Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Ce reprezinta regimul special UE - One Stop Shop (OSS)?

Data aparitiei: 16 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce reprezinta regimul special UE - One Stop Shop (OSS)?
One Stop Shopregimul OSSregim special UE

Regimul UE - One Stop Shop (OSS) este un regim special optional pentru declararea si plata intr-un singur stat membru (de ex. Romania) a TVA datorata in alte state membre, pentru prestarile de servicii catre persoane neimpozabile stabilite in alt stat membru si vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta (art. 315 din Codul fiscal).

Operatiuni pentru care se aplica regimul special UE prevazut de art. 315 din Codul fiscal:

-servicii furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune (TBE) prestate de persoane impozabile stabilite in UE catre persoane neimpozabile stabilite in alt stat membru decat prestatorul;

-vanzari intracomunitare la distanta de bunuri (definite la art. 266 alin. (1) pct. 35 din Codul fiscal), efectuate de furnizori stabiliti in UE si furnizori nestabiliti in UE;
(Plafonul anual al serviciilor TBE si livrarilor intracomunitare de bunuri la distanta este de 10.000 euro (46.337 lei conform art. 278 ind. 1 din Codul fiscal).

-alte servicii decat TBE prestate de persoane impozabile stabilite in UE catre persoane neimpozabile, care au locul prestarii in alt stat membru conform art. 278 din Codul fiscal;

- anumite livrari interne prin interfetele electronice.

In cazul optarii pentru Regimul special UE, persoana impozabila care utilizeaza in Romania acest regim:

- nu mai are obligatia inregistrarii in fiecare stat membru in care are loc livrarea/ prestarea de servicii (stat membru de consum);

-depune in Romania o singura declaratie speciala de TVA, prin care declara TVA datorata fiecarui stat membru de consum si efectueaza o singura plata in Romania care va fi distributa, de statul roman, statelor membre de consum, pe baza declaratiei speciale de TVA.

Procedura de inregistrare este reglementata prin O.P.A.N.A.F. nr. 1387/ din 1 septembrie 2021 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile sau efectueaza vanzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 si art. 315 2 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare, precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale. Procedura este detaliata in anexa acestui O.P.A.N.A.F. nr. 1387/2021 SECTIUNEA 1 Inregistrarea in vederea utilizarii regimului

Dupa completarea si depunerea acestei declaratii, furnizorul (solicitantul) va primi, electronic:


-fie decizia de aprobare a utilizarii regimului OSS punctul 12 din procedura;
-fie decizia de respingere a cererii punctul 11 din procedura.

In cazul aprobarii cererii (a deciziei), regimul OSS se poate aplica de la urmatoarele date conform prevederilor pct. 17 alin. (1) si alin. (2) din O.P.A.N.A.F. 1387/2021:
Persoana impozabila care urmeaza sa utilizeze regimul special pentru vanzarea intracomunitara la distanta, are obligatia sa transmita in format electronic la organul fiscal competent o declaratie de incepere a activitatii conform prevederilor art. 315. Declaratia se completeaza online, accesand site ANAF, sectiunea OSS, si se transmite, de asemenea online, semnata electronic.

Pe parcursul aplicarii regimului special UE, persoana impozabila are obligatia de a depune trimestrial Declaratia speciala de TVA (formular 398), pana la sfarsitul lunii urmatoare incheierii trimestrului calendaristic, indiferent daca au fost sau nu efectuate livrari de bunuri sau daca au fost sau nu prestate servicii pentru care se utilizeaza regimul special (art. 315 alin. (6)-(12) din Codul fiscal, OPANAF nr. 1387/2021, Anexa, punct 51-63) Formularul 398 se depune prin mijloace electronice, pe portalul www.e-guvernare.ro cu ajutorul unui certificatul digital calificat.

Dupa inregistrarea in regim special pentru vanzari la distanta, prestari servicii pe cale electronica , persoana impozabila din Romania are urmatoarele obligatiisa emita factura conform prevederilor legislatiei fiscale aplicabile in statul membru de inregistrare prin care se identifica cu un cod de TVA obtinut pentru aplicarea regimului special;
-sa raporteze, trimestrial, suma TVA datorata fiecarui stat membru, pe baza unei declaratii speciale de TVA care se transmite electronic organului fiscal competent de inregistrare. Aceasta declaratie cuprinde informatii referitoare la:
-valoarea totala, exclusiv taxa, a livrarilor de bunuri pentru care se aplica regimul special;
-cota TVA aplicabila si valoarea taxei datorate fiecarui stat membru de consum in care taxa este exigibilas
-valoarea totala a taxei datorate in Uniunea Europeana.


Explicatii oferite in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X