email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consiliul Contabilitatii analizeaza introducerea unor noi conturi distincte

MFPraportare financiara IFRSAjustari ale capitalului socialconsiliul contabilitatiiOMFP 1.286/2012



Dorim sa va informam ca Ministerul Finantelor Publice a publicat pe site-ul propriu, in categoria Transparenta decizionala, Proiectul de Ordin privind completarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.

Prin reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost introduse conturi distincte pentru ajustarea la inflatie a capitalului social, respectiv conturile 1028 "Ajustari ale capitalului social" si 118 "Rezultatul reportat provenit din adoptarea pentru prima data a IAS 29".

Potrivit IAS 29, in cazul actualizarii la inflatie, efectele acestei operatiuni se inregistreaza pe seama contului de rezultat reportat. Avand in vedere ca operatiunea de actualizare la inflatie difera ca natura de alte operatiuni efectuate urmare trecerii la aplicarea IFRS, rezultatul reportat rezultat din actualizarea la inflatie se evidentiaza distinct de rezultatul reportat provenit din trecerea la aplicarea IFRS.

Contul 118 "Rezultatul reportat provenit din adoptarea pentru prima data a IAS 29" are functiune similara conturilor de rezultat reportat, cu mentiunea ca prin intermediul acestuia se evidentiaza numai efectele inflatiei. Soldul debitor al acestui cont reprezinta pierdere contabila reportata, aceasta urmand a fi acoperita din capitalurile proprii.

Referitor la ajustarea la inflatie a capitalului social, efectele acestei ajustari se evidentiaza in contul 1028 "Ajustari ale capitalului social", acest element fiind componenta a capitalurilor proprii. intrucat contul 1028 "Ajustari ale capitalului social" este element de natura capitalurilor proprii, eventualul sold creditor al acestuia poate fi utilizat pentru acoperirea pierderii contabile reportate, deci, inclusiv a celei rezultate din retratarea efectuata cu ocazia trecerii la IFRS.

Un alt aspect care se propune a fi reglementat prin proiectul de ordin se refera la contabilizarea activelor din domeniul explorarii si evaluarii resurselor minerale, pentru care se propun conturi distincte care sa evidentieze elementele de natura activelor necorporale, respectiv corporale, corespunzatoare acestui domeniu.

Avand in vedere ca, in afara situatiei pozitiei financiare, componenta a situatiilor financiare anuale intocmite potrivit prevederilor IFRS, societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata intocmesc si o raportare contabila anuala, s-a considerat necesara cuprinderea unor prevederi referitoare la modul de prezentare a activelor de Directia de Legislatie si Reglementari Contabile.

Proiectul de ordin a facut obiectul analizei de catre membrii comisiei tehnice a Consiliului Contabilitatii si Raportarilor Financiare.

De asemenea, a fost publicat si poate fi consultat Referatul de aprobare a proiectului normativ.

*

Propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi trimise la adresa: publicinfo@mfinante.ro.


Sursa: DGFP Valcea


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
MFPraportare financiara IFRSAjustari ale capitalului socialconsiliul contabilitatiiOMFP 1.286/2012


Data aparitiei: 07 Februarie 2013

Votati articolul "Consiliul Contabilitatii analizeaza introducerea unor noi conturi distincte":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X