Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
In activitatea de zi cu zi, pot aparea situatii in care o firma are nevoie de un sprijin financiar rapid din partea altei societati – poate pentru o investitie urgenta, pentru acoperirea unui gol temporar de numerar sau pentru lansarea unui proiect nou. De aici si intrebarea fireasca pe care multi antreprenori o au: "Poate o firma sa acorde un imprumut in numerar, in valoare de 6.600 lei, unei alte firme?"
Desi suma de 6.600 lei nu este una considerabila, acordarea unui imprumut in numerar intre societati implica respectarea unor reguli legale stricte. Exista reglementari clare privind platile in numerar intre firme, conditii legate de dobanzi, dar si prevederi speciale daca societatile sunt afiliate.
In continuare, prezentam opinia specialistului nostru care explica in ce conditii este permis un astfel de imprumut si ce aspecte trebuie respectate pentru a ramane in legalitate.
O societate poate acorda un imprumut unei alte societati, daca are caracter ocazional.
Conform Legii 70/2015, platile si incasarile in numerar intre firme sunt limitate la 5.000 lei/zi pentru fiecare tranzactie si restul prin banca.
Este recomandat ca societatea care acorda imprumutul sa perceapa dobanda pentru suma imprumutata la nivelul dobanzii medii de pe piata, sau la nivelul dobanzii de referinta BNR.
Daca societatile sunt afiliate trebuie sa aveti in vedere prevederile art. 11 alin. (4) din Codul fiscal potrivit carora tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.
Conform normelor metotologice pct (11) Cand un contribuabil acorda un imprumut/credit unei persoane afiliate sau atunci cand acesta primeste un astfel de imprumut/credit, indiferent de scopul si destinatia sa, pretul pietei pentru asemenea serviciu este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile, inclusiv comisionul de administrare a creditului, respectiv imprumutului. In cazul serviciilor de finantare intre persoane afiliate, pentru alocarea veniturilor se analizeaza:
a) daca imprumutul dat este in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si a fost utilizat in acest scop;
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Incadrarea imprumutului in schema de distributie a profitului se va efectua daca la data acordarii imprumutului nu se asteapta in mod cert o rambursare a imprumutului sau daca contractul contine clauze defavorabile pentru platitor.
Atunci cand se analizeaza cheltuielile/veniturile cu dobanda, trebuie luate in considerare: suma si durata imprumutului, natura si scopul imprumutului, garantia implicata, valuta implicata, riscurile de schimb valutar si costurile masurilor de asigurare a ratei de schimb valutar, precum si alte circumstante de acordare a imprumutului.
Raportarea conditiilor de imprumut are in vedere ratele dobanzii aplicate in imprejurari comparabile si in aceeasi zona valutara de o persoana independenta. De asemenea, trebuie sa se tina seama de masurile pe care persoanele independente le-ar fi luat pentru a imparti riscul de schimb valutar, de exemplu: clauze care mentin valoarea imprumutului in termeni reali, incheierea unui contract de acoperire a riscului valutar sau pentru plata la termen pe cheltuiala imprumutatorului.
In cazul dobanzilor aferente furnizorilor de bunuri si de servicii este necesar sa se examineze daca costul dobanzii reprezinta o practica comerciala obisnuita sau daca partile care fac tranzactia cer dobanda acolo unde, in tranzactii comparabile, bunurile si serviciile sunt transferate reciproc. Aceste elemente de analiza se au in vedere si la alte forme de venituri sau costuri asimilate dobanzilor.
Trebuie sa aveti in vedere intocmirea dosarului preturilor de transfer daca societatile sunt afiliate si daca sumele imprumutate sunt mai mari.
Raspuns oferit in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Alerta: Examenul CECCAR 2025 se apropie cu pasi repezi!
Visati sa deveniti contabil autorizat sau expert contabil? Acum aveti avantajul decisiv:
* 100 de teste rezolvate si explicate, exact ca la examen – cheia succesului vostru!
* Cea mai sigura cale de a promova examenul din 2-3 octombrie 2025!