email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.2. Noutati privind operatiunile impozabile si aplicarea masurilor de simplificare

Cuvinte cheie:

  • livrarea de bunuri
  • etape
  • aportul in natura la capitalul social
  • prestarea de servicii.

A. Transmiterea de bunuri efectuata in baza unui contract de comision la cumparare sau la vanzare.

IMPORTANT:

Livrare de bunuri este considerata si operatiunea de cumparare sau de vinzare de bunuri pe baza unui contract de comision prin care comisionarul actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului. In aceasta situatie, din punctul de vedere al T.V.A., comisionarul este considerat un cumparator care revinde ulterior bunurile cumparate.

La aceasta operatiune de livrare se poate vorbi de trei participanti: vanzatorul, cumparatorul si comisionarul.

In practica se disting urmatoarele trei situatii determinate de locul unde cei trei participanti isi au stabilit sediul activitatii economice sau un sediu permanent ori, in lipsa acestuia, domiciliul sau resedinta obisnuita:

a) vanzatorul, comisionarul si cumparatorul sunt persoane din Romania:

In acest caz, indiferent de faptul ca al treilea participant la operatiune, respectiv cumparatorul, este inregistrat sau nu ca platitor de T.V.A., operatiunea de livrare de bunuri se deruleaza in urmatoarele etape:

  • vanzatorul in calitate de comitent livreaza bunurile catre comisionar pe baza de factura fiscala emisa pentru valoarea integrala a bunurilor la care se colecteaza T.V.A. numai daca operatiunile sunt taxabile;
  • comisionarul livreaza bunurile catre cumparator pe baza de factura fiscala emisa pentru valoarea integrala a bunurilor primite de la vanzator la care isi adauga un comison si colecteaza T.V.A. numai daca operatiunile sunt taxabile. Comisionarul are dreptul de deducere a T.V.A. inscrise in factura fiscala emisa de vanzator.

b) vanzatorul si comisionarul sunt persoane din Romania, iar cumparatorul este o persoana stabilita in strainatate:

Operatiunea de livrare de bunuri este considerata operatiune de export si se deruleaza in urmatoarele etape:

  • vanzatorul in calitate de comitent livreaza bunurile catre comisionar pe baza de factura fiscala emisa in regim de scutire cu drept de deducere a T.V.A. Comitentul justifica scutirea cu urmatoarele documente: a) contractul incheiat cu comisionarul, din care sa rezulte:
  • cantitatile de bunuri;
  • data la care trebuie efectuat exportul; b) copia de pe declaratia vamala de export;

c) copia de pe lista-anexa in care comisionarul a inscris denumirea comitentului;

d) factura fiscala emisa de comitent catre comisionar;

  • comisionarul livreaza bunurile catre cumparatorul strain pe baza de factura fiscala emisa in regim de scutire cu drept de deducere a T.V.A. concomitent cu emiterea facturii externe.

Declaratia vamala de export se intocmeste in nume propriu, la rubrica „exportator“, fiind inscris numele comisionarului. Comisionarul care, in fapt, este exportatorul bunurilor justifica scutirea cu urmatoarele documente: 

  • factura fiscala;
  • factura externa;
  • declaratia vamala de export.

c) cumparatorul si comisionarul sunt persoane din Romania, iar vanzatorul este o persoana stabilita in strainatate:

Operatiunea de livrare de bunuri este considerata operatiune de import si se deruleaza in urmatoarele etape:

  • vanzatorul livreaza bunurile catre comisionar si emite factura externa pe numele acestuia;
  • comisionarul efectueaza importul de bunuri, intocmeste declaratia vamala de import in nume propriu si face livrare de bunuri catre cumparator pe baza de factura fiscala. Daca operatiunile sunt taxabile se colecteaza T.V.A. pentru valoarea integrala a bunurilor la care se adauga comisonul prevazut in contract.
  • T.V.A. achitata in vama se deduce de catre comisionar pe baza declaratiei vamale de import ca document justificativ.

ATENTIE!

Nu este obligatorie inregistrarea in conturile de venituri si cheltuieli a operatiunilor efectuate de comisionari la valoarea totala a tranzactiei. Este suficienta inregistrarea in conturile de venituri doar a comisioanelor percepute pentru derularea operatiunilor prevazute in contractele economice.

B. Aportul in natura la capitalul social

Aportul in natura la capitalul social al unei societati comerciale poate consta in diverse bunuri de natura activelor circulante, activelor corporale si activelor necorporale.

In sensul T.V.A., nu constituie livrare de bunuri si nu se impoziteaza cu T.V.A. aportul in natura la capitalul social al unei societati comerciale, efectuat intre doua persoane impozabile inregistrate ca platitori de T.V.A.

ATENTIE!

Aceasta prevedere se aplica doar in situatia in care beneficiarul are drept de deducere integrala a T.V.A., deci desfasoara doar operatiuni taxabile sau operatiuni scutite cu drept de deducere a T.V.A.

Societatea comerciala care a adus aportul in natura beneficiaza de dreptul de deducere a T.V.A. aferente achizitiei de bunuri destinate aportului numai daca operatiunea constituie livrare de bunuri. Operatiunea se incadreaza la livrare de bunuri numai daca societatea comerciala beneficiara a aportului in natura:

  • nu este inregistrata ca platitor de T.V.A.;
  • este inregistrata ca platitor de T.V.A., dar desfasoara si operatiuni fara drept de deducere pentru care nu are drept de deducere integrala a T.V.A. aferente achizitiilor de bunuri si servicii, acest drept fiind determinat pe baza de pro-rata.

PRESTAREA DE SERVICII

Prestarea de servicii efectuata pe baza unui contract de comision

Intermedierea efectuata de comisionarii care actioneaza in numele si in contul comitentului atunci cand intervin intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se considera operatiune de prestare de servicii.

IMPORTANT:

La aceasta operatiune exista trei participanti: vanzatorul/prestatorul, comisionarul si cumparatorul. In cadrul acestor tranzactii de natura economica, comisionarul are calitatea de mandatar definita si detaliata prin Codul comercial, Titlul XI „Despre mandatul comercial si despre comision“, cap. 1, sectiunea 1, art. 374-391.

In practica se disting urmatoarele situatii determinate de locul unde cei trei participanti isi au stabilit sediul activitatii economice sau un sediu permanent ori, in lipsa acestuia, domiciliul sau resedinta obisnuita:

a) vanzatorul, comisionarul si cumparatorul sunt persoane din Romania:

In acest caz, indiferent de faptul ca al treilea participant la operatiune, respectiv cumparatorul, este inregistrat sau nu ca platitor de T.V.A., operatiunea de intermediere in livrarea de bunuri se deruleaza in urmatoarele etape:

  • vanzatorul efectueaza livrarea de bunuri catre cumparator pe baza facturii fiscale emise direct pe numele cumparatorului prin care colecteaza T.V.A. daca operatiunile sunt taxabile;
  • comisionarul emite factura fiscala doar pentru valoarea comisionului sau care reprezinta contravaloarea serviciului de intermediere prestat si pentru care colecteaza T.V.A. numai daca operatiunea este taxabila. Factura fiscala se emite fie catre cumparator, fie catre vanzator, in functie de persoana care l-a mandatat in baza contractului incheiat.

b) vanzatorul si comisionarul sunt persoane din Romania, iar cumparatorul este persoana straina:

Operatiunea de intermediere este considerata operatiune de export de servicii si se deruleaza in urmatoarele etape:

  • vanzatorul emite factura externa si concomitent factura fiscala pentru livrarea de bunuri catre cumparatorul strain. Factura fiscala se emite in regim de scutire cu drept de deducere T.V.A. numai cu conditia ca in declaratia vamala de export vanzatorul sa fie inscris la rubrica „exportator“;
  • comisionarul emite factura fiscala in regim de scutire cu drept de deducere doar pentru comisionul sau catre persoana care l-a mandatat, respectiv cumparatorul sau vanzatorul. Daca persoana care l-a mandatat este cumparatorul persoana straina, comisionarul intocmeste concomitent si factura externa.

IMPORTANT:

Documentele justificative pentru aplicarea regimului de scutire sunt:

  • Contractul incheiat cu comitetul;
  • Factura fiscala si factura externa
  • Copia declaratiei vamale de export

c) cumparatorul si comisionarul sunt persoane din Romania, iar vanzatorul este persoana straina:

  • cumparatorul primeste factura externa emisa de vanzator pe numele sau, intocmeste declaratia vamala de import in nume propriu si achita T.V.A. datorata in vama;
  • comisionarul emite catre persoana care l-a mandatat, respectiv cumparatorul sau vanzatorul, factura fiscala doar pentru comisionul sau. Daca persoana care l-a mandatat este vanzatorul persoana straina, comisionarul intocmeste concomitent si factura externa.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 06 Martie 2006

Votati articolul "2.2. Noutati privind operatiunile impozabile si aplicarea masurilor de simplificare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X