email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bonuri fiscale fara CUI: se poate deduce TVA?

Bonuri fiscale fara CUI: se poate deduce TVA?
deducere tvadecontare bon fara CUIbon fiscalbon fiscal fara cui

Deducerea TVA de pe documentul justificativ bon (fara factura) se poate face daca valoarea bonului (inclusiv TVA) este sub 100 euro si bonul are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Decontarea bonurilor care nu au CUI-ul beneficiarului trecut

Daca bonul fiscal are o valoare mai mare de 100 euro sau nu are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA, nu se poate deduce TVA. In acest caz, trebuie solicitata de la furnizor o factura.

Desi taxa pe valoarea adaugata nu poate fi dedusa in cazul bonurilor fara CUI-ul beneficiarului trecut (pentru bonurile sub 100 de euro) sau daca nu exista factura fiscala, cheltuiala poate fi dedusa daca se demonstreaza ca a fost efectuata in scopul desfasurarii activitatii economice.

Motivarea poate fi acceptata daca se intocmeste Nota de receptie si constatare de diferente, in cazul bonurilor reprezentand achizitii de bunuri sau daca exista alt document care sa justifice necesitatea cheltuielii, cum ar fi: decont de cheltuieli, ordin de deplasare sau referat de necesitate.

Nota: Tratamentul bonurilor fiscale reprezentand combustibil nu mai este unul special. Toate bonurile fiscale respecta aceleasi reguli de dedictibilitate. Nu mai este valabila nici prevederea stampilarii bonurilor pe spate in cazul bonurilor sub 100 lei.

Bonuri fiscale fara CUI: studiu de caz

Societatea ASDECONT SRL, avand ca obiect de activitate prestari servicii de constructii, achizitioneaza, de regula, materia lele necesare in baza facturilor fiscale. Ocazional, cand sunt necesare cantitati mici, se achizitioneaza materiale si nu se solicita nici emiterea de facturi, nici trecerea CUI-ului beneficiarului pe bon.

Societatea achizitioneaza materiale in valoare de 100 lei inclusiv TVA 19% cu bon fiscal.

In baza notei de receptie si constatare de diferente, achizitia respectivelor materiale se inregistreaza astfel:
      3021  =  542     100 lei
Materiale  Avansuri de trezorerie
auxiliare 

Consumul materialelor se face, de cele mai multe ori concomitent, in baza Bonului de consum, cheltuiala rezultata incluzand si valoarea taxei pe valoarea adaugata. Taxa pe valoarea adaugata intra in costul produsului sau serviciului achizitionat in cazul in care documentul justificativ nu permite deducerea acesteia. Consumul materialelor se inregistreaza utilizand formula contabila:
           6021  =     3021  100 lei
Cheltuieli privind     Materiale auxiliare
materialele auxiliare

Se observa ca taxa pe valoarea adaugata nu a fost evidentiata separat. Bonurile fiscale primite care nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului nu se inregistreaza nici in jurnalele de TVA, nici nu se declara in declaratia 394 Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.

Aflati totul despre decontari!

Lucrarea Decontarile de la A la Z, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari:
- Decontari cu asociatii, privind capitalul, dividendele
- Decontari cu societati afiliate
- Decontari ale operatiunilor in curs de clarificare
- Decontari cu tertii ... etc.

Lucrarea contine informatii 100% practice, insotite de explicatii amanuntite, temeiuri legale si studii de caz. Click aici pentru detalii >>

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere tvadecontare bon fara CUIbon fiscalbon fiscal fara cui


Data aparitiei: 25 Aprilie 2024
Ultima actualizare: 26 Aprilie 2024

Votati articolul "Bonuri fiscale fara CUI: se poate deduce TVA?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X