Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Impozitarea transferului de actiuni. Cum procedam in 2016?

Data aparitiei: 19 Aprilie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozit transfer actiunivanzare actiunisocietati necotatetransferul anual financiar

In randurile urmatoare, stabilim daca se impoziteaza incepand cu anul 2016 veniturile din vanzarea actiunilor detinute la o societate necotata, cu mentiunea ca pentru impozitarea acestor venituri, erau incidente in Codul fiscal vechi (Legea 571/2003) prevederile art. 65 alin. (1) lit. c), art. 66 alin. (1-6) si art. 67 alin. (3) din Codul fiscal.

Incepand cu anul 2016 nu se mai retine la sursa impozitul pe venitul obtinut din tranzactionarea actiunilor la societati necotate. Sunt incidente prevederile art. 94 alin 1 din Codul fiscal si art 98 din Codul fiscal - care prevede ca impunerea acestor venituri se face conform cap.XI – art.119  si art 122 alin.4, adica in sistem declarativ.

"ART. 98 - Impozitarea castigului net anual impozabil

Castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar se impoziteazapotrivit prevederilor cap. XI din prezentul titlu."

"ART. 119 - Stabilirea castigului net anual impozabil

(1) Castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar se determinade organul fiscal competent ca diferenta intre castigul net anual si pierderile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operatiuni.

(2) Pierderea neta anualadin operatiuni definite la art. 91 lit. c) si d) stabilitaprin declaratia privind venitul realizat se recupereazadin castigurile nete anuale obtinute in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.
(3) Regulile de reportare a pierderilor sunt urmatoarele:
a) reportul se efectueazacronologic, in functie de vechimea pierderii, in urmatorii 7 ani consecutivi;
b) dreptul la report este personal si netransmisibil;
c) pierderea reportata, necompensatadupaexpirarea perioadei prevazute la lit. a), reprezintapierdere definitivaa contribuabilului.
(4) Pierderile nete anuale provenind din strainatate se reporteazasi se compenseazacu veniturile de aceeasi naturasi sursa, realizate in strainatate, pe fiecare tara, inregistrate in urmatorii 7 ani fiscali."

(4) Declaratia privind venitul realizat se completeaza si se depune la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal panala data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale potrivit prevederilor cap. V - Venituri din investitii.

Asadar, cedentul are obligatia de a declara castigul obtinut din transferul titlurilor de valoare – determinat conform prevederilor art 94 alin.1 prin depunerea Declaratiei 200 la organul fiscal pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului, avand totodata obligatia de a plati impozitul  de 16% datorat, calculat de organul fiscal in baza Declaratiei 200 depuse , transmis prin Decizia de impunere.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

 









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X