Am prezentat in articolele anterioare utilitatea si utilizatorii balantei contabile, structura acesteia, principalele recomandari cand vine vorba de o analiza rapida a informatiilor, dar si posibilele erori ce pot aparea, in asa fel incat sa ne fie usor sa le identificam in practica. Mai departe, vom puncta ce este important de avut in vedere privind clasele de conturi.
Clasa 1 de conturi – Conturi de capitaluri – ne arata resursele financiare ale societatii: capitalul social al societatii, rezervele, imprumuturile si datoriile pe termen lung. Practic, aceasta clasa exprima de fapt relatiile juridice in care se afla societatea fata de bunurile care constituie patrimoniul. Conturile din aceasta clasa sunt conturi de pasiv.
Clasa 2 de conturi - Conturi de imobilizari - cuprinde conturi cu ajutorul carora se evidentiaza existentul si miscarea activelor imobilizate si a amortizarilor aferente. Astfel, ne arata de ce bunuri dispune societatea, care sunt imobilizarile societatii si in ce stadiu de amortizare se afla. In general, conturile cuprinse in aceasta clasa sunt cu functia contabila de activ.
Clasa 3 de conturi – Conturi de stocuri si productie in curs de executie – cuprinde stocuri de materii prime, materiale, marfuri, productia si obiectele de inventar cumparate sau produse de societate cu ajutorul carora se evidentiaza existentul si miscarea elementelor de stocuri. Conturile cuprinse in aceasta clasa sunt cu functia contabila de activ.
Clasa 4 de conturi – Conturi de terti – centralizeaza conturile de clienti, furnizori, obligatii la bugetul de stat (impozite, contributii la asigurari sociale si de sanatate si alte contributii, TVA), salarii, avansuri facturate si imprumuturile primite de catre societate de la creditori diversi.
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Clasa 5 de conturi - Conturi de trezorerie – cuprinde conturi care evidentiaza disponibilitatile banesti ale unitatii sub toate aspectele, respectiv conturile de casierie, de banca si conturile care arata transferurile intre acestea.
Clasa 6 de conturi – Conturi de cheltuieli - cuprinde conturi care evidentiaza cheltuielile ocazionate de activitatile desfasurate in cadrul societatii.
Clasa 7 de conturi - Conturi de venituri - cuprinde conturi cu ajutorul carora se evidentiaza veniturile realizate de societate in urma activitatii desfasurate.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz
Inlatura definitiv toate neajunsurile de care ne izbim odata aflati in fata acestui vital document al firmei - balanta contabila:
- erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control;
- lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe;
- lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
- incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim;
- riscul incalcarii legislatiei in vigoare.
Daca te confrunti cu aceleasi probleme, actioneaza! Nu mai sta pe ganduri!
Comanda acum exemplarul tau din Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz! Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!
Foto: pexels.com