email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comunicat A.N.A.F: Proiect privind metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor

ANAFfisccodul de procedura fiscala

ANAF a elaborat urmatorul proiect de act normativ: Proiect de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor

In temeiul dispozitiilor art. 4, alin. (2), pct. 46 si ale art. 12, alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si având in vedere prevederile art. 97, alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a propus emiterea Ordinului Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru utilizarea metodelor indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor.

Potrivit prevederilor art. 97 alin. (4) din O.G. nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru realizarea atributiilor, inspectia fiscala poate utiliza ca procedura de control, pentru stabilirea obligatiei fiscale, in situatia in care se constata ca evidentele contabile sau fiscale ori declaratiile contribuabilului sunt incorecte, incomplete, false, precum si in situatia in care acestea nu exista sau nu sunt puse la dispozitie, metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau a cheltuielilor.

Utilizarea metodelor indirecte de reconstituire a veniturilor sau a cheltuielilor reprezinta una din formele utilizate in statele UE pentru a se stabili starea de fapt fiscala a unui contribuabil, in cazurile in care se constata denaturarea evidentelor contribuabilului fata de realitatea activitatii.

La elaborarea Proiectului de Ordin al presedintelui A.N.A.F. pentru utilizarea metodelor indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor, s-au avut in vedere si recomandarile expertilor Fondului Monetar International pentru introducerea acestor metode ca un instrument eficient de lupta impotriva evaziunii fiscale.

Astfel, in ceea ce priveste stabilirea bazei de impunere pentru impozitele si taxele datorate bugetului general consolidat al statului, regula generala sau directa are in vedere veniturile si cheltuielile asa cum acestea sunt inregistrate in evidentele contabile si fiscale. Inregistrarea operatiunilor in evidentele contabile si fiscale reprezinta obligatii ale contribuabilului conform actelor normative. Atunci când nu exista evidente contabile sau când evidentele contabile sau fiscale ori declaratiile contribuabilului sunt incorecte, incomplete, false, sau nu sunt puse la dispozitia organelor de inspectie, acestea nu reflecta situatia reala, organele de inspectie fiscala vor utiliza metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor.

Aceasta inseamna ca se pleaca, de principiu, de la un element al bazei de impozitare prezumat a fi corect (de exemplu o factura de utilitati - energie electrica, apa; sumele existente sau tranzactionate prin intermediul conturilor bancare etc.) sau alte asemenea elemente care stau la baza reconstituirii veniturilor sau, dupa caz, a cheltuielilor.
Utilizarea unor metode este conditionata de accesul la rulajele conturilor bancare ale contribuabilului verificat, având in vedere ca baza pentru sustinerea acestora reprezinta sumele incasate sau platite, precum si obiectul platii sau incasarii.
Prin Proiectul de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind procedura si metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor, a fost definita procedura pentru selectarea si aplicarea metodelor indirecte si au fost stabilite tipurile de metode indirecte care vor fi utilizate in activitatea de inspectie fiscala pentru reconstituirea veniturilor sau cheltuielilor.

* * *
Proiectele de acte normative, sunt facute publice pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala la adresa www.anaf.ro, domeniul Legislatie/ Transparenta decizionala.

De asemenea, acestea pot fi consultate la Directia de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul in str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucuresti.
Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise in scris la Directia de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media, cu mentiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la urmatoarele adrese:
  
Prin scrisori la adresa postala: Agentia Nationala de Administrare Fiscala, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucuresti 050741 - la Directia de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media;

Electronic la adresa de mail: relatiipublice.anaf@mfinante.ro

Prin fax la numarul: 021-319.98.57.

Pentru a avea acces la informatiile de presa privind aplicarea Legii nr.52/2003 privind transparenta decizionala in Agentia Nationala de Administrare Fiscala, se poate accesa domeniul Informatii publice / Comunicate de presa aflat pe site-ul institutiei noastre.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ANAFfisccodul de procedura fiscala

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 30 Septembrie 2010


Votati articolul "Comunicat A.N.A.F: Proiect privind metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X