email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Senatul a decis: TVA se va plati la momentul incasarii facturii

TVAulterior

 

Senatorii au aprobat, in sedinta de plen, modificarea Codului Fiscal in sensul introducerii datei de incasare a facturii ca moment al exigibilitatii taxei pe valoarea adaugata (TVA) datorata bugetului de stat.

Potrivit propunerii legislative, cuantumul taxei urmeaza a fi stabilit proportional cu valoarea incasarilor efective din totalul facturilor emise.

In favoarea modificarii Codului Fiscal au votat 49 de senatori, 29 votand impotriva, iar noua senatori abtinandu-se. Legea este una ordinara.

„Credem ca, asa cum in multe tari ale Uniunii Europene plata TVA se face la momentul incasarii sumei facturate, acesta este un stimulent pentru societati. Prin initiativa noastra ajutam sute de mii de firme, ajutam in mod direct bugetul central, pentru ca, daca TVA ar trebui sa se plateasca in momentul emiterii facturii, foarte multe societati nu au posibilitatea de a plati sumele respective. Foarte multe societati vor ajunge in stare de faliment. Daca schimbam mecanismul si facem statul sa fie interesat sa ajute societatea sa-si incaseze suma facturata si TVA se plateste in momentul incasarii sumei, ceea ce ar asigura un echilibru, o egalitate intre stat si persoana juridica platitoare de TVA, este in favoarea statului", a declarat Gyorgy Frunda, unul dintre initiatorii proiectului de lege, citat de Mediafax. Totodata, parlamentarul le-a cerut colegilor sai sa voteze favorabil initiativa legislativa.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a mentionat ca majoritatea statelor europene si-au asumat "o astfel de mutatie" si ca inclusiv directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, incurajeaza stimulentele fiscale.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gratiela Iordache a anuntat ca Guvernul nu sustine aceasta initiativa deorece ar genera un impact bugetar negativ si dificultati administrative pentru aplicarea ei.

„Cu toata opozitia Guvernului, care nu intelege ca prin aceasta va castiga bani si va avea mai multui bani la buget, insistam, convinsi fiind de dreptatea noastra, va rog sa votati in favoarea acestui proiect, care va fi un instrument in mana statului de a-si recupera banii, un instrument de a avea mai multi bani la bugetul central si va fi o gura de aer pentru societatile comerciale, care nu vor trebui sa plateasca banii in momentul emiterii facturii, ci atunci cand ele isi vor primi onorariul, salariul, suma care trebuie sa intre in bugetul societatii respective. Prin asta statul va strange mai multi bani, decat printr-un sistem demodat, ineficient, care si-a dovedit ineficienta in ultimii ani si care trebuie modificat", a adaugat Frunda.


Comisia pentru buget din Senat a elaborat un raport de respingere, motivand ca "regula generala" prevede ca obligatia de plata a TVA ia nastere la data livrarii bunurilor, la data prestarii serviciilor sau la data incasarii de avansuri inaintea livrarii bunurilor sau prestarii serviciilor.

Propunerea legislativa a fost initiata de senatori din toate grupurile parlamentare - Sorin Fodoreanu (PD-L), Emilian Francu (PNL), Puiu Hasotti (PNL), Gyorgy Frunda (UDMR), Sorin Lazar (PSD), Ion Rotaru (PSD).

In urma cu o saptamana, senatorii au aprobat o propunere legislativa, a senatorilor PD-L, care stabilea plata TVA intr-un termen de 30 de zile de la momentul incasarii facturilor.

CITESTE AICI FORMA LEGII

CITESTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAulterior


Data aparitiei: 31 Martie 2010

Votati articolul "Senatul a decis: TVA se va plati la momentul incasarii facturii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X