In conformitate cu prevederile art. I pct. 19 si art. II din OUG nr. 128/2024, in aplicarea prevederilor art. 148, 151, 170, 174 si 174 1 din Codul fiscal, la verificarea incadrarii venitului in plafoanele anuale, precum si la stabilirea bazei anuale de calcul pentru CAS si CASS datorate, se ia in calcul valoarea salariului minim brut pe tara stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contributiile sociale, indiferent daca in cursul aceluiasi an se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara. Prin urmare, de referinta este salariul minim de 4050 lei.
Declaratia unica - baza de calcul pentru CAS si CASS
Conform OUG nr. 128/2024, incepand cu 1 ianuarie 2025, persoanele fizice care, in anul fiscal pentru care se depune declaratia unica prevazuta la art. 122 din Codul fiscal, au realizat venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, a caror valoare anuala cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, datoreaza CAS (cota: 25%) la o baza de calcul reprezentata de venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
- nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate au valoarea intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe tara.
Contribuabilul datoreaza CASS daca estimeaza pentru anul curent venituri din activitati independente a caror valoare cumulata este cel putin egala cu sase salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei unice.
Astfel, baza anuala de calcul pentru CASS o reprezinta:
- nivelul a sase salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre sase si 12 salarii minime brute pe tara;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Foto: pixabay.com