email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transfer numerar intre punctele de lucru ale societatii. OG 15 din 1996

OG 15/1996sold din casatrasfer numerar




Intrebare:

Societate comerciala, avand 4 puncte de lucru in acelasi judet, poate transfera suma existenta din casierie punctului de lucru la casieria sediului? Pentru transferul de sume intre puncte de lucru se aplica prevederile art. 5 si 6 din OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutar, pentru platile in numerar catre bugetul de stat?


Raspuns: Soldul din casa nu mai este plafonat deoarece au fost abrogate prevederile de la art. 5 din OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare care stabileau o limita superioara a sumelor ce se pot afla in casieriile persoanelor juridice. Astfel, sumele in numerar aflate in casieria proprie a persoanelor juridice nu mai sunt plafonate
Transferul in numerar intre punctele de lucru ale societati  nu sunt considerate plati catre persoane juridice.
 
Conform art. 5 din OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, pentru intarirea disciplinei financiare si evitarea evaziunii fiscale, operatiunile de incasari si plati intre persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plata fara numerar.

Prin exceptie, persoanele juridice pot efectua plati in numerar in urmatoarele cazuri:

 a) plata salariilor si a altor drepturi de personal;
 b) alte operatiuni de plati ale persoanelor juridice cu persoane fizice;
 c) plati catre persoane juridice in limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 lei, platile catre o singura persoana juridica fiind admise in limita unui plafon zilnic in suma de 5.000 lei. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei. Se admit plati catre o singura persoana juridica in limita unui plafon zilnic in numerar in suma de 10.000 lei, in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre astfel de magazine, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 10.000 lei.
 
De la aceste prevederi sunt exceptate urmatoarele operatiuni:

 - depunerile in conturile persoanelor juridice, deschise la societatile comerciale bancare, care pot fi facute si de alte persoane juridice, neplafonat;
 - cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute, efectuate in acest sens;
 - cheltuielile de protocol ocazionate de organizarea de conferinte, de simpozioane si de alte asemenea actiuni, in conditiile baremurilor stabilite de normele legale in vigoare.
 
Subunitatile economice ale persoanelor juridice care au cont intr-o societate comerciala bancara si casierie pot aplica in mod corespunzator prevederile acestui articol.
 
Asadar, plafoanele prevazute la art. 5 al OG 15/1996 vor fi aplicate de catre fiecare punct de lucru separat daca acestea au deschise conturi bancare.
 
Platile in numerar catre bugetul de stat direct prin Trezorerie se pot face neplafonat, insa va rebuie sa intocmiti foi de varsamant.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OG 15/1996sold din casatrasfer numerar


Data aparitiei: 02 Februarie 2012

Votati articolul "Transfer numerar intre punctele de lucru ale societatii. OG 15 din 1996":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X