Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Mijloace Fixe

Constituirea provizioanelor pentru deprecierea stocurilor

Data actualizarii: 16 August 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
constituire provizioaneinregistrari contabilicheltuieli exploatareajustari stocuri


In sensul reglementarilor contabile stocuri/productie in curs de executie depreciate se refera la acele produse existente in patromoniul societatii care nu mai indeplinesc conditiile de calitate pentru a pute fi utilizat in continuare in activitatea societatii (respectiv stocurile sunt vechi, stricate, degradate, expirate, uzate fizic si sau moral,greu vandabile etc.).

Din punct de vedere contabil, conform pct. 56 alin. (2) din Ordinul nr. 3.055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene:

"Activele de natura stocurilor se evalueaza la valoarea contabila, mai putin ajustarile pentru depreciere constatate. Ajustari pentru depreciere se constata inclusiv pentru stocurile fara miscare. In cazul in care valoarea contabila a stocurilor este mai mare decat valoarea de inventar, valoarea stocurilor se diminueaza pana la valoarea realizabila neta, prin constituirea unei ajustari pentru depreciere. Fac obiectul evaluarii si stocurile in curs de executie.

In intelesul prezentelor reglementari, prin valoare realizabila neta a stocurilor se intelege pretul de vanzare estimat care ar putea fi obtinut pe parcursul desfasurarii normale a activitatii, minus costurile estimate pentru finalizarea bunului, atunci cand este cazul, si costurile estimate necesare vanzarii ".

Prin urmare, o comisie (de regula cu ocazia inventarierii) va proceda la verificarea acestora si va inscrie intrun proces verbal starea acestora impreuna cu propunerea de efectuare a ajustarilor pentru depreciere - de stabilire practic a valorii reale a stocurilor.

De exemplu, societatea detine pe stoc marfuri (calculatoare) care dateaza de 4 ani de zile. Valoarea contabila a acestora este de 10.000 lei. Intre timp, piata calculatoarelor a evoluat, astfel ca, la data curenta astfel de computere nu se mai utilizeaza, iar valoarea lor de piata (valoarea realizabila neta) este zero.
In aceste conditii, societatea va inregistra o ajustare pentru depreciere, pentru a prezenta fidel situatia activelor. In acest sens va efectua inregistrarea contabila:

                6814                        =                           39X                                                 10.000 lei
"Cheltuieli de exploatare"                               "Ajustari pentru deprecierea materiilor prime,
privind ajustarile pentru                                  materialelor, produselor..."
deprecierea activelor
circulante"

Practic valoarea activelor societatii a fost ajustata, si acestea sunt mai mici cu suma de 10.000 lei.
Din punct de vedere fiscal , ajustarile aferente stocurilor nu intra in categoria provizioanelor deductibile fiscal, asa cum se prevede la art. 22 din Codul fiscal.

In ceea ce priveste TVA, la mome ntul constituirii ajustarilor privind deprecierea stocurilor, nu trebuie ajustata si TVA dedusa initial. Nu exista o corespondenta intre ajustari de stocuri prin intermediul clasei 39 (din punct de vedere contabil) si ajustarea TVA dedusa initial. Ajustarile contabile sunt provizorii si nu definitive, nu au legatura cu prevederile de TVA.










Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X