscrie codul de identificare fiscala al imputernicitului/reprezentantului legal/curatorului fiscal, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
12.3. In rubrica „Nume, prenume/Denumire” se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele imputernicitului/ reprezentantului legal/curatorului fiscal.
12.4. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului/reprezentantului legal/curatorului fiscal.
13. In situatia in care obligatiile declarative sunt indeplinite de catre contribuabilul persoana fizica, rubrica „Functia/Calitatea” nu se completeaza.

PROCEDURA privind modalitatea in care se realizeaza colaborarea dintre organul fiscal local si organul fiscal central privind primirea/transmiterea unor informatii referitoare la contribuabilii care datoreaza impozit special pe bunurile imobile de valoare mare

Prezenta procedura se refera la gestionarea unor informatii cu privire la persoanele fizice, denumite in continuare contribuabili, care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, iar valoarea impozabila a cladirii, calculata potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (denumita in continuare Codul fiscal), cu modificarile si
completarile ulterioare, depaseste 2.500.000 lei.

Prin prezenta procedura se reglementeaza urmatoarele:
— primirea de catre organul fiscal central a solicitarii organului fiscal local privind identificarea, pentru fiecare contribuabil, a organului fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate;
— transmiterea informatiilor solicitate catre organul fiscal local;
— primirea documentatiei care atesta comunicarea instiintarii prevazute la art. 5001 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal;
— organizarea evidentei informatiilor primite de la organele fiscale locale referitoare la valoarea impozabila a imobilului care a facut obiectul instiintarii prevazute la art. 5001 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

Prezenta procedura se aplica de catre compartimentul cu atributii de gestiune registru contribuabili si declaratii fiscale persoane fizice din cadrul organului fiscal central, denumit in continuare compartiment de specialitate.

Primirea de la organul fiscal local a solicitarilor privind identificarea, pentru fiecare contribuabil, a organului fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de contribuabili

Solicitarile organului fiscal local privind identificarea, pentru fiecare contribuabil, a organului fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de contribuabili se primesc de catre compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal central in a carui raza teritoriala se afla organul fiscal local.
Compartimentul de specialitate organizeaza evidenta solicitarilor primite, care contine urmatoarele informatii:
a) organul fiscal local care a transmis solicitarea;
b) numele si prenumele contribuabilului pentru care se solicita informatiile;
c) codul numeric personal/numarul de identificare fiscala al contribuabilului;
d) data primirii solicitarii; e) data transmiterii catre organul fiscal local a informatiilor
solicitate.

Transmiterea informatiilor catre organele fiscale locale

In termen de 2 zile lucratoare de la primirea solicitarii, compartimentul de specialitate identifica organul fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de contribuabilul pentru care a fost primita solicitarea si transmite aceasta informatie organului fiscal local solicitant.

In cazul in care se constata erori in ceea ce priveste datele de identificare ale contribuabilului pentru care organul fiscal local a transmis solicitarea, compartimentul de specialitate notifica organul fiscal local, in vederea clarificarii situatiei.

Primirea documentatiei care atesta comunicarea instiintarii prevazute la art. 5001 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal 

 Documentatia care atesta data comunicarii instiintarii prevazute la art. 5001 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, precum si datele si informatiile cu privire la contribuabili si valoarea impozabila a imobilului care a facut obiectul instiintarii se primesc de catre compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal central competent.

Prin organ fiscal central competent se intelege:
a) organul fiscal central in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul  fiscal in Romania;
b) organul fiscal central in a carui raza teritoriala se afla domiciliul imputernicitului, in cazul contribuabililor fara domiciliul fiscal in Romania, care si-au desemnat un imputernicit, potrivit legii;
c) organul fiscal central in a carui raza teritoriala se afla imobilul, in cazul contribuabililor fara domiciliul fiscal in Romania, care nu si-au desemnat un imputernicit.

In cazul in care se constata erori in ceea ce priveste datele de identificare ale contribuabilului pentru care organul fiscal local a transmis informatiile, compartimentul de specialitate notifica organul fiscal local, in vederea clarificarii situatiei.
Compartimentul de specialitate organizeaza evidenta informatiilor primite de la organele fiscale locale.
Evidenta informatiilor primite de la organele fiscale locale contine urmatoarele informatii:
a) denumirea organului fiscal local care a transmis informatiile;
b) numele si prenumele contribuabilului instiintat;
c) codul numeric personal/numarul de identificare fiscala al contribuabilului;
d) data comunicarii instiintarii;
e) adresa cladirii;
f) valoarea impozabila determinata pentru impozitul pe cladiri, in cazul respectivei cladiri.
 


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 216formular 216impozitul special pe bunurile de valoare mare


Data aparitiei: 18 Iulie 2024

Votati articolul "Formularul 216 - 'Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare': instructiuni de completare si depunere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X