Cedare parti sociale. Inregistrari contabile
Dana Hristu
Intrebare: La sfarsitul anului 2009 societatea la care lucrez a fost cedata catre o alta firma, mai bine spus partile sociale detinute de actionariatul principal in proportie (persoana juridica romana) de 100% au fost cedate catre un alt actionariat (persoana juridica romana) cu titlu gratuit fara nicio suma de bani .
Tin sa precizez ca toate cele trei firme fac parte dintr-un grup de firme. As dori sa stiu cum se inregistreaza in contabilitate aceasta cedare de parti sociale cu titlu gratuit si daca implica plata unor impozite si taxe conform legislatiei in vigoare, daca partile sociale au fost cedate cu titlu gratuit fara nicio suma de bani.
Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro Manualul Contabilului Incepator - stick USB Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Â
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI
Raspuns: Pentru ca cesiunea partilor sociale sa fie opozabila tertelor persoane, straine de contract, aceasta trebuie inregistrata la Oficiul Registrului Comertului, de pe langa Tribunalul in raza careia se afla sediul societatii, urmand ca Hotararea AGA sa fie publicata in Monitorul Oficial.
In cazul dvs nu datorati impozit daca s-a inregistrat la Registrul comertului contractul de cesiune a partilor sociale, la sfarsitul anului 2009. Inscrierea dreptului de proprietate la Registru comertului al noului asociat nu se putea face fara plata impozitului, respectiv justificarea acestuia de catre dobanditor.
In legatura cu inregistrarea in contabilitate, probabil ca aveti niste cheltuieli legate de acest transfer al dreptului de proprietate de la Registru Comertului, respectiv cheltuieli de constituire, pe care le inregistrati initial in contul 201 “ Cheltuieli de constituire” .Aceste cheltuieli pot fi amortizate pe o perioada de maximum cinci ani.
Temei legal:
* art. 66 al.1 din Codul fiscal (L 571/2003 cu modificari si completari ulterioare)
* art.67 al. 3 lit b din Codul fiscal (L 571/2003 cu modificari si completari ulterioare)
* Subsectiunea 8.2.2 pct. 75, 76 si 77 din O.M.F.P 3055/2009