email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Emiterea unei facturi de avans

Intrebare:

In urma cu un an , in baza unui contract , de parteneriat comercial cu o alta societate, am primit prin ordin de plata in contul nostru de la banca, suma de 100.000 Ron (1 miliard Rol), ca avans conform contractului respectiv.
La aceea vreme s-a omis emiterea unei facturi de avans. Am dori sa emitem aceasta factura acum si sa o inregistram in contabilitate in luna in curs, ambele societati fiind platitoare de T.V.A.
Va rugam sa ne comunicati in scris ce mai trebuie facut acum pentru a ne incadra in litera legii si mai mult, ce penalitati si amenzi sunt prevazute pentru aceasta omisiune.

Raspuns (dat in noiembrie 2006):

In primul rand trebuie sa emiteti factura fiscala aferenta avansului incasat , sa o inregistrati in evidenta contabila si fiscala, urmand ca totalul din jurnalul de vanzari sa il preluati in decontul de T.V.A. din luna emiterii facturii. Nu va recomandam sa inregistrati operatiunea la rubrica de regularizari din decont deoarece orice organ de inspectie fiscala verifica in primul rand operatiunile scutite cu sau fara drept de deducere si operatiunile reflectate la regularizari, deci nu este cazul sa ii dati idei. In situatia in care cifra de afaceri a firmei dvs. este foarte mare, este posibil ca factura in cauza sa nici nu intre in cadrul facturilor supuse verificarii prin sondaj.

Pentru emiterea cu intarziere a facturii fiscale aferente avansului incasat, organul de inspectie fiscala stabileste o diferenta suplimentara de plata reprezentand exact suma T.V.A. ce a fost colectata cu intarziere si calculeaza dobanzi, majorari si penalitati de intarziere (doar pana la data de 31.12.2005) aferente diferentei suplimentare de plata. In situatia in care pe intreg intervalul cuprins intre data la care ar fi trebuit emisa factura fiscala si data emiterii efective a facturii de avans, firma dvs. inregistreaza doar T.V.A. de rambursat, organul de inspectie fiscala nu mai are posibilitatea sa stabileasca diferente suplimentare de plata, ci doar sa diminueze T.V.A. de rambursat, fara sa mai calculeze accesorii deoarece nu exista o suma de plata ca baza de calcul a acestora.

Daca marfa pentru care s-a incasat avansul a fost livrata si s-a emis factura fiscala, la data controlului nu mai exista diferente suplimentare de plata rezultate din T.V.A. colectata, organul de inspectie fiscala urmand sa calculeze accesorii doar pentru intervalul cuprins intre data la care ar fi trebuit emisa factura fiscala de avans si data emiterii efective a facturii de livrare de marfa.

Va recomandam de asemenea sa nu calculati si sa nu virati accesoriile din proprie initiativa, din urmatoarele motive:

  • exista sansa ca factura fiscala in cauza sa nu intre in facturile supuse verificarilor prin sondaj iar omisiunea de facturare sa nu fie sanctionata;
  • exista posibilitatea ca firma dvs. sa nu fie supusa unei inspectii fiscale un termen indelungat si diferenta suplimentara de plata inclusiv accesoriile aferente sa fie deja prescrise la data efectuarii unui control;
  • in Codul de procedura fiscala nu exista obligativitatea calcularii din proprie initiativa a accesoriilor aferente debitelor sau eventualelor diferente suplimentare de plata din lunile anterioare;
  • nu exista o modalitate de declarare a accesoriilor calculate din proprie initiativa astfel incat suma calculata de dvs. sa figureze ca debit in fisa sintetica pe platitor din cadrul serviciului de administrare impozite si taxe din administratia financiara de care apartineti;
  • orice plata la bugetul general consolidat se vireaza numai daca are inscris numarul de evidenta al platii pe care dvs. nu il puteti forma deoarece nu exista un debit preluat din fisa sintetica pe platitor. In aceasta situatie suma va figura ca fiind achitata in plus de societate, fiind simbolizata in fisa cu SS (suprasolvire).

Neemiterea in termen a facturii fiscale aferente avansurilor incasate nu reprezinta contraventie, deci nu se sanctioneaza cu amenda.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 04 Decembrie 2006

Votati articolul "Emiterea unei facturi de avans":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X