Economia mondiala ar putea fi din nou zdruncinata dupa data de 2 august in situatia in care Congresul american nu va majora plafonul de indatorare, SUA intrand astfel in incapacitate de plata. Astfel, in situatia in care nu va fi votata majorarea plafonului datoriei publice de la 14.300 miliarde de dolari cat este in prezent, Banca Centrala a SUA va incepe sa plateasca datoriile statului catre investitori, anumite servicii catre cetateni riscand astfel sa fie sistate.
In urma unei noi intalniri intre democrati si republicani, unul dintre liderii celor din urma, Eric Cantor, a declarat ca presedintele Obama a pus capat negocierilor in momentul in care a observat ca discutiile nu pareau sa aiba nicio finalitate. Aceste negocieri se duc intre democratii care sustin introducerea unui impozit mai mare pentru bogati si intre republicanii care sunt de parere ca reducerea programelor sociale pentru saraci poate fi o solutie.
In paralel, doua dintre cele mai mari agentii de rating, Fitch si Moody's, ameninta cu scaderea ratingului de tara 'AAA' in cazul in care nu va fi efectuata la timp plata salariilor si a pensiilor sau vor fi sistate alte servicii. Si cea de-a treia agentie din top, Standard & Poor's, a declarat ca ratingul SUA poate fi retrogradat ca urmare a acestei situatii.
In vreme ce republicanii sunt dispusi sa voteze reducerea cheltuielilor cu diversele programe sociale, democratii doresc atat micsorarea acestor costuri, cat impunerea unui sistem de impozitare mai aspru. Cea de-a doua masura este vazuta insa de republicani ca o metoda care ar incetini posibilitatea de revenire economica.
In tot acest timp, moneda euro s-a apreciat in fata dolarului cu 0,9% fata de sedinta de tranzactionare de la mijlocul saptamanii trecute. Pe fondul situatiei din SUA si Italia, investitorii par sa isi indrepte din nou atentia catre aur si catre francul elvetian.

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
La nivel de tara, in ceea ce priveste paritatea fata de euro, diferentele au fost mult prea mici pentru a fi semnificative. Astfel, BNR a anuntat joia trecuta un curs oficial de 4,2778 lei pentru euro, in crestere usoara fata de nivelul de 4,2748 lei inregistrat miercuri.