email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea capitalului social

Intrebare:

S-a subscris majorarea de capital social in valuta in luna aprilie 2005 la o societate comerciala cu actionari straini. Depunerea aportului la capitalul social s-a facut in luna iunie 2005. Diferenta de curs valutar nefavorabilainregistrata dintre data subscrierii si data depunerii numerarului este deductibila fiscal sau nu? Conform carui temei legal?

Raspuns:

 

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor privind subscrierea capitalului social in valuta a fost reglementata pana in anul 2002 de Ordinul ministrului finantelor nr. 1670 din 30 septembrie 1997 pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni in valuta, a diferentelor de curs valutar si a altor operatiuni. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 298 din 3 noiembrie 1997. Inregistrarea capitalului social subscris in valuta se facea la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din data subscrierii.

 

Varsarea capitalului social in valuta se inregistra la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua varsamantului consemnat in extrasele de cont, iar diferentele de curs valutar stabilite intre momentul subscrierii si data varsamantului se inregistrau in contul 1068 "Alte rezerve", analitic distinct. Prevederea a fost preluata din Hotararea Guvernului nr. 252/1996, cu modificarile ulterioare.

 

Acelasi regim se aplica si diferentelor de curs valutar aferente varsamintelor, reprezentand aportul in natura al actionarilor (asociatilor) straini.

In aceasta situatie, diferentele de curs valutar se stabileau ca diferenta intre cursul de schimb al pietei valutare din data subscrierii si cursul de schimb valutar din data varsamantului, respectiv din data declaratiei vamale de import.

Potrivit ordinului ministrului finantelor publice nr. 1784 din 23 decembrie 2002 pentru aprobarea Precizarilor privind unele masuri referitoare la incheierea exercitiului financiar pe anul 2002 la persoanele juridice care, potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale, la data intrarii in vigoare a Ordinului, s-au abrogat Precizarile privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni in valuta, a diferentelor de curs valutar si a altor operatiuni, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 1.670/1997.

Incepand cu anul 2003 diferentele de curs valutar favorabile, respectiv nefavorabile, rezultate din operatiunile de natura subscrierii si varsarii capitalului social in valuta se inregistreaza in conturile de venituri sau cheltuieli financiare, dupa caz (contul 765 sau 665).

 

Prezentarea succinta a subscrierii si varsarii capitalului social, conform actului de constituire a unei societati, se inregistreaza din punct de vedere contabil astfel:

456 = 1011 10.000$ ( 300.000.000lei)

Decontari cu Capital subscris

asociatii/actionarii nevarsat

privind capitalul

1011 = 1012 10.000$ ( 300.000.000lei)

Capital subscris Capital subscris

nevarsat varsat

5124 = 456 10.000$ (280.000.000lei)

Conturi la banci Decontari cu

In valuta asociatii/actionarii

privind capitalul

665 = 456 20.000.000lei

Cheltuieli din Decontari cu

Diferente de curs asociatii/actionarii

valutar privind capitalul

Din punct de vedere fiscal, cheltuielile reprezentand diferente de curs valutar inregistrate intre data subscrierii si data varsarii capitalului social sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.

Cadrul legal il reprezinta Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Titlul II, art. 19. Potrivit dispozitiilor acestui act normativ, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul sunt cele inregistrate potrivit reglementarilor contabile in vigoare.

In cazul in care din operatiunea de subscriere si varsare de capital social, in contabilitatea proprie s-ar fi inregistrat un venit, tratamentul acestuia ar fi urmat regula generala, in sensul ca era un venit impozabil.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 15 Iunie 2006

Votati articolul "Inregistrarea capitalului social":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X