Intrebare:
In urma cu un an , in baza unui contract , de parteneriat comercial cu o alta societate, am primit prin ordin de plata in contul nostru de la banca, suma de 100.000 Ron (1 miliard Rol), ca avans conform contractului respectiv.
La aceea vreme s-a omis emiterea unei facturi de avans. Am dori sa emitem aceasta factura acum si sa o inregistram in contabilitate in luna in curs, ambele societati fiind platitoare de T.V.A.
Va rugam sa ne comunicati in scris ce mai trebuie facut acum pentru a ne incadra in litera legii si mai mult, ce penalitati si amenzi sunt prevazute pentru aceasta omisiune.
Raspuns (dat in noiembrie 2006):
In primul rand trebuie sa emiteti factura fiscala aferenta avansului incasat , sa o inregistrati in evidenta contabila si fiscala, urmand ca totalul din jurnalul de vanzari sa il preluati in decontul de T.V.A. din luna emiterii facturii. Nu va recomandam sa inregistrati operatiunea la rubrica de regularizari din decont deoarece orice organ de inspectie fiscala verifica in primul rand operatiunile scutite cu sau fara drept de deducere si operatiunile reflectate la regularizari, deci nu este cazul sa ii dati idei. In situatia in care cifra de afaceri a firmei dvs. este foarte mare, este posibil ca factura in cauza sa nici nu intre in cadrul facturilor supuse verificarii prin sondaj.
Pentru emiterea cu intarziere a facturii fiscale aferente avansului incasat, organul de inspectie fiscala stabileste o diferenta suplimentara de plata reprezentand exact suma T.V.A. ce a fost colectata cu intarziere si calculeaza dobanzi, majorari si penalitati de intarziere (doar pana la data de 31.12.2005) aferente diferentei suplimentare de plata. In situatia in care pe intreg intervalul cuprins intre data la care ar fi trebuit emisa factura fiscala si data emiterii efective a facturii de avans, firma dvs. inregistreaza doar T.V.A. de rambursat, organul de inspectie fiscala nu mai are posibilitatea sa stabileasca diferente suplimentare de plata, ci doar sa diminueze T.V.A. de rambursat, fara sa mai calculeze accesorii deoarece nu exista o suma de plata ca baza de calcul a acestora.
Daca marfa pentru care s-a incasat avansul a fost livrata si s-a emis factura fiscala, la data controlului nu mai exista diferente suplimentare de plata rezultate din T.V.A. colectata, organul de inspectie fiscala urmand sa calculeze accesorii doar pentru intervalul cuprins intre data la care ar fi trebuit emisa factura fiscala de avans si data emiterii efective a facturii de livrare de marfa.
Va recomandam de asemenea sa nu calculati si sa nu virati accesoriile din proprie initiativa, din urmatoarele motive:
-
exista sansa ca factura fiscala in cauza sa nu intre in facturile supuse verificarilor prin sondaj iar omisiunea de facturare sa nu fie sanctionata;
-
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
exista posibilitatea ca firma dvs. sa nu fie supusa unei inspectii fiscale un termen indelungat si diferenta suplimentara de plata inclusiv accesoriile aferente sa fie deja prescrise la data efectuarii unui control; -
in Codul de procedura fiscala nu exista obligativitatea calcularii din proprie initiativa a accesoriilor aferente debitelor sau eventualelor diferente suplimentare de plata din lunile anterioare;
-
nu exista o modalitate de declarare a accesoriilor calculate din proprie initiativa astfel incat suma calculata de dvs. sa figureze ca debit in fisa sintetica pe platitor din cadrul serviciului de administrare impozite si taxe din administratia financiara de care apartineti;
-
orice plata la bugetul general consolidat se vireaza numai daca are inscris numarul de evidenta al platii pe care dvs. nu il puteti forma deoarece nu exista un debit preluat din fisa sintetica pe platitor. In aceasta situatie suma va figura ca fiind achitata in plus de societate, fiind simbolizata in fisa cu SS (suprasolvire).
Neemiterea in termen a facturii fiscale aferente avansurilor incasate nu reprezinta contraventie, deci nu se sanctioneaza cu amenda.