email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Articol de specialitate: Compensare datorii intre agentii eonomici

datoriicompensare datorii

Intrebare:

Care este modalitatea (si conditiile) desfasurarii compensarilor prin intermediul IMI

(Institutul de management si Informatica)?

Raspuns:

Reglementarea care permite compensarea obliga┼úiilor reciproce ţntre persoane juridice rezidente este HG 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scaden┼ú─â ale contribuabililor, persoane juridice, ţn vederea diminuarii blocajului financiar ┼či a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice.

Prin intermediul Institutului de Management ┼či Informatic─â din cadrul Ministerului Economiei se compenseaza de regula, datorii reciproce mai mari de 10.000 de lei.

Compensarea sumelor mai mici de 10.000 lei se poate face fara IMI prin completarea oridnelor de compensare si semnarea lor de catre persoanele juridice, dar sumele mai mari de 10.000 lei se compenseaza ľ obligatoriu numai prin IMI.

Procedura de compensare este urmatoarea:

Contribuabilii, persoane juridice, sunt obliga┼úi s─â se conecteze prin INTERNET sau s─â foloseasc─â suportul magnetic (dischete) pentru a transmite ţn baza de date a Institutului de Management ┼či Informatic─â datele privind pl─âtile restan┼úe mai vechi de 30 de zile, cu o valoare mai mare de 10.000 lei. Pentru facturile care se ţncadreaza ţn aceste conditii se transmit urm─âtoarele informatii:

a) codul fiscal al persoanei juridice raportoare;

b) codul fiscal al persoanei juridice creditoare/debitoare fa┼ú─â de care raportorul are de pl─âtit/ţncasat;

c) num─ârul ┼či data emiterii facturii de c─âtre persoana juridica creditoare/debitoare;

d) valoarea facturii care urmeaz─â s─â fie ţncasat─â de persoana juridic─â raportoare de la persoana juridic─â beneficiara;

e) valoarea facturii care urmeaz─â s─â fie pl─âtit─â de persoana juridic─â raportoare persoanei juridice furnizoare.

Site-ul pe care trebuie sa va conectati si sa obtineti parola de acces ca ulterior sa puteti sa incarcati datelel de mai sus este: http://gama.imi.ro/. Parola de acces o obtineti trimitand un email la adresa: serviciulcompensare@yahoo.com impreuna cu copia certificatului de ţnregistrare pe care s─â se scrie textul "cf. cu originalul", s─â fie semnat─â ┼či ┼čtampilat─â de conducerea unit─â┼úii (numele ţn clar), s─â se scrie parola pe care o dori┼úi, max 10 caractere, litere majuscule.

Contribuabilii, persoane juridice, care nu ţnregistreaza datorii sau crean┼úe mai vechi de 30 de zile ┼či care au o valoare mai mare de 10.000 lei nu sunt obligate sa transmit─â informa┼úiile.

Contribuabilii, persoane juridice, care doresc s─â intre ţn sistemul de compensare pot transmite ┼či facturi mai noi de 30 de zile, cu valori mai mici de 10.000 lei.

Documentul prin care se fac compensarile este Ordinul de compensare ľ model prev─âzut ţn anexa la HG 685/1999.

Ordinele de compensare au regim special, sunt numerotate din tipografie, iar eviden┼úa lor este strict─â. Ordinele de compensare eronat completate sau necompletate ┼či degradate se distrug de o comisie desemnat─â special de c─âtre conduc─âtorul Serviciului de compensare pentru aceasta, ţntocmindu-se un proces-verbal.

Ordinul de Compensare emis de Serviciul de compensare reprezint─â document justificativ de ţnregistrare ţn contabilitate a stingerii crean┼úelor ┼či a datoriilor care au f─âcut obiectul compens─ârii.

Ordinul de compensare se anexeaz─â la nota contabila.

Societ─âtile comerciale implicate ľpersoana juridica initiatoare - trebuie sa desemneze o persoana care sa aiba calitatea de inspector de compensare ľ iar pentru aceasta conducerea societatii initiatoare intocmeste o imputernicire prin care il imputerniceste pe inspectorul de compensare sa se prezint─â la IMI ţn vederea perfectarii documentelor. Imputernicirile au si ele regim special, iar model se regaseste in anexa 2 la HG 685/1999.

Pentru efectuarea compens─ârilor, dupa transmiterea datelor Institulului de Management si Informatic─â (IMI), societ─âtile comerciale implicate sau IMI g─âsesc un circuit de compenare pentru stingerea datoriilor reciproce. De regula, societatile comerciale implicate gasesc circuitul de compensare.

Se pot compensa datorii directe (compensare succesiva inchisa) ľ de exemplu SC X SRL are de incasat de la SC Y SRL suma de 50.000 lei, iar SC Y are de platit lui SC X SRL suma de 60.000 lei. In acest caz, SC X imputeterniceste o persoana ca si inspector de compensare, obtine parola de acces si se contecteaza pe site-ul http://gama.imi.ro/ si incarca facturile respective prin meniul Adaugare/modificare facturi. ┼×edin┼úa de compensare are loc la IMI ţn termen de 3 zile de la g─âsirea si transmiterea circuitelor de compensare.

La IMI se incheie un proces verbal de compensare care se semneaz─â de catre reprezentan┼úii societatilor comerciale (inspectorii de compensare imputerniciti) ┼či de c─âtre agentul de compensare desemnat de Serviciul de compensare pentru circuitul respectiv. In baza procesului verbal de compensare inspectorii de compensare de la cele doua societati intocmesc ordinele de compensare prin care se stinge suma de 50.000 lei ľ astfel incat SC X va avea doua ordine de compensare ľ un formular rosu prin care se stinge in contabilitate incasarea creantei de 50.000 lei si un formular albastru prin care se stinge datoria fata de SC Y SRL in suma de 50.000 lei , ramanand astfel un rest de plata fata de SC Y SRL suma de de 10.000 lei, care se poate achita cu ordin de plata, sau se poate initia un nou circuit de compensare in situatia in care mai exista datorii reciproce.

Intrun circuit de compensare pot fi implicate si mai mult de 2 societati comerciale (compensare succesiva deschisa). O astfel de ipostaza este urmatoarea: SC X SRL are de incasat de la SC Y SRL suma de 50.000 lei, dar SC X SRL are de platit lui SC Z SRL suma de 60.000 lei. In aceasta situatie SC Y transmite la IMI datele si fie cele 3 societati fie IMI trebuie sa identifice un circuit de compensare prin care sa se inchida compensarea, respectiv sa se gaseasca un agent economic care sa aiba de platit o datorie comerciala lui SC Y SRL. Poate chiar SC Z SRL are la randul lui o datorie fata de SC Y SRL si atunci circuitul de compensare este inchis. Presupunem ca SC Z are de platit lui SC Y suma de 40.000 lei.

SC Y - SC X - SC Z ( SC Y are de platit lui SC X suma de 50.000 lei, SC X are de platit lui SC Z suma de 60.000 de lei, iar SC Z are de platit lui SC Y suma de 40.000 lei). Compensarea se face pe suma de 40.000 lei, se incheie proces verbal de compensare la IMI si ordine de compensare pe care se inscriu pe verso numarul /data facturilor si sumele care se sting astfel.

Asa cum spuneam circuitul de compensare poate cuprinde mai mult de 2 societati ľ pe acelasi rationament, cautandu-se un agent economic care sa aiba o datorie fata de SC Y SRL (daca SC Z SRL nu avea datorie fata de SC Y SRL), si avea o datorie fata de un alt tert SC T SRL, care la randul lui avea o datorie fata de SC Y SRL, circuitul de compensare este urmatorul.

SC Y - SC X - SC Z - SC T

Practic SC Y SRL care este agent economic initiator are de incasat de la un tert o suma si are de platit unui alt tert alta suma iar cele 3 societati implicate sau IMI gasesc un circuit de compensare, gasind in final acea persoana juridica /agent economic care sa inchida circuitul de compensare.Obligativitatea este ca intre toate societatile implicate sa existe datorii certe inregistrate in contabilitate.

Va recomandam sa studiati si HG 685/1999 cu modificarile si completarile ulterioare.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
datoriicompensare datorii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 18 Noiembrie 2009


Votati articolul "Articol de specialitate: Compensare datorii intre agentii eonomici":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X