Daca vrei sa infiintezi o asociatie non-profit, trebuie sa stii ca procesul presupune cativa pasi esentiali care te vor ajuta sa iti pui ideile in practica. Inainte de a face primul pas, trebuie sa te asiguri ca stii raspunsurile la cateva intrebari esentiale. Cum ar trebui sa incepi? Ce conditii sunt necesare pentru a o infiinta? Care este patrimoniul minim de care ai nevoie la constituire?
Cum sa infiintezi o asociatie non-profit: 3 intrebari esentiale
Pentru a clarifica aspectele esentiale, iata trei intrebari cheie:
- Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 1199 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 1848 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 77
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest, Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 1876 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
1. Care sunt conditiile si etapele constituirii unei asociatii non-profit?
2. Care este patrimoniul minim necesar si obligatoriu la constituirea acesteia (trebuie depus in totalitate la constituire, se poate depune si pe parcursul activitatii)?
3. In cazul in care se aduce un aport in bunuri, cum se vor evalua?
1. O asociatie este o persoana juridica de drept privat, constituita de cel putin 3 membri fondatori (conditie elementara), care decid sa contribuie material, cu cunostinte sau cu munca pentru realizarea unui scop nepatrimonial. Asociatia poate desfasura activitati in interes:
General: Beneficiind o comunitate larga;
Personal nepatrimonial: Indeplinind scopuri de interes comun pentru membrii sai.
In cazul unei asociatii, ea trebuie inscrisa in Registrul asociatiilor si fundatiilor, aflat la grefa judecatoriei de la sediul ei. In concret, dupa ce semneaza statutul, membrii asociatiei (oricare din ei) formuleaza cererea de inscriere, pe care o depun la judecatorie. La fel trebuie procedat si in cazul unei fundatii, singura exceptie, in acest caz, fiind ca orice persoana poate fi imputernicita pentru depunerea documentatiei.
Cererea de inscriere trebuie sa fie insotita de:
- statutul asociatiei/al fundatiei (in copie certificata, pentru conformitate cu originalul); statutul, in ambele cazuri, poate fi incheiat sub semnatura privata;
- acte doveditoare ale sediului (din 5 decembrie, sediul poate fi si intr-un apartament, fara sa fie necesar acordul vecinilor, atat timp cat persoana imputernicita sa depuna documentatia declara, pe propria raspundere, ca in locul respectiv nu se desfasoara activitate);
- acte doveditoare ale patrimoniului initial (la asociatii, actele privind patrimoniul initial sunt obligatorii doar daca membrii fondatori au contribuit cu bunuri imobile);
- copii ale actelor ce dovedesc identitatile membrilor (la asociatie), respectiv identitatile fondatorilor si ale membrilor consiliului director (la fundatii); acestea trebuie certificate pentru conformitate cu originalul;
- dovada disponibilitatii denumirii, eliberata de Ministerul Justitiei, sau, dupa caz, refuzul motivat al eliberarii acesteia.
![Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile](https://www.rs.ro/dbimg/product/2851-marea-carte-ver.jpg)
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
![Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025](https://www.rs.ro/dbimg/product/3020-examenul-de-acc.png)
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
![Ghidul Practic al Monografiilor Contabile](https://www.rs.ro/dbimg/product/3203-ghidul-practic-.png)
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Bine de stiut! Din 5 decembrie, ONG nu mai e obligata sa aiba si act constitutiv, pentru a putea fi infiintata legal. E suficient statutul.
2. In cazul unei asociatii, valoarea patrimoniului minim pentru infiintarea ONG a fost eliminata, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 276/2020. Totusi, in practica, este recomandata o suma simbolica (ex.: 200 lei) pentru a acoperi cerintele bancare si administrative. Daca membri fondatori vor considera ca mai sunt necesare diverse creditari pe parcursul desfasurarii activitatii, atunci se pot efectua astfel de operatiuni.
Bine de stiut! In cazul fundatiei, patrimoniul minim este de cel putin zece ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundatiei.
3. In cazul aportului in natura constand in bunuri imobile, forma autentica a statutului este obligatorie (Page 10). Evaluarea bunurilor se face conform prevederilor legale aplicabile, insa detalii specifice despre evaluare nu sunt incluse in contextul oferit (se va apela la un evaluator autorizat pentru o astfel de evaluare).
Aportul in natura si in numerar la constituirea unei ONG se inregistreaza prin creditarea contului 101 „Capital” in corespondenta cu conturile de imobilizari, stocuri, disponibilitati (208, 2111.01, 212.01, 2131.01, 2133.01, 214.01, 3xx, 5xx).