email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Repartizarea corecta a profitului: Acoperirea pierderilor contabile reportate

impozit pe venitpierdere contabilaOMFP 3055/2009pierderi contabile reportate

In ce priveste repartizarea corecta a profitului din anul 2011 la o societate care in 2008 si 2009 a avut pierdere ca si microintreprindere, iar in 2010 pierdere ca platitor de profit, vom identifica ce procedura urmam privind tratamentul contabil aferent repartizarii profitului inregistrat de societate in 2011.

Raspuns:

In conformitate cu prevederile punctului 249 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
 
Reglementarile contabile nu impun un termen in care pierderile contabile pot fi acoperite.
Pierderea contabila a exercitiului curent este evidentiata in soldul debitor al contului 121 "Profit si pierdere". Aceasta se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat".
 
Pierderile contabile reportate se acopera in conformitate cu hotararile adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, din sursele mai sus mentionate, respectiv:
- profitul exercitiului financiar si cel reportat,
- rezerve,
- prime de capital
- capital social
Pierderile contabile reportate se vor acoperi din aceste surse, in ordinea inregistrarii lor (2008, 2009 si 2010), neavand nicio relevanta din acest punct de vedere faptul ca in aceste exercitii financiare societatea a fost platitoare de impozit pe profit ori impozit pe venit.
 
Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
 
Pierderea fiscala reprezinta suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent. Pierderea fiscala nu se inregistreaza in evidenta contabila.
 
Asadar, pierderile contabile reportate (inregistrate in debitul contului 117- "Rezultatul reportat") se acopera din sursele prevazute de reglementarile contabile iar pierderea fiscala (suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent) nu se inregistreaza in evidentele contabile si nu se acopera din aceste surse.
Pierderea fiscala se recupereaza din punct de vedere fiscal, in conformitate cu prevederile art. 26 din Codul fiscal .
In situatia in care in exercitiul financiar 2011 societatea a inregistrat profit, profitul contabil ramas dupa constituirea rezervelor legale (daca este cazul)  se preia la inceputul exercitiului financiar 2012 in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe destinatiile hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor.
 
Daca AGA a hotararat ca din profitul exercitiului 2011 sa fie acoperite pierderile contabile reportate, aceste pierderi contabile (inregistrate in debitul contului 117) se vor acoperi in ordinea inregistrarii lor, neavand nicio relevanta faptul ca in aceste perioade societatea a fost platitoare de impozit pe profit ori impozit pe venit.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitpierdere contabilaOMFP 3055/2009pierderi contabile reportate


Data aparitiei: 06 Iunie 2012

Votati articolul "Repartizarea corecta a profitului: Acoperirea pierderilor contabile reportate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X