Ordonanta 23/2017 privind plata defalcata a TVA sau split TVA a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 706/31.VIII.2017.
Puteti consulta integral ordonanta mai jos.
Noua ordonanta pentru Split TVA - OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA - precizeaza ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA. Institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont pentru incasarea TVA. Conturile de TVA se deschid in lei si, dupa caz, in valuta.
Cine aplica plata defalcata a TVA?
Plata defalcata a TVA se aplica pentru toate livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile din punctul de vedere al TVA conform prevederilor Codului fiscal, pentru care locul, conform prevederilor art. 275 sau art. 278 din Codul fiscal se considera a fi in Romania, efectuate de persoanele prevazute mai sus.
Nu se aplica plata defalcata a TVA pentru urmatoarele operatiuni:
a) operatiunile pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (2)-(5) sau art. 331 din Codul fiscal;
b) operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 310-315 si art. 315^1 din Codul fiscal.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Platesc TVA si persoanele impozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA
Art. 3 alin. (1) din noua OG 23/2017 stabileste ca persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.
Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele fizice impozabile care nu sunt inregistrate si nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal nu au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate in contul distinct deschis de furnizor/prestator conform art. 2 alin. (1).
Formule calcul pentru TVA-ul de plata in contul de TVA
Pentru determinarea TVA care se plateste in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, in cazul platii partiale a contravalorii livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, precum si in cazul platii unui avans, fiecare plata se considera ca include si TVA aferent care se determina prin aplicarea procedeului sute marite, respectiv 19x100/119, in cazul cotei standard, si 9 x 100/109 sau 5 x 100 /105, in cazul cotelor reduse.
Beneficiarii care platesc partial o factura in care sunt inscrise operatiuni supuse mai multor cote de TVA si/sau mai multor regimuri de impozitare sunt obligati sa aloce sumele platite cu prioritate pentru operatiunile supuse regimului normal de taxare, in ordinea descrescatoare a cotelor.
Consultati aici integral noua ordonanta nr. 23/2017 privind plata defalcata TVA sau split TVA!