email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

IMCA si impozitul suplimentar in sectoarele petrol si gaze naturale: CUM se inregistreaza in contabilitate

IMCA si impozitul suplimentar in sectoarele petrol si gaze naturale: CUM se inregistreaza in contabilitate
IMCA petrol si gazeimpozit suplimentar petrol si gazeimpozite petrol si gazeplanul de conturi general

Va aducem la cunostinta ca in Monitorul Oficial nr. 539 din 10 iunie 2024 a fost publicat OMF nr. 981/2024 care detaliaza modalitatea de inregistrare in contabilitate a impozitului minim si a impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care activeaza in sectoarele petrol si gaze naturale.

IMCA si impozitul suplimentar in sectoarele petrol si gaze naturale: ce conturi folosim

"Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Punctul 341 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„341. - In cadrul decontarilor cu bugetul statului si fondurile speciale se cuprind: impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, taxa pe valoarea adaugata, impozitul pe venituri de natura salariilor, subventiile de primit, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate.”

2. La punctul 342, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„342. - (1) Impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor de plata trebuie recunoscut ca datorie in limita sumei neplatite.”

Impozitul minim pe cifra de afaceri - explicatii si solutii complete privind calculul IMCA, conform Legii nr. 296/2023! Descopera solutii pentru 14 neclaritati majore care apar in practica si 30 de studii de caz care ajuta la intelegerea corecta a acestui impozit! >>


3. In planul de conturi general, cuprins la punctul 594, se introduc conturile 4417 „Impozitul minim pe cifra de afaceri”, 6351 „Cheltuieli cu impozitul suplimentar pentru sectoarele de activitate specifice” si 697 „Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri”.

4. La capitolul 16 „Functiunea conturilor”, functiunea contului 441 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Contul 441 «Impozitul pe profit si alte impozite»
 Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor cu bugetul statului/bugetele locale privind impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.

Contul 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» este un cont de pasiv.
 
In creditul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se inregistreaza:

- sumele datorate de entitate catre bugetul statului/bugetele locale, reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (691, 697, 698);

- impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal, aferente exercitiilor financiare anterioare, in cazul corectarii erorilor contabile reflectate pe seama rezultatului
reportat (117).

In debitul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se inregistreaza:

- sumele virate bugetului de stat/bugetelor locale reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (512);
- sume reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal, prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (758).
Soldul creditor al contului reprezinta sumele datorate de entitate, iar soldul debitor, sumele varsate in plus.”

5. La capitolul 16 „Functiunea conturilor”, in functiunea contului 512, expresia „sumele platite la buget, reprezentand impozitul pe profit/venit (441)” se inlocuieste cu expresia „sumele platite la buget, reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (441)”.

6. La capitolul 16 „Functiunea conturilor”, se introduce functiunea urmatorului cont:
Contul 697 «Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri» 

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.
In debitul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri» se inregistreaza:
- valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri (441).”

7. La capitolul 16 „Functiunea conturilor”, in functiunea contului 758, expresia „sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii privind asigurarile sociale, ajutorul de somaj, impozitul pe profit/venit, taxa pe valoarea adaugata, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, fonduri speciale, dividende de platit si alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438)” se inlocuieste cu expresia „sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii privind asigurarile sociale, ajutorul de somaj, impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, taxa pe valoarea adaugata, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, fonduri speciale, dividende de platit si alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438)”.

Art. II. - Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1020 si 1020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. In planul de conturi, cuprins la punctul 196, se introduc conturile 4417 „Impozitul minim pe cifra de afaceri”, 6351 „Cheltuieli cu impozitul suplimentar pentru sectoarele de activitate specifice” si 697 „Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri”.

2. La capitolul 11 „Functiunea conturilor”, functiunea contului 441 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Contul 441 
Cu ajutorul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se tine evidenta decontarilor cu bugetul statului/bugetele locale privind impozitul pe profit, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.”

3. La capitolul 11 „Functiunea conturilor”, se introduce functiunea urmatorului cont:
Contul 697
Cu ajutorul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri» se tine evidenta cheltuielilor cu impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.”

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
IMCA petrol si gazeimpozit suplimentar petrol si gazeimpozite petrol si gazeplanul de conturi general


Data aparitiei: 18 Aprilie 2024
Ultima actualizare: 11 Iunie 2024

Votati articolul "IMCA si impozitul suplimentar in sectoarele petrol si gaze naturale: CUM se inregistreaza in contabilitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • 6 carti pentru o cariera de succes in contabilitate

  • Domeniul contabilitatii este unul care necesita o adaptare constanta la modificarile din Codul Fiscal. Succesul in aceasta cariera complexa depinde in mare masura de actualizarea permanenta a cunostintelor si de intelegerea profunda a legislatiei fiscale. De aceea, am selectat sase lucrari de specialitate care se remarca prin actualitatea si complexitatea lor, fiind indispensabile pentru orice profesionist in contabilitate care doreste sa exceleze. Prin combinarea t...» citeste mai departe aici

 • Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara de la 1 iulie 2024

  • Conform art. 1 din HG 598/2024, incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 168,000 ore pe luna, reprezentand 22,024 lei/ora. Astfel, textul citat ...» citeste mai departe aici

 • Proiect ANAF: Procedura si formularele utilizate pentru modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor

  • Potrivit prevederilor art.88 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii au obligatia de a aduce la cunostinta organului fiscal central modificarile intervenite in datele declarate initial, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.   In practica,  organele fiscale au constatat situatii in care d...» citeste mai departe aici

 • D406 (SAF-T): termenele de raportare pentru contribuabili mijlocii

  • Incepand cu 01.01.2024, o societate comerciala a trecut la categoria contribuabililor mijlocii. In cele ce urmeaza, veti afla termenele de transmitere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T). Referintele legislative relevante sunt disponibile in Ordinul nr. 1783/2021, care detaliaza procedurile si termenele de raportare pentru fisierul SAF-T, informeaza specialistii PortalCo...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X