email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial: Piata de capital si Piata Dorobanti

capitalsomajimpozit

In anii in care Romania era vazuta ca fiind "tigrul Europei", si Bursei de Valori Bucuresti ii luasera graficele in crestere forma unor colti.

Duduia economia, duduia si Bursa. Incet-incet, tot mai multi investitori isi mizau banii pe cresterea economiei si, implicit, a actiunilor societatilor comericale romanesti.

Pentru ca dezvoltarea pietei de capital a fost una dintre conditiile de indeplinit pentru acceptarea Romaniei in UE, de-a lungul timpului, cadrul legislativ s-a imbunatatit.

Impozitul unic a aparut si el, basca cei care obtineau profit plateau 1%, in momentul tranzactiei, si 15% se “reporta” pentru declaratia de venit global. In afara de asta, legiuitorul ii trata diferit pe speculatori comparativ cu asa-numitii investitori de portofoliu. Se facea distinctia neta si corecta intre cei care cumparau actiuni pentru a le pastra mai mult de un an si cei care cumparau acum ca sa vanda peste un sfert de ora, o zi-doua, o saptamana sau o luna. "Prima" pentru cine vindea dupa un an era foarte generoasa: nici mai mult nici mai putin decat o reducere de… 15% a impozitului datorat, investitorii de portofoliu platind numai 1% impozit!


In afara de asta, statul a fost cat de cat corect si a listat la Bursa cateva procente din companiile sale vedeta. In afara de asta, din ce mai multe companii private erau convinse ca este mult mai bine sa se finanteze listandu-si actiunile la bursa decat sa ia credite bancare. BVB se indrepta spre un statut viabil si profitabil si pentru romani si pentru foarte multii investitori straini deja prezenti in numar mare.


Iata ca vine anul 2008 si toate aceste lucruri bune incep, la fel de treptat cum au aparut, sa dispara. Criza financiara musca puternic din piata de capital de la Bucuresti. Straini si romani vand masiv in panica. Actiuni ale unor companii "vedeta" pana mai ieri se tranzactioneaza la pretul unei jumatati de covrig sau al unuia de sandwich…


In octombrie 2008, pentru prima data in scurta sa istorie de dupa 1989, piata de capital se inchide (temporar) din cauza prea marii deprecieri. Desigur, dracul nu este atat de negru si cei care au vandut in panica isi mai revin din sperietura si, incetisor, isi revine si bursa.


In cel mai laudabil mod, intelegand importanta pietei de capital, autoritatile scutesc orice investitor de orice fel de impozit. Asta da.. prima de risc! Gratie masurii, in 2009, piata se duce binisor in sus iar care au avut curaj sa cumpere pe minime culeg roadele.


Iata insa ca, in 2010, Romania se afunda si mai adanc in criza si foamea de bani a statului este din ce in ce mai mare. Gata cu scutirea de impozit, ba, mai rau, 16% se percepe imediat si indiferent de perioada de detinere a actiunilor. Pe langa asta, investitorii tre’ sa se duca personal, din trei in trei luni, cu declaratii la Fisc. Cine sa mai fie interesat de Bursa in atari conditii si in cele de risc inca ridicat ale unei economii decimate de impozit minim si de somaj?


Cum era de asteptat, bursa amorteste, rivalizand in reactii cu un picior de lemn. Tranzactiile zilnice ajungand la volume si la valori jenante.


Dar iata ca, recent, niste banci si societati de brokeraj ale acestora si opt case de avocatura infiinteaza grup de lucru menit sa reformeze piata de capital autohtona. Demersul ar fi laudabil daca cei care l-au initiat ar gasi in autoritatile statului un interlocutor. Dar, in conditiile in care nici sindicatele, nici patronatele nu au avut nici cea mai mica influenta in luarea unor decizii statale, ce sanse are acest grup de lucru "sa contribuie la modernizarea si eficientizarea cadrului legal si procedural al pietei de capital locale pentru a sprijini economia romaneasca in vederea unei iesiri mai rapide din criza"? Infime. Cam cat are o ceapa degerata sa fie tranzactionata la New York...


Unde mai pui ca, potrivit propriilor spuse, grupul de lucru si-a stabilit ca prim demers… "salutarea initiativei Depozitarului Central de a permite tranzactionarea over-the-counter (in afara platformei BVB) a actiunilor listate". Asadar, primul... demers este un… salut? Mda... Atunci, sanatate si un praz verde, din Piata Dorobanti, unde probabil ca se fac mai multe tranzactii si mai valoroase ca pe piata de capital...


Alexandra Stanescu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
capitalsomajimpozit


Data aparitiei: 13 Octombrie 2010

Votati articolul "Editorial: Piata de capital si Piata Dorobanti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X