email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

IMCA si impozitul suplimentar in sectoarele petrol si gaze naturale: CUM se inregistreaza in contabilitate

IMCA si impozitul suplimentar in sectoarele petrol si gaze naturale: CUM se inregistreaza in contabilitate
IMCA petrol si gazeimpozit suplimentar petrol si gazeimpozite petrol si gazeplanul de conturi general

Va aducem la cunostinta ca in Monitorul Oficial nr. 539 din 10 iunie 2024 a fost publicat OMF nr. 981/2024 care detaliaza modalitatea de inregistrare in contabilitate a impozitului minim si a impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care activeaza in sectoarele petrol si gaze naturale.

IMCA si impozitul suplimentar in sectoarele petrol si gaze naturale: ce conturi folosim

"Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Punctul 341 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„341. - In cadrul decontarilor cu bugetul statului si fondurile speciale se cuprind: impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, taxa pe valoarea adaugata, impozitul pe venituri de natura salariilor, subventiile de primit, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate.”

2. La punctul 342, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„342. - (1) Impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor de plata trebuie recunoscut ca datorie in limita sumei neplatite.”

Impozitul minim pe cifra de afaceri - explicatii si solutii complete privind calculul IMCA, conform Legii nr. 296/2023! Descopera solutii pentru 14 neclaritati majore care apar in practica si 30 de studii de caz care ajuta la intelegerea corecta a acestui impozit! >>


3. In planul de conturi general, cuprins la punctul 594, se introduc conturile 4417 „Impozitul minim pe cifra de afaceri”, 6351 „Cheltuieli cu impozitul suplimentar pentru sectoarele de activitate specifice” si 697 „Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri”.

4. La capitolul 16 „Functiunea conturilor”, functiunea contului 441 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Contul 441 «Impozitul pe profit si alte impozite»
 Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor cu bugetul statului/bugetele locale privind impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.

Contul 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» este un cont de pasiv.
 
In creditul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se inregistreaza:

- sumele datorate de entitate catre bugetul statului/bugetele locale, reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (691, 697, 698);

- impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal, aferente exercitiilor financiare anterioare, in cazul corectarii erorilor contabile reflectate pe seama rezultatului
reportat (117).

In debitul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se inregistreaza:

- sumele virate bugetului de stat/bugetelor locale reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (512);
- sume reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal, prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (758).
Soldul creditor al contului reprezinta sumele datorate de entitate, iar soldul debitor, sumele varsate in plus.”

5. La capitolul 16 „Functiunea conturilor”, in functiunea contului 512, expresia „sumele platite la buget, reprezentand impozitul pe profit/venit (441)” se inlocuieste cu expresia „sumele platite la buget, reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (441)”.

6. La capitolul 16 „Functiunea conturilor”, se introduce functiunea urmatorului cont:
Contul 697 «Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri» 

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.
In debitul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri» se inregistreaza:
- valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri (441).”

7. La capitolul 16 „Functiunea conturilor”, in functiunea contului 758, expresia „sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii privind asigurarile sociale, ajutorul de somaj, impozitul pe profit/venit, taxa pe valoarea adaugata, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, fonduri speciale, dividende de platit si alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438)” se inlocuieste cu expresia „sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii privind asigurarile sociale, ajutorul de somaj, impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, taxa pe valoarea adaugata, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, fonduri speciale, dividende de platit si alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438)”.

Art. II. - Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1020 si 1020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. In planul de conturi, cuprins la punctul 196, se introduc conturile 4417 „Impozitul minim pe cifra de afaceri”, 6351 „Cheltuieli cu impozitul suplimentar pentru sectoarele de activitate specifice” si 697 „Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri”.

2. La capitolul 11 „Functiunea conturilor”, functiunea contului 441 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Contul 441 
Cu ajutorul contului 441 «Impozitul pe profit si alte impozite» se tine evidenta decontarilor cu bugetul statului/bugetele locale privind impozitul pe profit, precum si impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.”

3. La capitolul 11 „Functiunea conturilor”, se introduce functiunea urmatorului cont:
Contul 697
Cu ajutorul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul minim pe cifra de afaceri» se tine evidenta cheltuielilor cu impozitul minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.”

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Vreti sa treceti pe ZERO factura de energie electrica?


Descoperiti lucrarea "Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale"!

Afla totul de la A la Z despre activitatea de prosumator si legislatia in vigoare, de la:

❱❱ definitia prosumatorului si a activitatii desfasurate de acesta, pana la
❱❱ inregistrarile fiscal-contabile cerute de lege
❱❱ declaratiile fiscale
❱❱ facilitatile permise

Profitati de FACILITATILE LEGISLATIVE oferite PROSUMATORILOR

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
IMCA petrol si gazeimpozit suplimentar petrol si gazeimpozite petrol si gazeplanul de conturi general


Data aparitiei: 18 Aprilie 2024
Ultima actualizare: 11 Iunie 2024

Votati articolul "IMCA si impozitul suplimentar in sectoarele petrol si gaze naturale: CUM se inregistreaza in contabilitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X