Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Achizitie intracomunitara de autovehicule. Cum tratam achizitiile din punct de vedere al facturarii?

Data aparitiei: 01 Iulie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
achizitiivalutacasaachizitie intracomunitaradaunemasinicod fiscaltransport


In cazul unei societati cu obiect de activitate comert auto, administratorul aduce marfa din alt stat membru U, in aceasta situatie fiind vorba de doua autoturisme pe care le achita cash (peste 10.000 euro).

Se va stabili daca exista restrictie la registrul de casa in valuta legat de platile catre furnizorul extern, cu mentiunea ca pentru achizitia de masini din strainatate, administratorul pleaca cu transportorul si le aduce singur din statul strain. Vom vedea si ce alte acte in afara de factura sunt necesare ca documente justificative pentru achizitie intracomunitara.

Operatiunile de incasari si plati intre persoane juridice sunt reglementate de OG nr.15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare si HG 2185/2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 si 6 din OG nr. 15/1996.

Conform punctului 13 din Normele metodologice ale  HG nr. 2185/2004,operatiunile de incasari si  plati efectuate in valuta nu intra sub incidenta prevederilor OG 15/1996.

Prin urmare,nu exista restrictie la registrul de casa in valuta.

Referitor la documentele necesare pentru a dovedi achizitia intracomunitara de bunuri, prevederi legislative privind achizitiile  intracomunitare  sunt cuprinse la art. 130^1  din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.

Pe langa factura externa si chitanta care dovedeste ca  plata s-a efectuat cu numerar, este necesar sa aveti documentul de transport  si daca este cazul CMR. CMR-ul indica partile din contract pentru a putea stabili eventuala responsabilitate a unei parti (de obicei a carausului) si a limita aceasta responsabilitate  din contract in caz de daune, avarii, furt al marfii etc.  asa cum prevede Conventia de la Geneva din 19 mai 1956.

De asemenea, CMR-ul este o conventie care reglementeaza normativa aplicabila oricarui contract de transport de marfuri pe sosele, cu titlu oneros, locul primirii marfii si locul prevazut pentru livrare.

Daca furnizorul dintr-un stat comunitar este platitor de TVA, inregistrat in statul sau membru si are cod valid de TVA, va emite factura fara TVA. Beneficiarul din Romania trebuie  sa fie inscris in Registrul operatorilor intracomunitari potrivit art. 158^2 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal. De asemenea, beneficiarul din Romania inregistreaza achizitia intracomunitara din punct de vedere al TVA aplicand taxarea inversa (4426=4427) si  declara operatiunea in decontul de TVA si in declaratia recapitulativa D390.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X