email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MF intentioneaza sa modifice Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal

MF intentioneaza sa modifice Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal
modificare norme metodologicecodul fiscalaccize alcoolmodificari cod fiscal

Pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicat un Proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1/2016. 

In nota de fundamentare a proiectului, Ministerul de Finante precizeaza ca modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal este necesara avand in vedere:

- necesitatea eliminarii prevederilor referitoare la deducerea TVA de catre o persoana impozabila pentru facturile emise pe numele salariatilor sai, in vederea corelarii cu dispozitiile Codul fiscal, potrivit carora pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa detina o factura care sa contina denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor si codul de inregistrare in scopuri de TVA/codul de identificare fiscala al beneficiarului, cat si cu noul cadru legal privind obligativitatea transmiterii facturii electronice prin sistemul RO e-Factura;

- contextul in care la nivelul Uniunii Europene si implicit la nivel national a devenit o prioritate reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru protectia sanatatii populatiei si a mediului inconjurator este necesara o cantitate tot mai mare de bioetanol pentru productia de produse energetice;

- necesitatea corelarii cu prevederile Codului fiscal, astfel cum au fost modificate si completate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a art. LIX din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 272 din 29 martie 2024. 

Schimbari preconizate

Titlul VII “Taxa pe valoarea adaugata”

Se propune abrogarea prevederilor pct. 69 alin. (7) din Normele metodologice referitoare la deducerea TVA de catre o persoana impozabila pentru facturile emise pe numele salariatilor sai, avand in vedere dispozitiile art. 299 din Codul fiscal, potrivit carora pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, respectiv factura trebuie sa contina denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului. Dispozitiile actuale ale pct. 69 alin. (7) din norme care permiteau deducerea TVA pe baza facturilor emise pe numele salariatilor in anumite conditii nu mai pot fi mentinute in contextul noului cadru legal privind obligativitatea transmiterii facturii electronice prin sistemul RO e-Factura.

Titlul VIII „Accize si alte taxe speciale”

1. Se impune modificarea prevederilor de la pct. 7 din Normele metodologice referitoare la documentele fiscale utilizate pentru produsele accizabile in vederea corelarii cu modificarile legislative referitoare la transmiterea facturii in sistemul RO e-factura.

2. In contextul in care la nivelul Uniunii Europene si implicit la nivel national a devenit o prioritate reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru protectia sanatatii populatiei si a mediului inconjurator fiind stabilite limite tot mai mari ale continutului de biocomponente in combustibilii fosili este necesara luarea unor masuri pentru a veni in sprijinul producatorilor de carburanti in scopul respectarii conditiilor de introducere pe piata a carburantilor. Prin urmare, va fi permisa producerea bioetanolului si in antrepozitele fiscale de productie produse energetice. Astfel, se propune instituirea unor prevederi specifice productiei de bioetanol in cadrul antrepozitelor de productie de produse energetice, cu respectarea conditiilor aferente fiecarei grupe de produse.

3. Prin proiectul de act normativ se propune abrogarea alineatelor (7) - (14) de la pct. 6 din Normele metodologice, avand in vedere ca aceste prevederi au fost preluate in Codul fiscal si modificate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene.

4. Se propune efectuarea unor corectii de ordin tehnic avand in vedere Regulamentul Delegat (UE) 2024/296 al Comisiei din 9 noiembrie 2023 de modificare a Regulamentului Delegat (UE) 2022/1636 in ceea ce priveste mesajele referitoare la produsele accizabile exportate in regim suspensiv de accize.

5. Avand in vedere ca distrugerea marcajelor neutilizate si a celor deteriorate se realizeaza cu aprobarea autoritatii vamale teritoriale si sub supraveghere vamala, se impune corectarea trimiterii la autoritatea fiscala.

6. Prin proiectul de act normativ se propune modificarea si completarea Normelor metodologice avand in vedere modificarile aduse Codul fiscal prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2024, in ceea ce priveste regimul de marcare cu timbre fiscale a produselor care contin tutun, destinate inhalarii fara ardere, prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, respectiv:
- stabilirea situatiilor in care produselor prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal nu intra sub incidenta sistemului de marcare; 

- introducerea unor precizari privind regulile generale de marcare, responsabilitatea marcarii, proceduri de marcare si eliberarea timbrelor in cazul comercializarii produselor prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, precum si procedura de restituire a accizelor pentru aceste produse;
- modificarea anexei nr. 41 la Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, astfel incat modelul notei de comanda pentru marcaje (timbre/banderole) sa fie utilizat de toti operatorii economici care au drept de marcare potrivit Codului fiscal.

7. Avand in vedere modificarile si completarile prevederilor privind marcarea produselor energetice din Codul fiscal, aduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 2/2024, se impune modificarea anexei nr. 44 de la Titlul VIII din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul mentionarii in cuprinsul acesteia a noului euromarcator ca substanta utilizata pentru marcare, respectiv marcatorul ACCUTRACE^™ PLUS, denumit stiintific Butoxibenzen (numar de inregistrare CAS 1126-79-0).

 Alte informatii
In domeniul accizelor, neadoptarea masurilor privind marcarea produselor care contin tutun, destinate inhalarii fara ardere, poate avea consecinte negative in industria tutunului, in sensul ca ar putea genera blocaje cu privire la comercializarea produselor care contin tutun, destinate inhalarii fara ardere. 

Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare norme metodologicecodul fiscalaccize alcoolmodificari cod fiscal


Data aparitiei: 26 Aprilie 2024

Votati articolul "MF intentioneaza sa modifice Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X