In ce priveste transferul partilor sociale, raspunsul pe care il da consultantul in acest caz vizeaza stabilirea obligatiei de a aplica in anul 2016 cota de 5.5% fond de sanatate pentru castigul realizat din vanzarea partilor sociale.
Iata raspunsul dat de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor:
In situatia in care persoana fizica respectiva care obtine veniturile din transferul partilor sociale obtine si alte venituri precum: salarii, activitati independente, pensii , activitati agricole, piscicultura, silvicultura, indemnziatii somaj, cresterea copilului, atunci nu se datoreaza contributie de sanatate.
In caz contrar se datoreaza contributie de asigurari de sanatate.
Redam mai jos prevederile legale:
"ART. 176 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii
(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii sub forma câstigurilor din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta câstigul net anual determinat potrivit prevederilor art. 96, raportat la cele 12 luni ale anului de realizare a veniturilor.
(7) In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din investitii nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala."
Raspuns oferit pentru

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Examen Consultant Fiscal 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB